Nagovor direktorice Doma Gordane Drimel: prav je, da vas obvestimo, kako poteka skrb za vaše najdražje

4. 4. 2020 12:07

V težki situaciji, v kateri se je zaradi širjenje koronavirusa znašel Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, se v daljšem pismu na svojce obrača direktorica Doma Gordana Drimel. Pismo objavljamo v celoti.

“Kljub izjemnemu trudu smo se v našem domu soočili s širjenjem okužbe z virusom COVID-19 tako pri stanovalcih kot zaposlenih. Pred nami je velik izziv, ki si ga je prej le malokdo lahko predstavljal. Zavedamo se, da ste zaskrbljeni, zato je prav, da vas tudi po tej poti obvestimo, kako v tem trenutku poteka skrb za vaše najdražje.

Trudimo se po najboljših močeh, da dobro poskrbimo za vse stanovalce in jim omogočimo vso potrebno zdravstveno, negovalno in moralno pomoč. Priskrbeli smo dodatne telefone za komunikacijo, TV-sprejemnike, časopise in revije. Vsak dan individualno izvajamo fizioterapijo in delovno terapijo, prostočasne dejavnosti in druge oblike pomoči za premagovanje osamljenosti, če to omogoča siceršnje zdravstveno stanje posameznega stanovalca. Prav tako smo tudi s pomočjo donatorjev zagotovili priboljške, kot so dodatne količine sadja in multivitaminskih napitkov ter podobnega.

Večina stanovalcev nima večjih zdravstvenih težav in ima le blage bolezenske simptome, nekaj pa jih je po napotilu pristojnega zdravnika na bolnišničnem zdravljenju. Poudariti je treba, da se bolnišnično zdravljenje predvideva le v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja in izrazitih kliničnih znakov, ki bi lahko ogrozili življenje. Napotitve v bolnišnico odreja zdravnik in niso v pristojnosti zaposlenih doma upokojencev.

  Organizacija dela

Zdravstveno osebje v vseh izmenah poostreno spremlja zdravstveno stanje stanovalcev in vas ob morebitnih znakih okužbe z virusom COVID-19 ali kakršnih koli drugih spremembah sproti obvešča. Pri delu izvaja vse preventivne ukrepe za preprečevanje prenosa širjenja virusa. Uporablja posebno zaščitno opremo, prav tako je prejelo vsa navodila za delo in pripomočke.

Zagotovili smo dodatne prostore za izolacijo okuženih, kjer zanje skrbijo celodnevni zdravstveni timi. Zaradi števila okuženih se tovrstna izolacija po navodilu epidemiologa dodatno izvaja tudi po sobah.

Zadnjih štirinajst dni je bilo vloženega ogromno truda v popolno reorganizacijo življenja in dela v domu. Zaradi velikih psihičnih in fizičnih naporov so se pri zaposlenih začeli pojavljati znaki utrujenosti, prav tako se soočamo z bolniškimi staleži zaradi okužbe in drugih obolenj pri zaposlenih. Na pomoč so nam priskočili zaposleni iz bližnjih zdravstvenih ustanov, in sicer ZD Šmarje pri Jelšah, Bolnišnice Celje, Medical centra Rogaška Slatina, ZD Celje, ZD Laško, ZD Slovenske Konjice, ZD Šentjur in drugih, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Zaščitna oprema

Vsakodnevno se ukvarjamo tudi z vprašanjem, kje dobiti potrebne količine zaščitne opreme. V tem trenutku namreč uporabljamo posebno opremo za zaščito, zato vsaka maska ali vsake rokavice ne pridejo v poštev, ravno tovrstne opreme pa tudi na državni ravni zaenkrat primanjkuje. Upamo, da se bo dostopnost zaščitne opreme kmalu izboljšala.

Nadzor in sodelovanje s pristojnimi

O dogajanju v domu sprotno poročamo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, pristojnima ministrstvoma in poveljstvu Civilne zaščite. Vsi navedeni nas pri organizaciji dela nadzirajo in vodijo, hkrati od njih dobivamo dodatna navodila in usmeritve za delo. Zdravljenje bolnikov in vseh ostalih stanovalcev vodi strokovna direktorica Zdravstvenega doma Šmarje dr. Aurora Nassib. V multidisciplinarnem timu so vsakodnevno vključeni bodisi osebno bodisi telefonsko še specialist infektolog, specialist anesteziolog in internist iz bolnišnice Celje, ki vodijo zdravljenje obolelih.

Iskreno se zahvaljujem vsem, ki nas bodrite s pozitivnimi mislimi in toplimi besedami, ki jih je v teh dneh resnično veliko. Zelo nam pomagajo in nam dajejo pogum, da bomo skupaj zmogli.

V upanju, da čim prej pride čas, ko se ponovno snidemo, vas prav lepo pozdravljam.

Pazite nase!

Gordana Drimel s sodelavci”

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je po zadnjih podatkih potrjeno okuženih 95 oskrbovancev in 21 zaposlenih. Zdravstveno stanje nekaterih okuženih se izboljšuje. Eden se je v domsko oskrbo vrnil iz celjske bolnišnice. Šest oskrbovancev je do zdaj umrlo. Večinoma so imeli tudi pridružene bolezni.
Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X