Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V šmarskem kulturnem domu odprli razstavo o Jelšingradu


V ponedeljek so v šmarskem Kulturnem domu pripravili prireditev ob otvoritvi razstave “Jelšingrad, z ljubeznijo sem te ustvaril”. S tem so obeležili tudi Dneve evropske kulturne dediščine.

Direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah, Dr. Marko Samec se je s člani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območne enote Celje in županom Občine Šmarje pri Jelšah Matijo Čakšem, ob fotografijah  “sprehodil” po zunanjosti, okolici in notranjih prostorih dvorca. Ta projekt je bil pripravljen v sodelovanju s člani ZVKSDS Celje. V zgornji dvorani kulturnega doma so spregovorili o pomembnosti in posebnosti  dvorca Jelšingrad in njegove okolice, ter o njegovem trenutnem stanju in prizadevanjih po ureditvi lastništva in obnovi.

V spodnji dvorani je sledil še ogled same razstave, v kateri je nazorno predstavljen celoten kompleks dvorca s parkom, posebnosti ki dvorec zaznamujejo, njegova zanimiva zgodba in izjemna arhitektura, ki pa jo zob časa že močno razjeda. Razstava prikazuje pestro zgodovino dvorca, in ga prikazuje v tehnični in estetski podobi. V njej lahko vidite tehnični načrt samega objekta, stavbni razvoj, opis okolice in vsake izmed sob s fotografijami, iz časa ko je dvorec še bil dobro ohranjen in opremljen. Nekaj več si lahko preberete tudi o zgodovinskih omembah dvorca, zgodovinskih lastnikih, različnih estetskih detajlih, načrtih golf igrišča na pripadajočem zemljišču, in o današnjem stanju dvorca. Razstava je odprta v spodnji dvorani kulturnega doma do 5. 12. 2020. 

Storimo za Jelšingrad največ, kar zmoremo in ga zapustimo našim zanamcem takšnega, kot si zasluži. Mogočnega in kulturnega.

 

Ž.L.K.