Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako so se župani odzvali na “prošnjo za pomoč” ki jo je nanje naslovil minister za zdravje Poklukar


Minister za zdravje Janez Poklukar je pretekli teden na župane slovenskih občin naslovil pismo/prošnjo po pomoči pri zajezitvi novega vala širjenja okužb. Kot se kaže tudi zadnje dni, je namreč kombinacija večih dejavnikov (vremenski pogoji, neupoštevanje ukrepov, zelo hitro nalezljiva različica delta, nizka precepljenost,…) povzročila doslej najhujši izbruh okužb novega koronavirusa v Sloveniji.

Zanimalo nas je, kako so se župani odzvali na prošnjo ministra, zato smo o tem povprašali župane občin Kozjanskega in Obsotelja ter nekaterih drugih občin na Celjskem. Razen splošnega pozivanja k spoštovanju ukrepov kakšnih konkretnih dejanj župani, ki so se odzvali, niso našteli, denimo da bi “z vso razpoložljivo infrastrukturo” pomagali pri uveljavljanju upoštevanja PCT pravila.

Iz odgovorov, ki smo jih prejeli je razbrati, da se prav vsi župani zavedajo resnosti situacije ter skušajo po svojih najboljših močeh prispevati k zajezitvi okužb v svojem lokalnem okolju. A, kot se pogosto izkaže, ko gre za vprašanje kolektivne družbene odgovornosti, solidarnosti in konsenza, se vse skupaj vedno začne in konča pri vsakem posamezniku.

Minister za zdravje Janez Poklukar v prošnji županom za pomoč: “Ob prihajajočem prazničnem koncu tedna lahko pričakujemo mnogo več srečanj in druženj ljudi. V teh dneh so predvideni številni dogodki in množična srečanja, kjer bi bilo zelo pomembno, da se dosledno upošteva PCT-pravilo. Zato potrebujemo vas, da v naslednjih dneh aktivirate vso razpoložljivo infrastrukturo v svoji občini, da bi v največji možni meri prebivalci upoštevali PCT-pravilo in s tem pomagali pri zmanjšanju prenosa okužb,” je v nadaljevanju pozval minister.
Kako so se na poziv ministra za zdravje odzvali župani?

Franjo Debelak, župan Bistrice ob Sotli je glede ukrepanja v njihovi občini dejal, da poskušajo slediti navodilom NIJZ-ja, kakšnih dodatnih ukrepov razen uporabe podlag strokovnjakov za ozaveščanje občanov o pomenu cepljenja, pa zaenkrat ne načrtujejo. “Našemu zdravstvenemu zavodu vedno pripravimo prostor za cepljenje. Sicer pa tudi z osebnim primerom skušam občane nagovoriti za cepljenje, ker v tem vidim edino pravo rešitev za izhod iz krize. Žal pa na spletu kroži že veliko preveč teorij zarote in bo zelo težko splošno mnenje obrniti v korist cepljenja,” meni bistriški župan.

Franc Leskovšek, župan občine Dobje je izrazil strinjanje z ugotovitvami ministra, da se lahko na lokalnem nivoju veliko pripomore k zajezitvi širjenja virusa. “Zato smo tudi v občini Dobje na spletni strani očine objavili priporočilo, da se čimveč občanov, ki jim zdravstveno stanje to omogoča cepi. Vseskozi tudi priporočamo dosledno upoštevanje PCT pogojev na kar opozarja tudi občinski štab CZ,” je obrazložil župan Dobja.

Peter Misja, župan občine Podčetrtek je povedal, da se v lokalnih skupnostih vseskozi zelo trudijo z ozaveščanjem. Poleg drugih aktivnosti pa prav tako omogočajo cepljenje vsem tistim ki želijo. “Kaj več pa težko naredimo, ker največ lahko naredi posameznik sam,” je zaključil župan Podčetrtka.

Miran Jurkošek, župan občine Štore je uvodoma dejal, da tokrat vsi vidimo, da je situacija v državi resna. Dodal je, da lahko k omejitvi širjenja okužb z odgovornim ravnanjem pripomoremo prav vsi. “V Štorah smo občane pozvali k cepljenju preko objav na spletni strani in v občinskem glasilu, pripravljeni smo zagotoviti tudi prostore za izvajanje testiranj ali cepljenja proti covidu-19. Pri izvajanju nadzora nad izpolnjevanjem pogoja PCT bi lahko pomagal naš medobčinski inšpektorat. Sodelujemo z vsemi deležniki v našem okolju in se bomo še naprej trudili po svojih močeh izvajati aktivnosti za zajezitev epidemije,” je o dobri pripravljenosti občine za boj proti širjenju okužb povedal štorski župan.

Branko Petre, župan občine Vojnik je povedal, da so v njihovi občini na poziv ministra že pred praznikom 1. novembra, objavili ponoven poziv na spletni strani občine ter preko občinskih družbenih omrežij. V njem so pozivali k doslednemu izvajanju pogoja PCT, upoštevanju ukrepov ter cepljenju. “Naše mnenje je, da se lahko z pozivanjem in razlaganjem doseže premik. Prisiliti ne moremo nikogar k nečemu čemur nasprotuje. Žal se v dnevnem poročanju daje prevelik poudarek nasprotnim mnenjem in ne podpre dovolj odločno vladne ukrepe. Na sami občini pa seveda dosledno upoštevamo in izvajamo vse ukrepe in tako dajemo zgled,” je dejal vojniški župan.

Na naše poizvedovanje se niso odzvali na občinah Kozje, Rogaška Slatina, Rogatec, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Laško in Žalec.

B.S.