Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

To so Kozjanci in Obsoteljčani med 100 najbogatejšimi Slovenci 2020


Znana je letošnja lestvica 100. najbogatejših Slovencev, ki jo vsako leto pripravlja revija Manager. Na vrhu tudi letos ni prišlo do sprememb, saj sta že sedmo leto zapored na prvem mestu zakonca Iza in Samo Login.

Letos je na lestvici 11 predstavnikov s širšega celjskega območja, torej trije več kot lani. Trije so se uvrstili tudi na lestvico mladih slovenskih milijonarjev. Tudi Kozjansko in Obsotelje ima nekaj predstavnikov med 100 najbogatejšimi.

S Celjskega je tudi eden izmed novincev in eden izmed povratnikov na lestvico. Med novinci se je na lestvici znašla družina Moškotevc, ki se ukvarja z gradbeništvom in uvozom pijač (VOC Ekologija in Ahac), obenem pa je tudi večinski lastnik proizvajalca kmetijske mehanizacije SIP Šempeter. Po enoletnem premoru pa se na lestvico vrača Miran Zagožen (Zagožen).

Tudi med mladimi milionarji so se znašla imena s Celjskega. Tako sta v prvi deseterici teh na 5. mestu Matej Romih, ki je je bil prek svoje ciprske družbe Romih 4,64-odstotni lastnik britansko-ciprske družbe Outfit7. Njegovo premoženje je vredno enako kot lani, 52,7 mio evrov. Na 6. mestu pa je Črt Cencelj, polovični solastnik Inela, ki se ukvarja z industrijsko elektroniko. Njegovo premoženje je ovrednoteno na 33,2 milijona evrov. Na letošnji lestvici mladih milijonarjev je na 19. mestu ponovno tudi Miha Jager (Jagros), ki je 10-odstotni lastnik trgovskega podjetja Jagros. Njegovo premoženje je ocenjeno na 8 milijonov evrov.

Na prvem mestu med mladimi je sicer Damian Merlak (Bitstamp) s 148 mio evrov premoženja.

Letošnji prag za vstop med 100 najbogatejših v Sloveniji je 20,9 mio evrov, kar je 1,3 mio evrov manj kot lani, ko je bil spodnji prag lestvice 22,2 mio evrov.

Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev letos znaša 5,8 milijarde evrov, kar je 147 milijonov več kot lani.

Najbogatejša Slovenca na Managerjevi lestvici sta že šestič zapored zakonca Iza in Samo Login (689 milijonov evrov, kar je enako kot lani), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki sta ga januarja 2017 prodala kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. V zadnjem obdobju investirata v rešitve za brezmesno prehranjevanje, ki bi bile na eni strani prijazne do okolja, na drugi pa zdrave in okusne.

Prvo deseterico najbogatejših sestavljajo: Iza Sia in Samo Login – 689 milijonov EUR (0 %), Sandi Češko in Livija Dolanc – 345 milijonov EUR (+17 %), Marko Pistotnik – 210 milijonov EUR (0 %), Družina Lah – 164 milijonov EUR (-3 %), Damian Merlak – 124 mio EUR (+ 19 %), Igor Akrapovič – 135 milijonov EUR (+3 %), Tatjana in Albin Doberšek – 126 mio EUR (-2 %), Franc Frelih – 112 mio EUR (+10 %), Družina Šešok – 112 mio EUR (+10 %), Tone Strnad – 111 mio EUR (+36 %).

Prvo deseterico najbogatejših mladih sestavljajo: Damian Merlak (Bitstamp) 148 milijonov EUR, Nejc Kodrič (Bitstamp) 107 milijonov EUR, Tadej Miklič (Outfit7) 52,7 milijonov EUR, Matej Romih (Outfit7) 52,7 milijonov EUR, Goran Dragić (Miami Heat) 51,4 milijonov EUR, Črt Cencelj (Inel) 33,2 milijonov EUR, Anže Kopitar (LA Kings) 31,5 milijonov EUR, Marko Štamcar (Outfit7) 26,4 milijonov EUR, Franc Gregorčič (G4 Group)14,8 milijonov EUR, Gašper Gregorčič (G4 Group) 14,8 milijonov EUR.

