Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako s spiranjem poskrbeti za pitno vodo po ponovnem odprtju objektov po epidemiji?


Zaradi epidemije COVID-19 se je poraba pitne vode v mnogih objektih zmanjšala ali v celoti prekinila. Da bi se izognili morebitnim težavam pri oskrbi s pitno vodo po ponovnem odprtju objektov, kot so šole, vrtci, gostinski lokali, frizerski saloni, javne ustanove, zdravstvene ustanove, turistični objekti, poslovne stavbe ipd., v podjetju Vodovod-kanalizacija d.o.o. Celje svetujejo, da pred uporabo vode za uživanje intenzivno sperete interno vodovodno omrežje. To storite tako, da pustite vodo na vseh pipah teči vsaj 15 minut

V podjetju Vo-Ka svetujejo, da je preventivno spiranje internega (hišnega) omrežja opravljati tudi večkrat med letom, ko voda v omrežju zaradi počitnic, dopustov, nastanitve v vikendih ipd., dlje časa ni v uporabi. Zastajanje vode v internem omrežju poveča tveganje za mikrobiološko neskladnost, v vodi pa se lahko pojavita tudi neprijeten vonj in okus.

Zato Nacionalni inštitut za varovanje zdravja RS svetuje spiranje internega omrežja. Preden se ga lotite, lahko tudi odstranite mrežice s pip in jih namočite v kis ali jih zamenjate. Pri večjih objektih lahko podaljšate priporočeni čas 15 minut glede na velikost omrežja in premer vgrajenih cevi.

Med spiranjem lahko pride do pojava kalne vode. Če se voda v priporočenem času spiranja ne zbistri, je potrebno spiranje podaljšati oz. ponoviti. 

Ob tem priporočajo, da poleg vodovodne inštalacije (hladna voda) izvedete tudi spiranje omrežja za toplo vodo in drugih naprav (pitniki, kavni avtomati, zobozdravstveni stroji), saj tudi ti sistemi niso bili v uporabi.

Dodatne informacije in priporočila za izvedbo spiranja lahko uporabniki najdejo na spletni strani NIJZ (klik) ali na spletni strani našega podjetja.

Vo-Ka še izpostavlja, da se v obdobju, ko je bila zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, razglašena epidemija, v javnem podjetju Vodovod – kanalizacija d.o.o. ves čas trudijo zagotavljati nemoteno delovanje tako vodovodnega kot tudi kanalizacijskega sistema. Ves čas so zagotavljali potrebne količine pitne vode in ves čas izvajajo nadzor nad vsemi sistemi v našem upravljanju kot tudi vse monitoringe kakovosti pitne vode. Rezultati odvzetih vzorcev kažejo, da je pitna voda skladna z zahtevami veljavnih predpisov in varna za pitje in pripravo hrane.