Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

SDH objavil prevzemno ponudbo za Terme Olimia


Slovenski državni holding (SDH) je danes v imenu in za račun Republike Slovenije objavil prevzemno ponudbo, ki se nanaša na 158.006 delnic družbe Terme Olimia (22,4 %).

Ponujena cena za delnico je 27,5 €. V začetku leta je boznoposredniška družba Ilirika, ki vodi tudi tokratni prevzem, delničarjem pošiljala ponudbe za odkup njihovih delnic po ceni 20 evrov na delnico, so pa že takrat krožile neuradne informacije, da naj bi bila cena za delnico v prevzemni ponudbi okoli 27 €, kar se je naposled tudi uresničilo.

Ponudba se izteče 10. maja 2021.

Ob izteku lanskega leta je Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) zeleno luč za prevzem Term Olimia prižgala Agencija za varstvo konkurence (AVK).

SDH je moral prevzemno ponudbo namreč objaviti potem ko je lani julija od Nove KBM odkupil 20,87-odstotni delež Term Olimia. Ker je država že pred tem preko Kapitalske družbe (24,79 %), Slovenskih železnic (23,87 %) ter Družbe za upravljanje terjatev bank (4,06 %), presegala 50 % lastniški prag, je bilo SDH-ju naloženo, da objavi še prevzemno ponudbo za preostale delnice Term Olimia.

Država, ki si torej do sedaj preko zgoraj navedenih družb že lasti 77,60 % Term Olimia, bo v primeru, da delničarji sprejmejo ponudbo, za preostali delež odštela skupaj 4.345.165,00 €, skupaj pa naj bi država za Terme Olimia odštela 8,3 milijona €.

Lastniški deleži v Termah Olimia pred izvedbo prevzemne ponudbe:

Prevzem Term Olimia eden izmed korakov k vzpostavitvi STH

Državni prevzem Term Olimia je sicer eden izmed korakov k vzpostavitvi slovenskega turističnega holdinga (STH), za kar si že nekaj časa prizadeva gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je pred vstopom v politiko 15 let vodil Terme Olimia, bil pa je tudi več kot tretjinski delničar družbe Bioto, ki je četrti največji lastnik Term Olimia. Slovenski turistični holding (STH) naj bi v sklopu treh hčerinskih družb – alpski, obalni in termalni turizem – združil družbe Sava Turizem, Terme Olimia, Istrabenz Turizem, Thermana, Adria Ankaran in Hit Alpinea. K vzpostavitvi tega je bilo narejenih že kar nekaj korakov.

B.S.