Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju okužen že drugi zdravnik. Situacija v domu upokojencev se ne umirja


Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah je zaradi okužbe s koronavirusom začasno ostal še brez drugega zdravnika. Zdravnica, kateri so okužbo potrdili 27. marca, ima sicer blage simptome in se počuti dobro.

In če se število odrejenih samoizolacij občanov zaradi suma okužbe še naprej umirja, pa ni tako v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Zabeleženih je 7 novih pozitivnih med stanovalci in zaposlenimi, skupaj je potrjeno okuženih čez 120 oseb. Trije stanovalci so se iz bolnišnice vrnili, še 10 pa jih je ozdravelo. Direktorica Doma Gordana Drimel se je med vikendom na svojce oskrbovancev obrnila v daljšem pismu.

V Sloveniji je sicer število potrjeno okuženih preseglo tisoč ( 1.021) in jih je 24 več kot dan poprej. Umrli sta še dve osebi, skupaj 30. Po oceni strokovnjaka NIJZ dr. Milana Kreka so vladni ukrepi proti epidemiji dobri, brez njih pa bi v Sloveniji za koronavirusom umrlo 90 tisoč ljudi.

Nedelja je v zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah minila razmeroma mirno, saj so ves dan zabeležili le 30 klicev. A manj klicev ter posledično manj odrejenih samoizolacij je med vikendi že redna praksa.

V prvih petih aprilskih dnevih so sicer občanom Šmarja odredili 88 samoizolacij, občanom Šentjurja/Dobja 34 in občanom Rogaške Slatine 20.  Spodnji graf prikazuje trende naraščanja odrejenih samoizolacih v teh občinah.

samoizolacije-po-obcinah-apr5

Iz spodnjih grafov je razvidna tudi rast potrjenih okužb s koronavirusom po občinah. Naraščanje v Šmarju je posledica širjenja okužb v Domu upokojencev.

potrjene-okuzbe2

Šmarski prostovoljci gredo v Dom upokojencev pomagati prestavljati pohištvo (foto: FB Občine Šmarje pri Jelšah)
Šmarski prostovoljci gredo v Dom upokojencev pomagati prestavljati pohištvo (foto: FB Občine Šmarje pri Jelšah)

Raznovrstna pomoč prostovoljcev v šmarskem domu

Včeraj je šmarska Civilna zaščita v državnem skladišču v Rojah prevzela večjo količino zaščitne opreme. A so v šmarskem domu upokojencev ugotovili, da velik del te ne ustreza standardom, ki jih zahteva stroka. Zdaj se dogovarjajo o nadomestilu neustrezne opreme z ustrezno.

Glede opreme je bil odgovor Uprave za zaščito in reševanje naslednji: “Poveljnik republiškega štaba civilne zaščite Srečko Šestan je odredil pregled, v Rojah so pogledali pošiljko iz katere so domnevno poslali opremo v Šmarje pri Jelšah. Gre za dva tipa mask. Vse maske, ki so iz te velike pošiljke še v skladišču, so tam shranjene v škatlah. Vzorčili so nekatere škatle. Vse škatle, ki so jih odprli, so imele certifikat. Dopuščamo možnost, da je iz kakšne škatle pri pakiranju ta certifikat izpadel, ampak tisto, kar je od te pošiljke še ostalo v Rojah, ima vse certifikat.”

V šmarskem domu upokojencev sicer ni potrebna zgolj medicinska temveč tudi tehnična pomoč. Tako so po dogovoru med Štabom Civilne zaščite Občine in vodstvom Doma prostovoljci Dušan Pavič, Igor Rihter, Dean Kokot, Tomaž Žnider, Jure Zagajšek in Borut Bevc pomagali pri premestitvi določenega pohištva in opreme v domu upokojencev.

R. Č., foto: G. K.