Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Engrotuš od Šmarčana Svetelška terja več kot 6 milijonov evrov


Pred več kot desetletjem je makedonska družba bratov Miladinov od frankfurtske banke LHB, ki sodi v skupino NLB, najela večmilijonsko posojilo, ki ga je zavarovala z menicami za terjatve od dobav opravljenih za celjsko podjetje Engrotuš.

Poroštvo za poplačilo terjatev v višini 6,3 milijona evrov naj bi podpisal takratni predsednik uprave Engrotuša Aleksander Svetelšek. Ker kredit ni bil poravnan, je moral Engrotuš  ta znesek plačati banki LHB, sedaj pa ga na sodišču terja od svojega nekdanjega predsednika uprave, je nedavno pisalo Delo. 

Svetelšek trdi, da je bila garancijska izjava ponarejena. Sodni izvedenec je sicer potrdil pristnost podpisa.

Reševanje milijonov s strani v frankfurtu registrirane banke LHB se je začelo že pred več kot desetletjem. Takrat je namreč LHB želela unovčiti za več milijonov evrov menic, ki jih je makedonska družba Miladinov Export-Import Struga kot garancijo zastavila za najem kredita. Šlo je za 6,3 milijona evrov terjatev od dobav, ki jih je družba v lasti bratov Miladinov pred letom 2006 opravila za celjsko podjetje Engrotuš, garancijo za poplačilo terjatev pa naj bi takrat jamčilo slovensko podjetje Engrotuš, ki ga je med leti 2001 in 2009 vodil šmarski manager Aleksander Svetelšek.

Engrotuš poravnal dolg, povračilo zneska pa sedaj zahteva od Svetelška

Ker makedonska družba dolga nemški banki LHB ni vrnila, je ta želela pri Engrotušu unovčiti 6,3 milijona evrov vredno menico, ki pa jo celjska družba sprva ni želela poravnati. Po Svetelškovih trditvah naj bi namreč bila garancijska izjava ponarejena, a je sodni izvedenec potrdil pristnost Svetelškovega podpisa.

Na podlagi sodno izvedenskega mnenja je zato sodišče izdalo pravnomočno sodbo, s katero je družbi Engrotuš naložilo plačilo 6,3 milijona evrov banki LHB. Engrotuš je sodbo sicer sprejel in se z nemško banko dogovoril ter dolg po obrokih odplačal v celoti, a celjska družba sedaj ta znesek terja od Svetelška. Menijo namreč, da so bili zaradi podpisa garancijske izjave oškodovani, odgovornost pa kot podpisnik menic nosi takratni predsednik uprave Aleksander Svetelšek.

Družba Engrotuš tako sedaj na celjskem okrožnem sodišču od nekdanjega predsednika uprave Aleksandra Svetelška zahteva 6,3 milijona evrov. Kot piše Delo Svetelšek vztraja, da je bila garancijska izjava ponarejena.

S čela Engrotuša, ki je lani posloval z 31 milijonsko izgubo, z novim letom sicer sestopa Andraž Tuš, ki je vodenje prevzel od svojega očeta Mirka. Več o tem smo pisali tukaj.

B.S.