Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hrvaški lastniki Mercatorja prevzemajo trgovsko verigo Tuš (dopolnjeno)


Po trenutno še neuradnih informacijah bo nova lastnica celjske trgovske verige Tuš postala hrvaška skupina Fortenova, ki ima v lasti tudi Mercator. Podpis pogodbe naj bi se zgodil še danes.

Spomladi je zanimanje za nakup Tuša oz. družbe Engrotuš, ki je njegova lastnica, pokazal nemški trgovski koncert Rewe. Junija se je med kandidati za nakup začela omenjati skupina Fortenova.

Po neuradnih informacijah naj bi Fortenova pod svoje okrilje dobila Engrotuš in centre Cash & carry, drogerije pa naj bi ostale v lasti družine Tuš. Nepremičninski del naj bi ostal pod okriljem investicijskega sklada Alfi oz. upnikov Engrotuša.

Časnik Delo poroča, da naj bi nakupna vrednost znašala okoli 30 milijonov evrov. Soglasje za nakup mora v tem primeru izdati tudi  Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence.

V hrvaških medijih so v zadnjih mesecih sicer odmevale težave Fortenove, pri čemer so omenjali obsežen dolg, ki ga želijo refinancirati.

Tuš ima na slovenskem trgu približno desetinski delež, Mercator pa okoli 30-odstotnega. Zaradi tega bo seveda pomembno, kaj bodo rekli pri AVK, saj bi lahko prišlo do prevladujočega položaja, ki ga Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence opredeljuje, če podjetje na trgu doseže več kot 40-odstotni delež. Ob povezavi dveh ali več podjetij se za prevladujoč položaj šteje tržni delež, ki presega 60 odstotkov.

Prihodki ob izgubi gor

Engrotuš d.o.o., je po prihodkih v letu 2022 v Savinjski statistični regiji pristal na tretjem mestu. Celotni prihodki so se v primerjavi z letom 2021 povišali in za minulo leto znašajo 480,8 milijonov evrov. Kljub visokem prihodku pa je družba Engrotuš, ki je lastnik verige trgovin Tuš, poslovala negativno, in sicer z več kot 6-milijonskim minusom.

Število zaposlenih, ki je bilo v lanskem letu 2.635, iz leta v leto upada. Prav tako je v lanskem letu dodatno padla tudi bonitetna ocena, in sicer s 3 na 2, kar kaže na subjekt z izredno slabo boniteto ter zelo visoko stopnjo tveganja.

Nezadovoljstvo zaposlenih

Pred letom dni je bila precej žgoča problematika delavskih pravic, Sindikat Tuš pa je takrat grozil s stavko, ki je bila kasneje odpovedana.

Pred kratkim so objavili rezultate ankete o kršitvah delavskih standardov po poslovalnicah.

Dodano naknadno

Tuš poslej pod Mercatorjem

Danes je bila podpisana kupna pogodba med Mercatorjem, ki je v lasti hrvaške skupine Fortenova, in skupino prodajalcev trgovske verige Tuš – podjetjema Tuš holding in AH Invest 1.

Obenem je stekel tudi postopek pri AVK, zato podrobnosti o transakcij niso razkrivali, po neuradnih informacijah pa naj bi bil posel vreden okoli 30 milijonov evrov.

Za STA je direktor skupine Tuš, Andraž Tuš, dejal: “Po večmesečnih pogajanjih smo se odločili za prodajo kupcu, ki je po naši oceni najboljša izbira za zaposlene, poslovne partnerje in razvoj osnovne dejavnosti podjetja.”

Predsednik poslovodstva Mercatorja, Tomislav Kramarić, je dodal: “Prepričan sem, da je povezovanje v interesu vseh, od zaposlenih do slovenskih dobaviteljev v celotni verigi.”