Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pred državnim prevzemom Term Olimia živahno z delnicami malih delničarjev


Potem ko je ob izteku lanskega leta Agencija za varstvo konkurence (AVK) Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) prižgala zeleno luč za prevzem Term Olimia, se je živahno dogajanje pričelo med malimi delničarji podjetja. Tem naj bi namreč boznoposredniška družba Ilirika začela pošiljati ponudbe za odkup njihovih delnic po ceni 20 evrov na delnico.

Mali delničarji so sedaj pred dilemo. Sprejeti ponudbo Ilirike ali počakati na prevzemno ponudbo SDH.

Ilirika je sicer preko svoje povezane družbe, Ilirika Modra Zvezda d.d. že lastnica 1,51 % Term Olimia. Mali delničarji, katerih posamezni lastniški deleži so nižji od 0,3 %, pa si skupaj lastijo 7,5 % podčetrške družbe. Sedaj so postavljeni pred dilemo, ali čakati na prevzemno ponudbo SDH, ali sprejeti ponujeno ceno Ilirike, ki ponuja 20 evrov za delnico.

Neuradno naj bi SDH za delnico ponudil 27 evrov

SDH mora prevzemno ponudbo objaviti potem ko je lani julija od Nove KBM odkupil 20,87-odstotni delež Term Olimia. Ker je država že pred tem preko Kapitalske družbe (24,79 %), Slovenskih železnic (23,87 %) ter Družbe za upravljanje terjatev bank (4,06 %), presegala 50 % lastniški prag, je bilo SDH-ju naloženo, da objavi še prevzemno ponudbo za preostale delnice Term Olimia. AVK je tako že konec lanskega leta izdal odločbo o skladnost koncentracije s pravili konkurence v primeru prevzema Term Olimia na podlagi katere naj bi SDH prevzemno ponudbo objavil marca letos. Takrat bo tudi znano kakšna bo ponujena cena za delnico. Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo Finance, pa naj bi SDH za delnico ponudil okoli 27 evrov.

Mali delničarji, katerim Ilirika pred objavo SDH-jeve ponudbe ponuja odkup, so sicer večinoma nekdanji zaposleni v Slovenskih železnicah. Te so v začetku prispevale denar za gradnjo toplic v Podčetrtku. Njihove delnice niso bile nikoli uvrščene v redno kotacijo ljubljanske borze, zato je bilo trgovanje z njimi omejeno. Ljubljanska borza jih je sicer kasneje uvrstila v zunajborzno trgovanje, kjer pa je bilo sklenjenih zgolj za okoli 5 tisoč evrov poslov na podlagi katerih se je cena za delnico oblikovala pri 24,2 evra, še pišejo Finance.

Poleg države (77,60 %), Ilirike Modre Zvezde d.d. ter malih delničarjev, so med tistimi, ki imajo več kot 1 % lastniški delež v lastniški strukturi Term Olimia še Bioto d.o.o. s 5,94 %, Zvonko Petan s 3,28 %, Janez Gobec s 2,19 % in Larix Invest d.o.o. s 1,99 %.

Državni prevzem Term Olimia je sicer eden izmed korakov k vzpostavitvi slovenskega turističnega holdinga (STH), za kar si že nekaj časa prizadeva gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je pred vstopom v politiko 15 let vodil Terme Olimia, bil pa je tudi več kot tretjinski delničar družbe Bioto, ki je četrti največji lastnik Term Olimia.

K vzpostavitvi STH narejenih že nekaj korakov

Slovenski turistični holding (STH) naj bi v sklopu treh hčerinskih družb – alpski, obalni in termalni turizem – združil družbe Sava Turizem, Terme Olimia, Istrabenz Turizem, Thermana, Adria Ankaran in Hit Alpinea. K vzpostavitvi tega je bilo narejenih že kar nekaj korakov.

Medtem, ko sta Istrabenz Turizem in Thermana že na posebni namenski družbi ustanovljeni s strani DUTB, se SDH trenutno s skladom York dogovarja tudi za odkup 43-odstotnega deleža v družbi Sava, pod katero spada Sava turizem. SDH in Kapitalska družba sta sicer že sedaj 46-odstotna lastnika Save. York, SDH in KD pa so tudi upniki te družbe, ki ima do njih 60 mio evrov dolga in ga mora poplačati do sredine letošnjega leta.

SDH bo moral sicer s strani AVK še pridobiti tako dovoljenje za prevzem Save kot tudi za ustanovitev STH. Predvsem pridobivanje slednjega naj bi SDH-ju predstavljalo težavo, zato naj ne bi bilo izključeno, da bo SDH v projekt vključil tudi zasebne vlagatelje, še piše Delo.

B.S., foto: Terme Olimia