Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rojaki s Kozjanskega in Obsotelja ter Slovenije, ki so nas zapustili v minulem letu


Danes je po letu dni ponovno nastopil dan, ko se še posebej spominjamo naših bližnjih, ki jih ni več med nami. Dan spomina na mrtve je prav tako čas, ko se množično udeležimo pokopališč ter na grobove prinesemo sveče. V zadnjem letu pa je naš svet zapustilo tudi mnogo poznanih Slovencev ter oseb iz Kozjanskega in Obsotelja. Kdo so te, si lahko preberete v nadaljevanju.

Pred kratkim smo pisali tudi o svetovno znanih osebnostih, od katerih smo se letos poslovili. O teh lahko berete tukaj.

Katere znane osebnosti iz KiO so nas zapustile letos?
Slavko Javorić

Aprila letos nas je zapustil leta 1955 rojen Vjekoslav – Slavko Javorić, ki je bil lokalni nogometni entuziast, organizator ter politik. Javorić je bil v naših krajih znan kot aktivni športni delavec ter športni direktor Nogometnega kluba Šmarje pri Jelšah. Slavko je bil velik navijač članske ekipe, ki je takrat in še danes uspešno nastopa v 3. ligi. V času njegovega življenja pa ni bil aktiven le ob nogometnih zelenicah. Deloval je tudi v šmarski godbi na pihala, kot član DeSUS-a pa se je preizkušal tudi v politiki.

To leto nas je mnogo prehitro zapustil tudi župnik z Podčetrtka, Jožef Rogač. Še ne petdesetletni župnik, ki sicer izvira iz Prekmurja, je s svojo odprtostjo ter svojim prijateljskim sodelovalnim duhom pustil velik pečat med vsemi prebivalci župnije.

V 72. letu starosti nas je zapustil še eden Šmarčan. Vinko Habjan, dolgoletni načelnik Upravne enote Šmarje pri Jelšah, izhaja iz stare šmarske družine, nekoč lastnice slovite gostilne Habjan. Na upravni enoti je delal do upokojitve leta 2017, Vinko pa ni bil le pravnik, saj je bil aktiven tudi pri Radiu Šmarje pri Jelšah (sedaj Štajerski val), kjer je igral vlogo napovedovalca in sovoditelja.

Leto pa nam je vzelo še enega lokalnega politika. Marjan Drofenik je bil nekdanji župan Podčetrtka, to funkcijo je upravljal od leta 1994 do 2005. Zraven županovanja se je Marjan podal tudi v politične vode, saj je delal kot poslanec stranke SLS.

Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah pa je novembra lani izgubil enega izmed pediatrov, doktorja Roberta Bajuka. Celjski zdravnik je šmarsko pediatrično ambulanto vodil več kot 20 let.

Jože Planinc

Pred kratkim se je poslovil tudi nekdanji župan Občine Kozje, Jože Planinc. Dočakal je 77 let, v svojem življenju pa je med drugim bil dolgoletni direktor podjetja Mont, v mandatu 1998 – 2002 pa ja nastopil kot župan občine Kozje.

Na koncu avgusta se je od nas poslovil 67-letni harmonikaš, komponist in ljudski godec Jože Bohorč. Na svojo harmoniko, ki se jo je naučil igrati kar sam, je že od najstniških let igral na številnih prireditvah, predvsem porokah.

Leto nam je vzelo tudi lokalnega pevca. Jani Pirš je v zadnjih letih igral in prepeval v ritmih zabavne glasbe, pred tem pa je sodeloval v različnih ansamblih. Veliko je nastopal tudi s svojim bratom Francijem, ki je prav tako uveljavljen pevec zabavne in narodno-zabavne glasbe.

Letos umrlo tudi mnogo znanih Slovencev
Jože Skubic

V 97. letu je umrl Ljubo Bavcon, ki je bil pravnik, sodelavec Osvobodilne fronte in soustanovitelj Foruma 21. Leta 1951 je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani ter Inštitutu za družbene vede v Beogradu, leta 1966 pa je začel delati kot profesor za kazensko pravo na Pravni fakulteti v Ljubljani ter leta 1969 postal njen dekan.

Zaradi težke bolezni je umrl 55. letni pevec priljubljene skupine, Jože Skubic. Jože je bil pevec in vodja ansambla Slapovi, ki je bil svoj čas zelo uspešna narodno-zabavna skupina, njihov prvi album pa je bil najbolje prodajani album z domačo glasbo po letu 1991.

Pred malo več kot mesecem dni je umrl tudi priznani slovenski vremenar, Dušan Ule. Bil je priljubljeni opazovalec vremena na Babnem Polju, med drugim je ustanovil bolnišnico za živali iz naravnega okolja, kar je ena glavnih znamenitosti Babnega Polja. Dušan je znan tudi po svojem legendarnem stavku: “V Babnem Polju nas zebe, ko je -33!”

Miha Robič

V hudi prometni nesreči je letos mnogo prehitro umrl slovenski nogometaš Miha Robič. 28-letnik je bil nekdanji mladinec Olimpije, v nadaljevanju kariere je z Radomljani zaigral v 2. ligi, nato pa se dokazoval v tujini. Igral je v Avstriji, Italiji, Nemčiji ter Malti. Junija se je poslovil tudi priznani slovenski kirurg in specialist otroške kirurgije v UKC Maribor, Silvo Lipovšek. Ta je imel velike zasluge, da je v Sloveniji otroška kirurgija postala priznana kot specializacija.

Letošnje leto je umrl tudi tekač Slavko Špan, ki  je leta 1964 nastopal na olimpijskih igrah v Tokiu. Zraven tega je bil tudi štirikratni zmagovalec balkanskih iger.

D.K.