Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Okužba s Covid-19 tudi pri učencu II. OŠ Rogaška Slatina (sum ovržen)


Posodobljeno 1.4.: Sum okužbe s koronavirusom pri učenci II. OŠ Rogaška Slatina je bil ovržen.

Posodobljeno 15.3. 2020, 17.15: Po dijaku Šolskega centra Rogaška Slatina, k so ga obravnavali kot okuženega s koronavirusom, je zaradi znakov okužbe s Covid-19 v domači karanteni tudi eden od učencev predmetne (višje) stopnje v II. OŠ Rogaška Slatina. Pri pouku je bil do četrtka, v petek pa je bil odsoten.

O pozitivnem testu so šolo obvestili starši, medtem ko Občina Rogaška Slatina s strani NIJZ ali drugih služb o kužbi v njihovi občini ni bila obveščena. 

Župan mag. Branko Kidrič je za Kozjansko.info povedal, da se štab Civilne zaščite Občine dnevno sestaja že nekaj dni. Sprejeli so tudi več ukrepov, za katere na občane apelira, naj jih dosledno upoštevajo, da zajezijo širjenje virusa. Med njimi je tudi zadnji predlog za zaprtje lokalov, da se ljudje ne zadržujejo na športnih igriščih, igriščih za otroke. 

Ravnateljica mag. Karla Škrinjarič starše poziva, da skrbno spremljajo pojav morebitnih znakov okužbe pri svojih otrocih in celotni družini, nato pa  v skladu z navodili ustrezno ukrepajo na način, da preprečijo vsa druženja z vrstniki, posebej s starejšimi osebami (dedki, babicami in drugimi) in bolnimi, da poskrbijo za osnovne higienske ukrepe in pravila higiene kašlja ter redno zračijo svoje bivalne prostore.

Po statistiki NIJZ so v Rogaški Slatina trenutno trije pozitivni na Covid-19, pred tem pa je bil na območju Rogaške Slatine pozitiven dijak ŠC Rogaška Slatina, o katerem smo poročali pred dnevi, doma iz Šmarja pri Jelšah, kjer je virus na območju KiO najprej izbruhnil.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v celjski regiji okuženih 33 bolnikov. Območna enota Celje je sporočila, da jih je v Šmarju pri Jelšah 20, v Mozirju 1, v Rogaški Slatini 3, v Grobelnem 3, v Pristavi pri Mestinju 1, v Podplatu 3, v Šempetru v Savinjski dolini 3 in v Šoštanju 1.

S ponedeljkom začnejo v občini Rogaška Slatina veljati naslednji ukrepi:

SOS telefon za starejše občane, ki nimajo bližnjih ali socialne mreže: 041 372 298.

Občani naj bodo v svoji bližini pozorni na ranljive posameznike in jim skušajo pomagati, oz. o zaznani stiski sočloveka obvestijo pristojne službe. Pozivajo k organizaciji prostovoljstva, preko Karitas in Rdečega križa.

Občane pozivajo k upoštevanju pravila Nujne poti (iz službe naravnost domov, po hrano in zdravila pošiljajte zdrave osebe, nobene potrebe ni, da v trgovine odhajate vsakodnevno).

Samoizolacija je ključna. Dajmo prednost socialnemu kapitalu pred kapitalom!

Glede varstva otrok, ki so dolžni delati zaradi epidemije se dogovarjajo  neposredno z institucijo, v katero je otrok vključen, v nujnih primerih je zaradi lažje koordinacije stikov na voljo SOS telefon 041 372 298.

Začasno se zapre Mestna tržnica ter javne sanitarije. Preskrba s hrano za občane je in bo zagotovljena, v kolikor bi se stanje spremenilo, bo Občina Rogaška Slatina organizirala samopreskrbno verigo.

Začasno je odpovedan prevoz za starejše občane, ki se je izvajal tedensko, ob sredah.

Začasno se zapre otroško igrišče pri Parkirni hiši Janina, prepove se uporaba vseh javnih športnih površin, vključno z zunanjim fitnesom za starejše.

Začasno bo zaprt Center ponovne uporabe in Zbirni center Tuncovec. Nujna vzdrževalna dela na vodovodu, vključno s kontrolo kakovosti pitne vode bodo potekala nemoteno. Redni odvoz komunalnih odpadkov bo zagotovljen.

Javni uslužbenci, zaposleni v Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu, bodo v ustrezni zaščitni opremi tudi v prihodnje nudili podporo institucijam, ki izvajajo ukrepe na področju omejevanja širjenja epidemije.

Gospodarske subjekte na območju občine se ponovno pozove k družbeno odgovornemu ravnanju in takojšnjemu zaprtju vseh lokalov, kjer se sočasno zbira več ljudi.

Nujna zobozdravstvena in oftomološka služba sta organizirani, informacije so dostopne na spletni strani https://www.zd-smarje.si/.

Tudi ožji deli občine, MKS Rogaška Slatina, KS Kostrivnica in KS Sv. Florijan začasno ne poslujejo s strankami. Za nujne zadeve se lahko krajani obrnejo na predsednike krajevnih skupnosti: mag. Andrejka Flucher, predsednica MKS Rogaška Slatina, GSM 031 612 015, Marija Čakš, predsednica KS Kostrivnica, GSM 041 418 822, Štefan Ferčec, predsednik KS Sv. Florijan, GSM 031585 878.

Ob nastali situaciji lahko posamezniki doživljate občutke tesnobe in strahu. Organizirani so telefoni za pomoč v stiski: 01 520 99 00 Klic v duševni stiski, 116 123 Samarijan in Sopotnik, 116 111 TOM za otroke in mladostnike ter spletna stran Med.Over.Net, spletni portal na temo zdravja in duševnega zdravja.

Vse ukrepe Občine Rogaška Slatina najdete na tej povezavi.

Župan Kidrič v nagovoru občanom: “Drage Slatinčanke, dragi Slatinčani. Od vas pričakujem pogum, srčnost in solidarnost do ranljivih skupin. To lahko pokažete s tem, da ostajate doma.”

  V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

ZP ŠENTJUR: 03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: [email protected].

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)