In kdo so najbolj bogati na Celjskem?

Letos je na lestvici 11 predstavnikov s širšega celjskega območja, torej trije več kot lani. Trije so se uvrstili tudi na lestvico mladih slovenskih milijonarjev.

Za preboj med najbogatejše na Celjskem ste morali letos imeti vsaj 22 mio evrov premoženja, kar je 0,2 mio evrov manj kot lani.


bogomir-strasek13. mesto (lani 17. mesto s 86,4 mio evri) – 96,5 mio evrov

Že nekaj let zapored se na regionalni lestvici najvišje uvršča družina Strašek, ki ima v lasti podjetje KLS Ljubno z več kot 40-letno zgodovino. Še dve leti nazaj je KLS Ljubno na lestvici najbogatejših zastopal samo ustanovitelj podjetja Bogomir Strašek, ki pa je v zadnjem letu dni med bližnje sorodnike razdelil del premoženja. Lastniški delež v podjetju: še vedno največji delež ima Bogomir Strašek, ki je ostal 50,3 odstotni lastnik. Barbara Strašek Mirnik ima 24,7 odstotka, Nataša Strašek 20 odstrotkov, žena Frančiška Strašek pa 5 odstotkov.

Letos so Straškovi glede na lansko lestvico pridobili štiri mesta in so uvrščeni na 13. mesto. Njihovo ocenjeno premoženje se je letos povečalo za okoli 12 % in znaša 96,5 mio evrov.

V podjetju KLS večino proizvodnje izvozijo, od tega 13,6 izdelkov na Kitajski trg. KLS je lani, v nasprotju z drugimi dobavitelji avtoindustrije, svoje prihodke povečal za dva odstotka na 45,7 mio evrov, čisti dobiček je znašal 10,8 mio evrov. Po besedah Bogomirja Straška bodo letos v naložbe namenili več kot 10 mio evrov, večinoma v novo tovarno, kjer bodo proizvajali dele za električne avtomobile, s čimer se v podjetju že pripravljajo na nove trende v avtomobilski industriji. Letos so na račun epidemije v podjetju kljub vsemu morali sprejeti določene ukrepe, zato bi lahko bili prihodki v letošnjem letu za 20 odstotkov nižji.


jager17. mesto (lani 20. mesto z 72,7 mio evri) – 79,7 mio evrov

Drugo mesto na lestvici predstavnikov s Celjskega ponovno zaseda družina Jager, ki ima v lasti trgovsko podjetje Jagros s sedežem v Rogaški Slatini. Tudi v tem podjetju je lani prišlo do korenitih sprememb v lastniški strukturi, saj je ustanovitelj in dozdajšnji direktor podjetja Franc Jager prepustil vodenje podjetja sinovom Alešu, Boštjanu in Mihi, sam pa ustanovil podjetje Gradnje Jager. Tudi lastništvo podjetja Jagros se je v minulem letu opazno spremenilo. Oče Franc, ki je imel 46-odstotni lastniški delež v podjetju, je že lani podjetju prodal svoj 35-odstotni delež, letos pa še preostalih 11 odstotkov in tako ni več lastnik podjetja. Tudi delež njegove žene Marije se je s 24 odstotkov zmanjšal na štiri. Sinova Boštjan in Aleš imata po novem vsak po 20 odstotkov podjetja, Miha pa 10 odstotkov. Miha Jager se je tudi letos uvrstil na lestvico mladih milijonarjev. Z 8 mio evrov vrednim premoženjem se je uvrstil na 19. mesto med mladimi. Letos je kljub 9 % povečanju premoženja izgubil štiri mesta.

Rast trgovske verige, v katerem je trenutno zaposlenih 725 ljudi, je bila v zadnjih letih financirana predvsem z lastnimi sredstvi. Lani je bilo v bilancah prvič zaznati 7 milijonov dolga, kar lahko kaže na drugačen pristop nove generacije Jagrov, ali pa je pri tem šlo le za poplačilo očeta Franca. Maja lani so tudi kupili terjatve DUTB do Ptujskih pekarn in slaščičarn. Skupina Jagros je lani ustvarila 148 mio evrov prihodkov in 8,6 mio evrov dobička, kar je največ doslej. Letos načrtujejo doseči 150 milijonsko mejo in še nekoliko večji dobiček. O upadu prodaje zaradi epidemije v podjetju zaenkrat ne poročajo.

