Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Oskrbovana stanovanja v Šmarju pri Jelšah dobila soinvestitorja (foto, video)

Oskrbovana stanovanja v Šmarju pri Jelšah bo pri izgradnji sofinanciral Stanovanjski sklad. Gradnja dveh objektov se začne v juliju 2021, prve vselitve najemnikov pa so predvidene za leto 2023.

Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS) bo soinvestitor izgradnje oskrbovanih stanovanj v Šmarju pri Jelšah. Pogodbo sta danes podpisala župan Matija Čakš in mag. Črtomir Remec, direktor SSRS.

Oskrbovana stanovanja v številkah

Načrtovana oskrbovana stanovanja v Šmarju. Foto: Občina Šmarje pri Jelšah

Občina Šmarje pri Jelšah je oktobra lani oddala vlogo na javni razpis SSRS. Ta bo sofinanciral naložbo v skupni vrednosti 1.860.243 evrov, od tega soinvestitorski delež sklada znaša 1.296.619 evrov. Stanovanjski sklad bo tako lastnik 15 stanovanj s pripadajočimi shrambami in 12 parkirnih mest. Predmet pogodbe je še dolgoročno posojilo sklada občini v višini 563.625 evrov.

Pod domom upokojencev Šmarje pri Jelšah bosta do leta 2023 zgrajena dva objekta s po 15 oskrbovanimi stanovanji v treh etažah, po 6 dvoposteljnih in 9 enoposteljnih. Vsako stanovanje ima balkon – teraso in shrambo v okviru stanovanja ali v isti etaži izven stanovanja. Objekti bodo opremljeni z dvigalom, urejeni bodo skupni prostori za druženje, vsako stanovanje bo imelo v dveh prostorih instalacijo osebnega telefonskega alarma za pomoč na daljavo. Objekta bosta visoko energijsko učinkovita z zmanjšano količino potrebne energije za delovanje. Zagotovljenih bo 24 parkirnih mest v dveh ločenih dvonivojskih parkirnih objektih. Stanovanjski in parkirni objekta bosta povezana s hodnikom za pešce. Projektantska ocena naložbe znaša 3,8 milijona evrov in vključuje vse dosedanje stroške priprav in načrtovano gradnjo.

Vsa stanovanja bodo oddana v najem. Dodeljevanje stanovanj bo v sodelovanju s SSRS na podlagi razpisa izvajala občina.

Zgodovina projekta

Matija Čakš in mag. Črtomir Remec podpisala pogodbo o sofinanciranju. Foto: DejC

Občina Šmarje pri Jelšah aktivnosti za projekt oskrbovanih stanovanj izvaja od leta 2008, ko je kupila Lorgerjevo domačijo. Do leta 2010 so bile izdelane idejne zasnove, študija izvedljivosti, hidrološka študija in postopek sprejemanja Občinskega podrobnega prostorskega načrta. V letu 2017 je, kljub zapletom, bila zaključena dokumentacija za prestavitev potoka in rušenje domačije, v letih 2019 in 2020 pa pridobljena gradbena dovoljenja in ostala potrebna dokumentacija. Lani sta bila porušena domačija in prestavljen potok. Projektno dokumentacijo je izdelal Studio 73, ki bo izvajal tudi nadzor v času gradnje.

Stanovanja za starejše bodo predstavljala most povezovanja med mlado in starejšo populacijo. Projekt traja že več let, saj smo morali prestaviti potok in s tem delno uredili poplavno varnost s prodnim zadrževalnikom in novo strugo potoka. Ob tem se zahvaljujem sodelavki Zinki Berk, ki, ob pomoči ostalih sodelavcev, od samega začetka vodi projekt. Zahvala gre tudi projektantu Gregorju Žoharju za pomoč in usklajevanje.Matija Čakš
S koncem leta 2020 se je razpis za sofinanciranje izgradnje neprofitnih stanovanj zaključil. Praktično v zadnjem tednu lanskega leta smo potrdili gradnjo v Šmarju pri Jelšah. Podobni objekti so bili zgrajeni že v Velenju, jutri odpiramo v Krškem, gradijo se še v Celju. Smo pa že v pogovorih za objekte v Rogaški Slatini in Kostrivnici, v Podčetrtku dokupujemo 10 najemnih stanovanj, tudi župan Rogatca se je že zanimal za izgradnjo oskrbovanih stanovanj. Veseli me, da sem danes v Šmarju opazil, da stanovanja gradi tudi privatni sektor.mag. Črtomir Remec

Izjavi Matije Čakša in mag. Črtomirja Remca:

 

Fotogalerija:

DejC, naročena objava