Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj čaka odpuščene delavce iz Steklarne Rogaška?


images_slike3_ured7_steklarSteklarne Rogaška, eno največjih in najuspešnejših podjetij Kozjanskega in Obsotelja, je pred tednom dni presenetila z namero o ukinitvi do 200 delovnih mest.

Napoved je v lokalnem okolju razumljivo povzročila nemalo razburjenja, predvsem pa v negotovost spravila zaposlene v Steklarni Rogaška, katerih skoraj četrtina bo v naslednjih mesecih prejela obvestilo o odpovedi delovnega razmerja.

Kateri profil zaposlenih bo napovedana reorganizacija podjetja najbolj prizadela še ni znano, saj bo podjetje, skupaj s sindikati in svetom delavcev, v naslednjih 60 dneh izoblikovalo načrt, kako s kar najmanjšimi posledicami izvesti reorganizacijo.

Za odgovore o tem, kaj gre pričakovati v naslednjih mesecih tako v podjetju Steklarna Rogaška, kot tudi na lokalnem trgu dela, smo se obrnili na sindikat Steklarne Rogaška ter Urad za delo Šmarje pri Jelšah.

Število zaposlenih se bo skušalo kar najbolj zmanjšati z mehkim odpuščanjem

O tem kakšen je natančen načrt napovedane reorganizacije podjetja še ni veliko znanega, saj ga bodo podjetje, sindikati in svet delavcev oblikovali v naslednjih 60 dneh. Kot nam je povedal predsednik podjetniškega sindikata v Steklarni Rogaška Stjepan Križnik je do sedaj znano samo to, da bodo odpovedi pogodb o zaposlitvi maja vročili 130 zaposlenim, septembra pa še 70 zaposlenim. Križnik prav tako še ne ve, kakšna je struktura in delež delovnih mest, ki bodo ukinjena, je pa povedal, da se bo Steklarna Rogaška najprej posluževala mehkih metod odpuščanja (tisti pred upokojitvijo, prostovoljni odhodi, itd.). Je pa Križnik med drugim še razkril, da je bilo že v zadnjem lanskem četrtletju, zaradi nezadostnega števila naročil, na čakanju nekaj delavcev.

Urad za delo Šmarje pri Jelšah že v stiku s Steklarno Rogaška

Glede na decembrske podatke o številu brezposelnih prijavljenih na Uradu za delo Šmarje pri Jelšah, bo poteza Steklarne Rogaška število brezposelnih na lokalni ravni povečala za skoraj 15 %. Na Uradu za delo Šmarje pri Jelšah je bilo namreč konec decembra 2019 registriranih 1.420 brezposelnih oseb, kar je za 3,2 % več kot v enakem obdobju 2018.

Kot so nam pojasnili so na Zavodu RS za zaposlovanje, OS Celje in Uradu za delo Šmarje že stopili v kontakt s podjetjem Steklarna Rogaška. “Dogovorili smo se, da bomo v podjetju delavcem podali potrebne informacije, jim predstavili zaposlitvene možnosti, ki so trenutno aktualne, jim predstavili ukrepe Aktivne politike zaposlovanja ter jih seznanili s pravicami in obveznostmi za primer brezposelnosti,” pojasnjujejo na zavodu.

Dodajajo še, da zaenkrat še nimajo konkretnejših informacij o tem, kakšen kader, s katerimi kompetencami, se bo prijavil na zavod. Bodo pa za vse te delavce na uradu za delo organizirali nemoten potek prijave, nakar bodo osebe spodbujali, da čim prej izkoristijo zaposlitvene priložnosti v okolju.

Kakšne so zaposlitvene možnosti za odpuščene delavce?

Kot rečeno so na Uradu za delo Šmarje pri Jelšah konec decembra beležili 1.420 regisatrioranih brezposelnih oseb, na Območni službi Celje pa je bilo 8.447 registriranih brezposelnih oseb. Stopnja registrirane brezposelnosti je na UD Šmarje novembra 2019 znašala 9,1 %, na OS Celje pa 8,4 %.

Skupno je bilo prostih delovnih mest v letu 2019 na voljo še nekaj več, saj od leta 2013 podjetja, ki ne sodijo v javni sektor in niso v večinski državni lasti, niso več zavezana k objavi prostega delovnega mesta na Zavodu za zaposlovanje.
V obdobju od januarja do decembra 2019 so delodajalci Območni službi Celje sporočili 13.624 prostih delovnih mest.

Med temi je bilo največ povpraševanja po naslednjih poklicih: vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (859), delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, d. n. (778), elektroinštalaterji (551), natakarji (536), zidarji ipd. (492), čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah (486), skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo (349), prodajalci (283), kuharji (280), strokovni sodelavci za zdravstveno nego (279), strugarji ipd. (267), varilci ipd. (260), usmerjevalci in raznašalci ipd. (243), pripravljavci in monterji kovinskih konstrukcij (231), varnostniki (215).

Sicer pa na Zavodu RS za zaposlovanje, OS Celje in Uradu za delo Šmarje redno izvajajo tudi ukrepe Aktivne politike zaposlovanja v katere se vsako leto vključi nekaj tisoč prijavljenih na zavodu.

Šolski center Rogaška Slatina ne pričakuje sporememb pri sodelovanju s Steklarno Rogaška

Situacija v Steklarni Rogaška pa je v neugoden položaj postavila tudi Šolski center Rogaška Slatina, ki izobražuje kader v stroki steklarstva (Tehnik optik in Tehnik steklarstva). Ta s Steklarno Rogaška vseskozi sodeluje preko kadrovskih štipendij ter vajeništva za njihove dijake. Kot pravijo na ŠC Rogaška Slatina novica zagotovo ni prijetna, a so vseskozi v kontaktu s podjetjem v katerem zagotavljajo, da nadaljnje sodelovanje ni ogroženo, saj tudi v prihodnje računajo na mlad kakovostno izobražen kader, ki jim ga vsa leta izobražujejo na ŠC Rogaška Slatina.

B.S.