Podjetje Gradnje Jager, Franca Jagra, je v krtsni sezoni ustvarilo 1,8 mio evrov prihodkov in poslovalo z malenkostno izgubo, tako da na celotno premoženje družine to ni vplivalo.

Na letošnji lestvici so Jagrovi pridobili tri mesta, tako da so uvrščeni na 17. mesto. Njihovo ocenjeno premoženje se je letos povečalo za 7 milijonov evrov in znaša 79,7 mio evrov. Podjetje Jagros že nekaj let velja za najmočnejše podjetje Kozjanskega in Obsotelja.


inel22. mesto (lani 24. mesto s 57,5 mio evri) – 66,3 mio evrov

Potem ko sta lani zabeležila najvišji skok na lestvici milijonarjev s Celjskega sta letos pridobila še dve mesti. To sta naredila lanska novinca na lestvici Ivan in Črt Cencelj lastnika celjskega podjetja Inel d.o.o.. Njuno ocenjeno premoženje je letos še za 8,8 mio evrov večje kot lani in znaša 66,3 mio evrov.

Podjetje se ukvarja z razvojem in proizvodnjo naprav za označevanje, kontrolo in verifikacijo v farmaciji, specializiranih naprav za avtomatizacijo v industriji, etiketirnih naprav ter naprav za označevanje izdelkov. Podjetje je zadnja leta redno med najbolj dobičkonosnimi v Celju.

To celjsko podjetje je po izjemni rasti v letu 2017 lani prihodke od prodaje še povečalo za 68,4 odstotka na 27,8 milijona evrov, čisti dobiček pa so skoraj podvojili na 11,7 milijona evrov. Konec prejšnjega leta je imelo podjetje na računu in v depozitih tudi kar 12 milijonov evrov. Podjetje, ki sta ga leta 1989 ustanovila Ivan in Magdalena Cencelj, v zadnjih letih raste neverjetno hitro. Prihodki od prodaje so lani sicer nekoliko upadli in so znašali 25,5 mio evrov, čisti dobiček pa je bil boljši in je presegel 11,7 mio evrov. Prihodnji razvoj vidijo tudi v živilski in kozmetični industriji, kjer pričakujejo da bo potrebno natančnejše označevanje. Lastnika sta si v zadnjih dveh letih izplačala 3,5 mio evrov dividend, podjetje pa ima na računih oz. depozitih še 16 mio evrov denarnih sredstev, ki jih nameravajo vložiti v razvoj.

38- letni Črt Cencelj se je že drugo leto zapored znašel tudi na lestvici najbogatejših slovenskih milenijcev 2020. S premoženjem ocenjenim na 33,2 mio evrov, kar je 15 % več kot lani, ko je imel pod palcem 28,8 mio evrov premoženja, zaseda visoko 6. mesto.


glava-senca31. mesto (lani 26. mesto s 52,7 mio evri) – 52,7 mio evrov

 

Matej Romih, ki izvira iz Celja, je bil prek svoje ciprske družbe Romih 4,64-odstotni lastnik britansko-ciprske družbe Outfit7.

Matej Romih je eden od vlagateljev v zasebni naložbeni sklad Alfi PE, ki se ukvarja z nakupi malih in srednjih predvsem slovenskih podjetij. V omenjeni sklad so vplačali še nekateri drugi nekdanji lastniki Outfita7. Njegovo ocenjeno premoženje 52,7 mio evrov ostaja enako že nekaj let. Preko svojega ciprskega holdinga je v zadnjem letu dokapitaliziral družbo Mlado8, ki vlaga v nepremičnine. Romih je tudi največji, 40-odstotni lastnik Ribarjeva rezidenca, ki v Celju gradi 52 stanovanj višjega cenovnega razreda.

