Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Steklarna Rogaška začela vročati odpovedi


V Steklarni Rogaška so danes začeli vročati odpovedi pogodb o zaposlitvi. Teh bodo vročili 137, kar je manj, kot se je napovedovalo februarja. Takrat so v podjetju naznanili, da bo brez dela ostalo 200 delavcev, vendar so s t.i. mehkimi metodami odpuščanja to število sedaj zmanjšali za 63.

Nižje število zaposlenih je predvsem zasluga sindikata steklarne, ki je izpogajal mehkejše metode odpuščanja. Je pa prvi sindikalist Stjepan Križnik kljub temu pesimističen glede prihodnosti. Boji se, da to vseeno ni dokončna številka odpuščenih. Dodatno skrb vzbujajo tudi trenutne razmere v ZDA, ki predstavlja Steklarni Rogaška enega glavnih tujih trgov.

Steklarna Rogaška d.o.o. je leta 2018 ustvarila 49 mio celotnih prihodkov, 4,8 mio evrov čistega dobička, zaposljuje 857 ljudi, katerih povprečna bruto plača znaša 1.405 evrov, EBIDTA podjetja je 6,5 mio evrov, bonitetna ocena 10.

Po poročanju RTV Slovenija bodo delavci odpovedi prejeli v dveh fazah. Ta teden bo tako obvestilo o izgubi službe prejelo 81, septembra pa še 56 delavcev. Dodatnih 53 delavcev bodo odpustili po mehki metodi. Za vse odpuščene naj bi steklarna organizirala delavnice, na katerih jim bodo nudili pomoč prek motivacijskih delavnic in individualnega svetovanja. Načrte za odpuščene delavce pa so že ob napovedi začeli pripravljati tudi na Uradu za delo Šmarje pri Jelšah.

Kot so v Steklarni Rogaška pojasnjevali že februarja, bodo morali zaradi sprememb vedenja kupcev in trgovinskega okolja povečati učinkovitost poslovanja, kar pa vodi tudi v ukinitev do 200 delovnih mest. Predlagane spremembe je vodstvo sprejelo predvsem z namenom zaščite in podpore jedra steklarne. Načrtovani ukrepi so del programa prestrukturiranja iz decembra 2019, katerega namen je zmanjšanje stroškov, izboljšanje učinkovitosti in konkurenčnosti poslovanja ter podjetje usmeriti v trajnostno rast.

Podjetje sicer napoveduje, da je eden od ukrepov za omilitev negativnih posledic programa prestrukturiranja tudi izvedba internega razpisa novih delovnih mest, ki so nastala kot posledica prestrukturiranja. Prav tako naj ne bi zmanjševali števila steklopihalcev in steklobrusilcev, saj so to med najpomembnejšimi delovnimi mesti v steklarni. Še naprej tudi podpirajo vajeniški program in ponujajo štipendije za ti dve področji.