Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bo znana celjska trgovina šla v roke Nemcev?


Za nakup slovenske družbe Engrotuš, ki je lastnik verige trgovin Tuš, se zanima nemški trgovec Rewe.

Slovenska družba Engrotuš, ki je lastnik verige trgovin Tuš, bi kmalu lahko šla v roke Nemcev. Za nakup družbe se po poročanju Dela namreč zanima nemški trgovec Rewe, novica pa odmeva tudi v nemških medijih. Po Kozjanskem lahko najdemo številne poslovalnice Kea, ki delujejo kot franšiza omenjene trgovine.

Trenutni večinski lastnik trgovske družbe je od poletja 2020 investicijski sklad Alfi, ki si lasti 80 odstotkov družbe. Preostali delež si lastni podjetnik Mirko Tuš. V letu 2021 je prvi mož družbe postal Dušan Mitič, mandata pa sta prenehala Andražu Tušu in Juretu Kapetanu.

Družba Engrotuš s sedežem v Celju je z dobrimi 2800 zaposlenimi v letu 2021 ustvarila za 458 milijonov evrov prihodkov, kar je podobno kot leto prej. V tem letu so proizvedli za 4,25 milijona evrov dobička, kar je veliko izboljšanje od leta prej, ko je imela družba 31 milijonov evrov izgube.

Engrotuš najemal delavce z Balkana, pri delu katerih je prišlo do več kršitev

Pred kratkim pa je odmeval tudi dogodek, kjer je Engrotuš najemal delavce slovaških podjetij, nekateri od teh pa so več kot 200 ur na mesec polnili trgovske police. Delovni inšpektorji so samo v celjski družbi odkrili kar 138 takšnih delavcev. Slovaški podjetji sta poleg Engrotušu delavce posredovala več slovenskih podjetjem, ti pa so prihajali pretežno iz Srbije, Bosne in Hercegovine in Severne Makedonije.

Ob tem je bilo ob prekoračitvi delovnega časa ugotovljenih še nekaj drugih kršitev. To so izplačila pod minimalno plačo, neizplačila za nadurno delo in kršitve pri počitku. Delavci prav tako niso imeli ustreznega statusa ali pa so delali s ponarejenimi obrazci.