Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Šmarje želi odkupiti manjši delež Jelšingrada, da bo lažje stekla prodaja celote


Potem, ko so propadla pogajanja za nakup dvorca Jelšingrad s strani lokalnega podjetnika Franca Jagra, so se na Občini Šmarje pri Jelšah odločili, da bodo lastniki tistega lastniškega deleža dvorca, zaradi katerega se naj bi dosedanji posli izjalovili, postala sama.

Ponudba je preko odvetnika že bila poslana delu lastnikov, s katerimi se pravda na sodišču zaradi zemljišč okoli Jelšingrada. Če bodo ponudbo sprejeli, bo prodaja celote verjetnejša, sledila pa bi večmilijonska obnova dvorca, za kar se na občini nadejajo tudi evrospkih sredstev. 

Po poročanju Štajerskega vala naj bi se za manjši delež lastništva nad dvorcem Jelšingrad po novem zanima Občina Šmarje pri Jelšah, ki trenutne aktivnosti usmerja predvsem v pogajanja z 10 odstotnimi lastniki dvorca s katerimi se na sodišču pravda glede zemljišč okoli dvorca. Kot je za omenjeni radio povedal župan Šmarja Matija Čakš, občina nikoli ni izgubila interesa za nakup dvorca, zato so za rešitev pravde z lastniki ponudili pobot na način, da bi postali lastniki tega (10 odstotkov) deleža Jelšingrada.

Jelšingrad je sicer v 90 odstotni lasti dedičev Georga Zečevića, v igri pa je omenjenih deset odstotkov, ki je v lasti Sare Staroveški, Marjana Babiča in Terezije Gobec, mame predsednika Golf kluba Jelšingrad Damjana Gobca, s katerim se občina pravda na sodišču.

Občina je ponudbo za pobot že poslala preko odvetnika in čaka na odločitev lastnikov. Če bodo ti pristali na ponujeno, in bi potem kdaj v prihodnje prodaja celote stekla, čaka investitorje  večmilijonska (okoli 7,5 mio evrov) investicija v prenovo dvorca. Pri tem župan Čakš poudarja, da bi v primeru, če bi bila delna lastnica občina, lahko računali tudi na evropska sredstva, razpise, javno-zasebna partnerstva, itd.

Za nakup celote se naj bi zanimali tudi češki kupci, vendar posel še ni dorečen. Župan še dodaja, da mu je zelo žal, da jim v Šmarju, zaradi določenih osebnih interesov, pred očmi propada kulturni spomenik velikega lokalnega pomena. Meni, da je sedaj zadnji čas za rešitev dvorca pred propadanjem, zato upa, da bodo presegli osebne interese in bodo rešitev zanj našli čim prej.

Propadajoči Dvorec Jelšingrad, kateremu v čast so v Šmarju nedavno odprli tudi razstavo, je sicer naprodaj že nekaj časa. Nedavno se je sicer že zdelo, da bo dvorec kupil Franc Jager. Slednji je nato, ko se naj bi, po neuradnih informacijah, zapletlo pri prodaji manjšinskega deleža, od posla odstopil in se raje osredotočil na druge nepremičninske posle. Med drugim nakup hotela v Strunjanu, za katerega je oddal najvišjo ponudbo, a še čaka odločitev lastnika, komu bo hotel prodal.

B. S.