Romih tudi letos zaseda tretje mesto na lestvici mladih milijonarjev.


albreht35. mesto (lani 29. mesto s 49 mio evri) – 47,3 mio evrov

Naslednji milijonarji s Celjskega so družina Albreht oz. predsednik uprave Zlatarne Celje in večinski (76 % lastnik) Bojan Albreht. Ocenjeno premoženje Albrehtovih se je lani zmanjšalo za 1,7 mio evrov in znaša 47,3 mio evrov (lani 49 mio) s čimer letos zasedajo 35. mesto na lestvici.

Skupina Zlatarna Celje, ki ima hčerinske družbe tudi na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Avstriji, se ukvarja predvsem s proizvodnjo nakita in podobnih izdelkov ter trgovino na debelo in drobno z nakitom, urami in bižuterijo. Zlatarna Celje obsega 39 prodajaln v Sloveniji in 57 v tujini.

Zlatarna Celje proizvaja lastne zlate ploščice in trguje z zlatimi palicami, leta 2012 pa je razširila svojo dejavnost še na hotelirstvo. V ljubljanskem BTC so odprli hotel Plaza, ki je od decembra 2015 del franšizne verige Radisson Blu. Pred časom so tudi kupili zemljišče in projekt gradnje hotela ob poslovni stavbi Telekoma Slovenije na Bavarskem dvoru, se je pa pri tem projektu lani nekoliko zapletlo, saj jim je inšpekcija odredila rušenje že zgrajenega in vrnitev v prvotno stanje.


inpos42. mesto (lani 58. mesto z 29 mio evri) – 37,2 mio evrov

Ivan in Maša Pfajfar Toplak, lastnika podjetja Inpos, ki se ukvarja s trgovino na debelo in drobno s tehničnim blagom, sta letos pridobila kar 16 mest, kar je v primerjavi z lani deseti največji skok na letošnji lestvici. Njuno premoženje se je lani povečalo kar za 28 %, in sicer je večje za 8,2 mio evrov.

Hčerka Maša je v lastništvo podjetja z deležem 51,34 odstotkov vstopila konec lanskega leta. Podjetje Inpos se je v 30-letni zgodovini razvilo v vseslovensko trgovsko družbo, ki trenutno zaposljuje 233 ljudi.

Družba je leta 2019 zabeležila še eno rekordno leto. Prihodki od prodaje so se sicer povečali le za malenkost, so pa zato uspeli čisti dobiček povečati za 13 odstotkov na 2,3 mio evrov. Tudi letos, kljub epidemiji, v podjetju pričakujejo rast. Poleg Inposa si Pfajfarja lastita še podjetje Lesoprodukt ter polovična lastnika nakelskega trgovca metalurških izdelkov Mersteel SSC.


60. mesto – 29,7 mio evrov

Družina Moškotevc je letošnja novinka na lestvici najbogatejših. Večina premoženja družine je v dveh podjetjih, in sicer VOC Ekologija in podjetje Ahac. Direktor VOC Ekologije je Roman Moškotevc, lastniki pa so s po 25 odstotnima deležema Žan in Neža Moškotevc, 50 odstotkov pa pripada Simoni Okorn, partnerka Janeza Škoberneta.. Roman Moškotevc je 100-odstotni lastnik podjetja Ahac d.o.o..

V podjetju VOC Ekologija je zaposlenih 418 ljudi. Podjetje se ukvarja z gradbenimi posli, ima pa tudi koncesijo za vzdrževanje več kot dva tisoč kilometrov državnih in lokalnih cest. V lasti imajo tudi dva kamnoloma, želijo pa kupiti tudi kamnolom Pirešica v stečaju, katerega največji upnik je prav VOC Ekologija. Skupina je lani dosegla rekordne prihodke v višini 52,2 mio evrov ter rekordni čisti dobiček v višini 3,6 mio evrov.

Podjetje Ahac je večino prihodkov ustvarilo z distribucijo pijač, a z leti dodajajo tudi nove dejavnosti. Lani so ustvarili 50,9 mio evrov prihodkov, čisti dobiček pa je znašal 1,1 mio evrov. Podjetja spadata tudi med najmočnejša podjetja Kozjanskega in Obsotelja.


