Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občini Bistrica ob Sotli in Brežice sta se povezali tudi s kakovostno pitno vodo


Moker, deževen dan je redkokdaj primeren za slovesno otvoritev, a če čemu, simbolično ustreza svečanemu trenutku sredinega dne v Bistrici ob Sotli.

Župana sosednjih občin, posavskih Brežic in Kozjansko-Obsoteljske Bistrice ob Sotli, Ivan Molan in Franjo Debelak, sta s kozarcema čiste pitne vode iz novega pitnika pri bistriški občinski stavbi nazdravila zaključku projekta hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema, ki povezuje občini Brežice in Bistrico ob Sotli. Celoten projekt je vreden okoli 6 milijonov evrov,  75 % katerih je zagotovljenih iz evropskih in državnih sredstev. Na območje Bistrice ob Sotli zapade 2,1 milijona evrov vrednosti projekta – 21 kilometrov novih cevovodov in 100-kubčni vodohran.

Vodovodni sistem bo avtomatsko reguliran in bo omogočal, da bosta lahko občini ob potencialnem izpadu ali okvari na vodovodnem sistemu, motnosti vode ipd. lahko zagotavljali nemoteno oskrbo svojim občanom z vodo z območja druge občine.

Kot je poudaril bistriški župan Debelak, je bistvenega pomena, da nihče nikomur nič ne jemlje. “Med prebivalci je bilo okoli tega nekoliko strahu, češ, sedaj bo pa naša voda tekla po drugi občini. Imamo zelo jasno določena pravila, vodo se bo črpalo v eno ali drugo smer le v primerih, ko bodo za to obstajali tehtni razlogi in temu bo sledil tudi pregleden izračun porabe vode med dvema komunalnima podjetjema,” je povedal za Eposavje TV.

“Projekt je res pomemben, ne samo zato, ker rešujemo zgube, na teh 40 let starih ceveh smo izgubljali ogromno vode. Zdaj bomo to zmanjšali in izboljšali dostopnost, defekte, ki smo jih imeli zelo veliko, naredili smo dober projekt,” je še dejal Debelak.

Namesto z vinom sta z kolegom županom Molanom nazdravila s čisto vodo iz pitnika, ki ga je izdelal domači kipar Franci Černelč, ter vanj umestil repliko kamna s kapele sv. Jurija na Svetih gorah.

Izdelal ga je domačin, kipar Franci Černelč, ki je pitnik opremil z repliko kamna s kapele sv. Jurija na Svetih gorah.

Oglejte si video izjavo Franja Debelaka za Eposavje TV: