Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občini Rogatec in Hum na Sotli skupaj v novo leto


Sosednji občini Rogatec na slovenski strani in Hum na Sotli na hrvaški strani v prazničnem decembru ponujata številne dogodke, posebej zanimiv pa bo »veliki finale«, ko bosta občini pripravili skupno silvestrovanje na trgu Rogatec. »To silvestrovanje bo dodatna vrednost k našemu medsebojnemu sodelovanju,« je prepričan župan Rogatca Martin Mikolič.

Kako bo potekalo v slovenskem prostoru edinstveno silvestrovanje, ki bo na trgu Rogatec družilo prebivalce obeh obmejnih občin ter ostale obiskovalce, sta župan Rogatca Marin Mikolič in Anica Kovačič iz Huma na Sotli predstavila na današnji novinarski konferenci na dvorcu Strmol v Rogatcu.

Župan Mikolič je povedal, da so že lani organizirali silvestrovanje na trgu, ki pa je po polnoči po vstopu Hrvaške v šengensko območje postalo mednarodno, saj je na silvestrovanje spontano prišlo veliko hrvaških državljanov.

Letos so se tako odločili za skupno silvestrovanje, ki se bo na trgu Rogatec pričelo 31. decembra ob 22. uri. Igral bo domači ansambel Aplavz, v Rogatcu bodo poskrbeli za hrano in pijačo, v Humu na Sotli pa za spektakularni ognjemet. Upajo, da jim bo vreme služilo. Sicer pričakujejo, da bo dogodek obiskalo okoli 2.000 ljudi, tudi obiskovalci iz drugih kozjanskih občin.

Župan Mikolič je prepričan, da skupno silvestrovanje prispeva k dobremu sodelovanju in  prinaša podobne čase kot so jih bili v Rogatcu navajeni v letih pred osamosvojitvijo Slovenije: »Če se spomnimo se je tukaj življenje do leta 1991 prepletalo na vseh področjih, od družbenega življenja, gospodarstva, javne infrastrukture … Ko je nastala meja, je prišlo do nekega zatišja, predvsem smo to pogrešali na družbenem področju, ki pa se je pričelo nazaj vračati.«.

Župan Mikolič je prepirčan, da skupno silvestrovanje poglablja povezanost obeh sosednjih občin ter je vzorčen primer sodelovanja med institucijami in prebivalci preko državnih meja.

»Naše silvestrovanje je lahko eden izmed vzorčnih primerov, kako lahko obmejne občine sodelujejo, bodisi kot institucije bodisi na ravni prebivalstva,” meni župan, ki sicer pravi, da so v preteklosti s Humom na Sotli in ostalimi občinami v okviru Krapinsko-zagorske županije dobro sodelovali, pred njimi pa je tudi veliko izzivov tako na občinski kot na nacionalni ravni. Prav zdaj tečejo dogovori o čiščenju vodotokov in zagotavljanju protipoplavne varnosti v porečju reke Sotle, na državni ravni pa je še vedno trajajoče vprašanje odstranitev žice ob meji ter problematika ilegalnih prehodov meje.

Silvestrovanje na prostem obeh občin bo najbrž postalo stalnica, saj naj bi prihodnjega decembra ta skupni dogodek gostili v Humu na Sotli.

Sicer v Rogatcu skozi ves mesec december in vse tja do 7. januarja ponujajo pestro dogajanje. Ta vikend bodo na trgu gostili Miklavža, prihodnji vikend bo prišel Božiček, ob tem se bodo odvili razni glasbeni dogodki, delavnice in srečanja, ki jih prirejajo razna društva. Večji dogodek bo tudi 23. decembra, ko bodo na trgu tradicionalno odprli razstavo jaslic, ob koncu leta pa bodo priredili tudi otroško silvestrovanje.