78. mesto – 24,8 mio evrov

Miran Zagožen je povratnik na lestvici in lastnik dveh podjetij. Podjetja Aplast iz Petrovč, ki se ukvarja s preoblikovanjem plastičnih mas in je v tej panogi eno vodilnih v Sloveniji in regiji ter podjetja Zagožen iz Žalca, ki je specializirano za prodajo izdelkov za zunanji vodovod in kanalizacijo.

Lani so skupni prihodki obeh podjetij dosegli 25,6 mio evrov, čisti dobiček pa je bil 1,6 mio evrov. Letošnja koronakriza jih je močno prizadela, saj so jim prihodki v marcu in aprilu padli za polovico, kljub temu letos pričakujejo enak poslovni rezultat kot leto prej. V podjetju Zagožen so v zadnjih petih letih investirali več kot štiri milijone evrov.


83. mesto – 23,5 mio evrov

Kot zapišejo v reviji Manager je skrivnostni podjetnik Boštjan Marovt iz Podvina pri Žalcu v zadnjih 20 letih izvedel več nakupov podjetij po Sloveniji. Enega večjih poslov je njegova družba Mavia (nekoč Tkanina Celje) izvedla konec leta 2007, ko je za vsega tri milijone evrov kupila 85-odstotni delež družbe Ibi Kranj.

Marovt je pred leti z Mirkom Tušem sodeloval pri prevzemu Gorenjskega sejma in trgovske družbe Vele, njegove družbe pa so bile tudi med pomembnimi lastniki propadlega polzelskega podjetja Garant. Marovt je neposredno, poleg nekaj manjših podjetij, tudi lastnik podjetij B30 in Max-Rent (pomemben lastnik Celjskega sejma), preko katerih obvladuje družbe Mavia, Nova Fin in In Moda. Preko teh je tudi 100-odstotni lastnik družbe Metro, ki je znana po trgovinah Mana. Njegova podjetja imajo opazno lastništvo tudi v nekaterih delniških družbah, kot so Cinkarna Celje, Zavarovalnica Triglav, NLB in Unior.


span-gzs84. mesto (lani 100. mesto z 22,2 mio evri) – 23,1 mio evrov

Potem, ko je lani kot zadnji ujel mesto na lestvici milijonarjev, je letos svojo uvrstitev vidno izboljšal saj je skočil za 16 mest. Iztok Špan je lastnik in direktor podjetja Tajfun Planina, ki proizvaja kmetijske in gozdarske stroje. Podjetje ima prodajno mrežo v več kot 50 državah po svetu, zaposlujejo pa 331 ljudi.

Prihodki celotne skupine so lani presegli 38 milijonov evrov, čisti dobiček pa 1,7 milijona evrov. Kar 92 odstotkov prodaje ustvarijo na tujih trgih, glavni trg pa so države EU. Letos pričakujejo 42 milijonov evrov prihodkov, prihodnje leto pa 45 milijonov. Dobiček naj bi se letos gibal okoli 2,7 milijona evrov. V podjetju Tajfun vpliva epidemije na poslovanje zaenkrat niso zaznali. Podjetja se redno uvršča tudi med najmočnejša podjetja Kozjanskega in Obsotelja.


konus-konex90. mesto (lani 98. mesto z 22,5 mio evri) – 22 mio evrov

Nekaj mest je letos izgubila tudi družina Grilj, ki je lastnica podjetja Konus Konex iz Slovenskih Konjic, ki se ukvarja s proizvodnjo netkanih materialov iz sintetičnih vlaken ter transportnih trakov in pogonskih jermenov. Do leta 2016 je bil edini lastnik podjetja Savo Grilj, sedaj pa imata po 24-odstotni delež tudi Marko in Aleš Grilj.

Podjetje izdelke izvaža v več kot 25 držav, glavnina pa konča v Evropski uniji, kjer ustvarijo polovico prihodkov. Lani so poslovali nekoliko slabše kot leto poprej. Čisti prihodke in dobiček so upadli za pet odstotkov. Prihodki so znašali 26,4 mio evrov, dobiček pa 2,2 mio evrov.

B.S., vir: Revija Manager, foto: Pixabay