Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Proti okužbam s koronavirusom se borijo tudi v Steklarni Rogaška


Steklarna Rogaška trenutno v proizvodnji ne more računati na 12 delavcev. Šest naj bi jih namreč bilo potrjeno okuženih z novim koronavirusom, še šest delavcev pa je bilo preventivno poslano v karanteno. Vsi okuženi so bili odstranjeni iz delovnega procesa še preden so se vrnili nazaj na delo.

Steklarna Rogaška sicer s strogim upoštevanjem ukrepov za zajezitev širjenja virusa, plačanimi testiranji ter rednim razkuževanjem uspešno preprečuje večji izbruh okužb v njihovem podjetju. Ob domačih okužbah tveganje predstavljajo tudi delavci iz Hrvaške, kjer se v zadnjih tednih soočajo z velikim porastom okužb.

V Rogaški Slatini je bila včeraj potrjena ena okužba z novim koronavirusom, trenutno aktivno okuženih je 11, prav toliko okužb pa je bilo v zadnjih dveh tednih v Rogaški tudi potrjenih. Med tujci v Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 17 oseb.

V Steklarni Rogaška, kjer so v začetku julija, zaradi prestrukturiranja delovnih procesov, delavcem začeli vročati odpovedi, se v zadnjih tednih srečujejo z okužbami z novim koronavirusom. Trenutno naj bi bilo tako s Sars-CoV-2 potrjeno okuženih šest delavcev, še šest delavcev pa naj bi bilo po odločbi NIJZ preventivno poslanih v karanteno.

V Steklarni Rogaška imajo sicer vzpostavljen sistem obveznega testiranja za delavce, ki na delo prihajajo iz sosednje Hrvaške, kjer se v drugem valu soočajo z močnim porastom okužb. Ti delavci morajo namreč pred vrnitvijo na delo opraviti test na novi koronavirus, katerega stroške krije podjetje.

Steklarna Rogaška krije tudi stroške testiranj za vse tiste delavce, pri katerih se pojavi sum na okužbo. S sistemom obveznega testiranja so v podjetju zaenkrat tudi preprečili, da bi se virus nekontrolirano razširil po podjetju. Pri vseh obolelih delavcih so namreč novi koronavirus potrdili še preden so se vrnili nazaj na delovno mesto, tako da niso prišli v stik s preostalimi delavci. Dodatno hitrejše širjenje okužbe v podjetju preprečujejo tudi z neprestanim razkuževanjem površin, prav tako pa prostore podjetja na določene časovne intervale razkužijo tamkajšnji gasilci.

Delavci morajo sicer na delovnem mestu vseskozi nositi maske ter striktno upoštevati ostale ukrepe za preprečevanje širjenja okužb.

Steklarna bo ta mesec odpustila še 56 delavcev

V Steklarni Rogaška pa se nadaljuje proces odpuščanja odvečnih delavcev. Pred začetkom vročanja odpovedi o zaposlitvi je v Steklarni delalo okoli 830 ljudi. Julija so nato odpovedi vročili 81 delavcem, do konca tega meseca pa naj bi po napovedih odpovedi dobilo še 56 delavcev. Dodatnih 53 delavcev je bilo/bo odpuščenih po mehki metodi. Steklarna rogaška bo tako po končanem odpuščanju zaposlovala še okoli 640 delavcev.

V Steklarni Rogaška so sicer že februarja naznanili, da bodo morali zaradi sprememb vedenja kupcev in trgovinskega okolja povečati učinkovitost poslovanja, kar pa vodi v ukinitev do 200 delovnih mest. Predlagane spremembe je vodstvo sprejelo predvsem z namenom zaščite in podpore jedra steklarne.

B.S.