Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dirka po Sloveniji 2021 v veliki meri tudi po cestah Kozjanskega in Obsotelja (etape, trase, časovnica in 3D predstavitev)


Po lanski odpovedi Dirke po Sloveniji se vrača največji kolesarski dogodek na naših tleh. 27. izvedba tega tekmovanja bo postregla z dvema vrhuncema, eden bo vzpon na celjski Stari grad, drugi pa kraljevski vzpon na Sveto Goro.

Štart 27. Dirke po Sloveniji bo 9. junija na Ptuju. Že v prvi etapi pa bo kolesarska elita prikolesarila na Celjsko. Dirka se bo zaključila 13. junija v Novem mestu. Kolesarji bodo v petih etapah skupaj prekolesarili 803,7 km.

Po enem letu premora se na slovenske ceste vračajo najboljši kolesarji s svetovne lestvice. Kdo vse izmed zvenečih imen bo kolesaril po slovenskih cestah še ni natančno znano, je pa najbolj znano zaenkrat potrjeno ime Mikel Landa (Bahrain Victorious). Na dirki naj bi nastopil tudi Tadej Pogačar, vendar dokončne potrrditve s strani njegove ekipe še ni.

So pa znane podrobnosti vseh petih tras. Prve tri bodo potekale tudi na cestah na Celjskem. Uvodna etapa Ptuj–Rogaška Slatina prinaša priložnost za šprinterje. Druga etapa Žalec–Celje, katere ciljni vzpon na celjski grad predstavlja enega izmed vrhuncev celotne dirke, bo že pokazala kdo so glavni kandidati za skupno zmago. V tretji zelo razgibani etapi Brežice–Krško se pričakuje boj ubežnikov z ekipami, ki bodo stavile na šprinterje. Odločilna naj bi bila kraljevska četrta etapa Ajdovščina–Nova Gorica, ki v zadnjih 15 km prinaša najprej strm vzpon na Ravnico (3,2 km vzpona s povprečjem 9,5 odstotka), po krajšem spustu pa bo ciljni vzpon na slovito Sveto Goro (2,5 km vzpona s povprečjem kar 13 odstotkov). Sledi še zadnje peto dejanje Dirke po Sloveniji, etapa s štartom v Ljubljani in tradicionalnim zaključkom v Novem mestu. Spodaj predstavljamo podrobnosti etap.


1. etapa, sreda, 9. junija (mapa):
Ptuj – Lenart – Šentilj – Zgornja Kungota – Slovenska Bistrica – Šmarje pri Jelšah – Rogaška Slatina, 151,5 km (profil etape, časovnica etape)

V prvi etapi ni pričakovati pomembnejših odločitev za končni razplet. Prvi del etape je tehnično in tekmovalno zahteven. Kolesarji vedo, da lahko na dokaj ravni etapi več izgubiš kot pridobiš. Pričakujemo boj sprinterskih ekip, vendar je etapa lahko usodna za kolesarje, ki ciljajo na visoko končno odločitev v primeru, da se bodo etape lotili preveč ležerno.


2. etapa, četrtek, 10. junija (mapa):
Žalec – Braslovče – Velenje – Šoštanj – Vransko – Šentjur – Štore – Celje, 147 km (profil etape, časovnica etape)

Druga etapa je povsem celjska. V tej etapi bodo morale ekipe odpreti karte in pokazati, po kaj so prišle. Etapa sicer še zdaleč ne bo odločila končnega zmagovalca, bo pa vzpon na Celjski grad močno razredčil favorite. Vsako izgubljeno sekundo bo v nadaljevanju dirke izredno težko nadoknaditi.


3. etapa, petek, 11. junija (mapa):
Brežice – Bistrica ob Sotli – Sevnica – Kostanjevica na Krki – Krško, 165,8 km (profil etape, časovnica etape)

Etapa, ki v dobršnem delu poteka tudi na območju Kozjanskega parka, bo izredno zanimiva, kajti ekipe bodo branile izplen iz druge etape. Zaradi vzpona na Sremič, ki kolesarje čaka 20 km pred ciljem, zaključek etape ne ustreza nikomur. Pretežak je za sprinterje in prelahek za gorske specialiste. V tej etapi je mogoče vse, uspešen beg, sprint glavnine in celo boj za zeleno majico.


4. etapa, sobota, 12. junija (mapa):
AjdovščinaNova Gorica, 164,1 km (profil etape, časovnica etape)

Nobenega dvoma ni, da bo 4. etapa odločila končnega zmagovalca. Kraljevska etapa bo postregla s petimi gorskimi cilji ter izredno zahtevnim in atraktivnim vzponom na Sveto Goro. Kdor osvoji Sveto Goro, si zasluži, da postane končni zmagovalec.


5. etapa, nedelja, 13. junija (mapa):
LjubljanaNovo mesto, 175,3 km (profil etape, časovnica etape)

Za zadnjo etapo pravijo, da je parada šampionov, vendar to za zadnjo etapo na dirki Po Sloveniji ne velja. Celotna dirka je razmeroma kratka, zato je vedno  veliko  neporavnanih računov. Od samega začetka se bije boj za prestižno etapno zmago. Res je, da cilj na novomeškem Glavnem trgu ne bo odločal o skupnem zmagovalcu zelene majice, je pa vsakič dirka postregla z izrednim sprintom za etapno zmago.


Skupaj je Dirka po Sloveniji 2021 dolga 803,7 km.

B.S.