Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zelena luč za državni prevzem Term Olimia


Agencija za varstvo konkurence (AVK) naj bi Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) prižgala zeleno luč za prevzem Term Olimia.

Šlo naj bi za enega izmed korakov k vzpostavitvi državnega Slovenskega turističnega holdinga (STH) za katerega si že dolgo prizadeva gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

SDH je že julija od Nove KBM odkupil 20,87-odstotni delež Term Olimia. Ker pa je bil lastniški delež države preko Kapitalske družbe (24,79 %), Slovenskih železnic (23,87 %) ter Družbe za upravljanje terjatev bank (4,06 %) že pred tem preko 50-odstoten, bo moral SDH sedaj objaviti še prevzemno ponudbo za preostale delnice Term Olimia. Po poročanju Dela naj bi za te skupaj odštel 8,2 milijona evrov.

Prevzem Term Olimia je eden izmed korakov k vzpostavitvi slovenskega turističnega holdinga, za kar si že nekaj časa prizadeva gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

K vzpostavitvi STH narejenih že nekaj korakov

Slovenski turistični holding (STH) naj bi v sklopu treh hčerinskih družb – alpski, obalni in termalni turizem – združil družbe Sava Turizem, Terme Olimia, Istrabenz Turizem, Thermana, Adria Ankaran in Hit Alpinea. K vzpostavitvi tega je bilo narejenih že kar nekaj korakov.

Medtem, ko sta Istrabenz Turizem in Thermana že na posebni namenski družbi ustanovljeni s strani DUTB, se SDH trenutno s skladom York dogovarja tudi za odkup 43-odstotnega deleža v družbi Sava, pod katero spada Sava turizem. SDH in Kapitalska družba sta sicer že sedaj 46-odstotna lastnika Save. York, SDH in KD pa so tudi upniki te družbe, ki ima do njih 60 mio evrov dolga in ga mora poplačati do sredine letošnjega leta.

SDH bo moral sicer s strani AVK še pridobiti tako dovoljenje za prevzem Save kot tudi za ustanovitev STH. Predvsem pridobivanje slednjega naj bi SDH-ju predstavljalo težavo, zato naj ne bi bilo izključeno, da bo SDH v projekt vključil tudi zasebne vlagatelje, še piše Delo.

Terme Olimia so v letu 2019 ustvarile 25,5 mio evrov celotnih prihodkov ter dobre 3 mio evrov čistega dobička. EBITDA podjetja znaša 7,7 mio evrov. Letos je sicer Terme Olimia, tako kot celotno turistično panogo, močno prizadela epidemija. Turizem v Podčetrtku so sicer, kot je v intervjuju za Kozjansko.info nedavno dejal župan Podčetrtka Peter Misja, rešili trije poletni meseci.

B.S., foto: Terme Olimia