Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Številni vlomi v vozila na območju Šmarja in Podčetrtka. Policija opozarja na previdnost


V preteklem tednu so bili tako policisti PP Šmarje pri Jelšah obveščeni o kar dvanajstih primerih vlomov v vozila. Večina se jih je zgodila med vikendom.

Vlomi so se zgodili po podobnem postopku. Kot so obrazložili na PP Šmarje, so storilci na vzvod zgornjega dela sprednjih vrat vozila, z izvijačem odmaknili krilo vrat od ostrešja vozila. Nato so z rokami potegnili krilo vrat navzven ter z daljšim predmetom segli v notranjost vozila in s potegom notranje kljuke odprli vozila. Zatem so storilci izvršili tatvino gotovine in plačilnih kartic iz denarnic, ki so bile v vozilu na vidnem mestu. Tatvine so se izvrševale v večernem času na parkiriščih, predvsem v času rekreacij, pri čemer so si storilci predhodno ogledali vozila. V zvezi kaznivih dejanj policisti še zbirajo podatke.

Osem vlomov samo tekom vikenda

S Policijske uprave Celje so danes sporočili, da so minuli vikend na območju Šmarja pri Jelšah zabeležili povečano število vlomov v vozila. V petkovih večernih urah so bili obveščeni o vlomih v najmanj tri vozila parkirana pred Osnovno šolo v Šmarju pri Jelšah. Eden od lastnikov pogreša denarnico z gotovino, na vseh treh vozil pa so storilci, ki so jih kmalu po vlomih prijeli v Šmarju pri Jelšah, škodo povzročili z vlamljanjem. Vseh pet storilcev z območja Policijske uprave Novo mesto so kazensko ovadili.

V soboto sta vlom v vozili na parkirišču v Pristavi pri Mestinju prijavili še dve osebi. V obeh primerih je storilec iz denarnic ukradel gotovino.

V popoldanskih urah so bili obveščeni o vlomu v še dve osebni vozili, parkirani na parkirišču v Pristavi pri Mestinju. Iz enega vozila storilec ni ničesar ukradel, iz enega pa je ukradel denarnico z gotovino. V obeh primerih je storilec lastnikoma škodo povzročil s poškodovanjem vrat.

V Pristavi pri Mestinju so obravnavali vlom v osebno vozilo. Storilec je ukradel žensko torbico, v kateri so bili dokumenti, bančni kartici in nekaj drugih stvari. Storilec je kmalu po vlomu, na bankomatu v Šmarju pri Jelšah, poskušal dvigniti gotovino, vendar mu ni uspelo.

Policija opozarja

Policisti Policijske postaje Šmarje pri Jelšah zaradi več kaznivih dejanj vlomov v osebne avtomobile, ki so bili izvršeni na parkiriščih v bližini športnih dvoran, v večernem času (v času rekreacije odraslih), občanom svetujejo preventivno zaščitno ravnanje.

Da bi preprečili tovrstna kazniva dejanja svetujejo, da upoštevate samozaščitne ukrepe:

  • denarnic, torbic, kovčkov in drugih predmetov ne puščajte na policah, sedežih ali na drugih vidnih mestih. Ti predmeti so vaba za tatove. Zlatnina, denar, kreditne kartice, čeki in dokumenti ne sodijo v predale vozila;
  • tudi predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, so lahko vaba za storilce, saj ti ne vedo, kaj je v vrečki ali torbici;
  • ko zapuščate vozilo, zaprite vsa okna in vrata ter obvezno zaklenite vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo.

Dodajajo, da lahko storilec v vaš avtomobil vlomi v manj kot 10 sekundah, zato se našteti preventivni ukrepi priporočajo tudi, če avtomobil na parkirišču zapuščate za krajši čas.

Policisti svetujejo, če ste storilca zalotili pri vlomu v vaše vozilo, da je vaša varnost najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je fizično močnejši ali celo oborožen. Namesto tega takoj pokličite Policijo na telefonskoi številko 113.

Lahko pa pri izsleditvi vlomilca veliko pomagate, če si dobro zapomnite ali takoj zapišete predvsem:

  • osebni opis sumljivih oseb (spol, starost, velikost, obleka, posebne značilnosti obraza, hoje, govora in drugo);
  • registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila;
  • smer pobega vlomilcev.

Če je vlomilec že vlomil v vaše vozilo, nemudoma pokličite policijo. Do njenega prihoda ničesar ne premikajte in ne pospravljajte, da ne boste uničili koristnih sledov, ki bi lahko pomagali pri odkritju storilca.