Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Potrjenih rekordnih 3456 okužb, rekordno število okužb tudi v regiji. Umrlo 18 bolnikov s covidom-19


Ob hitrem slabšanju epidemičnih razmer sta se včeraj sestali svetovalna skupina za covid-19 in predstavniki vlade. Neuradno naj bi se dogovorili za zaostritev ukrepov, predvsem stožji nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT, omejitev delovnega časa lokalov ter omejitve glede zbiranja ljudi na zasebnih in javnih druženjih. Desetdnevno popolno zaprtje države naj zaenkrat še ne bi bila opcija, saj naj bi se temu najprej poskušalo izogniti z večjim spoštovanjem ukrepov. Podrobnosti naj bi vlada dorekla na četrtkovi seji.

Na današnji novinarski konferenci je spregovorila vodja posvetovalne skupine za cepljenje dr. Bojana Beović. Poudarila je pomembnost čim številčnejšega cepljenja. To sicer popolnoma ne zagotavlja, da se cepljeni ne bo okužil ali zbolel za covidom-19 – predvsem pri različici delta, ki se, kot je dejala Beovićeva, širi podobno hitro kot nekatere zelo nalezljive otroške bolezni -, vendar podatki tako pri nas kot v tujini potrjujejo, da je cepivo zelo učinkovito pri preprečevanju hude oblike covida-19 in posledično preprečevanju hospitalizacij oz. smrti. Poudarila je tudi pomen tretjega odmerka, saj je predvsem pri tistih, ki so se cepili med prvimi, raven zaščite že začela upadati. Zaenkrat sicer tretji odmerek priporočajo predvsem bolj ranljivim in izpostavljenim skupinam/poklicem (vsi starejši od 50 let, zdravstveni delavci, ljudje s kroničnimi boleznimi in oslabelim imunskim sistemom ter njihovi družinski člani, zaposleni v vzgoji in izobraževanju ter poklici, kjer prihaja do večjega števila tesnih stikov, starejših, itd.) ter vsem vsem, ki so se cepili s cepivom AstraZenece ali Janssena, saj vektorska cepiva nekoliko slabše ščitijo pred boleznijo. Tistim, ki so polno cepljeni z vektorskimi cepivi, stroka priporoča, da gredo po poživitveni odmerek že po dveh mesecih od cepljenja. “Cepljenje naj se izvede z mRNA cepivom, a je treba opozoriti, da se v tem primeru uporablja cepivo Moderna v polovičnem odmerku,” je dodala Bojana Beović.

Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem z mRNA cepivi oz. s t.i. mešano shemo (odmerek vektorskega cepiva + odmerek mRNA cepiva) ter tretjim odmerkom je vsaj 6 mesecev. Za tiste z osnovnim cepljenjem z vektorskimi cepivi pa je tretji odmerek priporočljiv vsaj po dveh mesecih po osnovnem cepljenju, saj sta obe vektorski cepivi (AstraZeneca in Janssen) slabše delujoča proti novi različici delta.

O prednostih cepljenja je nedavno spregovoril tudi dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Kot je dejal, imajo cepljeni krajšo kužnost, hitreje pa se zmanjša tudi vsebina virusov. “Zato so cepljeni, če se okužijo, pa se okužijo v manjšem delu, krajši čas kužni,” je pojasnil. Dodaja, da je za to, da število cepljenih s potrjeno okužbo ni neznatno, krivo tudi to, da so bili številni z vsemi potrebnimi odmerki cepljeni že pred meseci, njihova zaščita zdaj pa je že občutno manjša. Poudaril pa je tudi starost cepljenih, “75-letnik, ki je cepljen, ima takšno zaščito oz. takšno verjetnost bolezni kot 50-letnik, ki ni cepljen.” Se pa učinkovitost cepiv kaže v domovih za starejše, kjer zaznavajo zelo malo okužb. Precepljenost v domovih je sicer okoli 95 %.

Novinarska konferenca o učinkovitosti cepljenja in tretjem odmerku:

Hiter porast hospitalizacij

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 43.289 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno rekordnih 3.456 okužb, kar je 10,1 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 3.138 oseb.

Opravljenih je bilo 35.567 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 7.722 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 3.456 okužb z deležem pozitivnih izvidov 44,8 %.

Trenutno je hospitaliziranih 670 covidni bolniki oz. 36 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 159 potrebuje intenzivno covid nego oz. 1 več kot dan prej. Število pacientov na intenzivni negi je še vedno tik pod 160 bolnikov, kar je minister za zdravje nedavno postavil kot spodnjo mejo za začetek zaostrovanja ukrepov. Samo v zadnjih treh dneh se je sicer število hospitaliziranih povečalo za 93 covidnih bolnikov. V bolnišnice je bilo sprejetih 99 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 46 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 19 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 21 let. Večina potrjeno okuženih ter hospitaliziranih bolnikov s hujšim potekom covida-19 je necepljenih oz. delno cepljenih. Delež teh je med 70 in 75 %. Včeraj je umrlo 18 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.784 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 2.223 okuženih oseb (včeraj 2.177). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.391 (včeraj 1.329).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 29.354 (včeraj 28.047).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 515 okužb (prejšnji teden 424). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 117, sledijo Šentjur 45, Velenje 42, Šmarje pri Jelšah 37, Rogaška Slatina 28, Vojnik 26, Žalec 25, Rogatec 16, Šoštanj 16, Dobrna 15, Tabor 14, Slovenske Konjice 13, Podčetrtek 12, Polzela 12, Braslovče 10, Šmartno ob Paki 10, Gornji Grad 9, Ljubno 9, Luče 8, Mozirje 8, Prebold 8, Rečica ob Savinji 6, Štore 6, Vransko 6, Kozje 5, Nazarje 4, Laško 3, Bistrica ob Sotli 2, Solčava 2, Vitanje 2, Zreče 1.

Savinjska regija je prvič doslej presegla 500 dnevno potrjenih okužb.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 263,6 (včeraj 250,6).

V posavski regiji (včeraj 148 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 2 okužbi), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 68,3 (včeraj 67,7).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 81 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 73). 20 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 17 covidnih bolnikov, odpustili so 7 prebolevnikov, v SB Celje sta umrla 2 covidna bolnika.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.190.145 oseb. To je 56 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 67 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.120.575 oz. 53 % vseh prebivalcev (63 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se z 31. avgustom začasno seli v dvorano Zlatorog – več tukajSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.