Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Minister za zdravje pisal županom in jih prosil za pomoč pri obvladovanju epidemiološke situacije


Minister za zdravje Janez Poklukar je danes na vse župane slovenskih občin naslovil pismo, v katerem jih je prosil za pomoč pri obvladovanju čedalje slabše epidemiološke situacije. Prosil jih je naj aktivirajo vso razpoložljivo infrastrukturo, da bi prebivalci upoštevali pravilo preboleli, celjeni, testirani (PCT).

Epidemiološka situacija se v zadnjih dneh močno zaostruje, zato je minister za zdravje Janez Poklukar župane vseh slovenskih občin prosil, da po svojih najboljših močeh pomagajo pri preprečevanju širjenja virusa, da občane in občanke ozaveščajo, da vključijo posameznike, ki jim ljudje zaupajo, ter da tako s skupnimi močmi preprečimo nadaljnji porast okužb. “Posameznikom je treba potrpežljivo in prijazno pojasniti, zakaj je pomembno upoštevanje priporočil,” je minister zapisal v uvodu pisma.

“Ob prihajajočem prazničnem koncu tedna lahko pričakujemo mnogo več srečanj in druženj ljudi. V teh dneh so predvideni številni dogodki in množična srečanja, kjer bi bilo zelo pomembno, da se dosledno upošteva PCT-pravilo. Zato potrebujemo vas, da v naslednjih dneh aktivirate vso razpoložljivo infrastrukturo v svoji občini, da bi v največji možni meri prebivalci upoštevali PCT-pravilo in s tem pomagali pri zmanjšanju prenosa okužb,” je v nadaljevanju pozval minister.

Ob tem je napovedal, da se bodo na ministrstvu takoj po praznikih, skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, civilno zaščito in Rdečim križem Slovenije, sestali z najbolj izpostavljenimi lokalnimi skupnostmi ter poiskali nabor ukrepov in usmeritve za izvajanje različnih aktivnosti in vključevanje ključnih deležnikov na lokalni ravni. “Že danes pa vas prosim, da v lokalnih okoljih v primeru večje ogroženosti za širjenje virusa zagotovite ustrezno koordinacijo predvidenih aktivnosti,” je zapisal.

Ob čedalje slabšem epidemiološkem stanju, ko je novo zaprtje države, brez hitrega ukrepanja in sodelovanja vseh, praktično neizbežno, predstavniki vseh segmentov družbe (zdravstvo, gospodarstvo,…) državljane pozivajo, da upoštevajo ukrepe ter naredijo vse kar je v moči vsakega posameznika, da pomaga preprečiti črni scenarij, ki se trenutno kaže.

V zadnjem času se sicer epidemiološka slika drastično slabša, v nekaterih statističnih parametrih pa smo že presegli pretekle mejnike. Situacija je zato skrajno zaskrbljujoča, tudi zaradi resigniranosti dela populacije, v smislu – kot je pred dnevi slikovito opisal epidemiolog Mario Fafangel -, da gremo v prekuževanje, torej da se okužijo tisti, ki so še dovzetni za okužbo, tisti ki pa bodo umrli, bodo pač umrli.

foto: wikipedia