Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ocena okuženih v občini Šmarje pri Jelšah visoka. Prvi odrejeni samoizolaciji v občini Podčetrtek


Po oceni na podlagi odrejenih samoizolacijaj preko telefonskih kontaktov z Zdravstvenim domom Šmarje pri Jelšah bi število obolelih za koronavirusom v šmarski občini lahko bilo čez 300. 

Dve samoizolaciji sta bili odrejeni tudi v občini Podčetrtek. 

Telefoni Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah te dni neprestano brnijo. Samo danes je do 19. ure poklicalo približno 424 ljudi, od tega 120 s sumom na koronavirus. Tem in še 40 drugim, ki so poklicali med vikendom, je bila odrejena samoizolacija.

Veliko je bilo tudi klicev glede urejanja bolniških odsotnosti.

Iz podatkov za danes in pretekle dni o odrejenih samoizolacijah se da izračunati približna splošna ocena o dejanskem številu okuženih v Občini Šmarje pri Jelšah.

Če upoštevamo, da ima povprečno slovensko gospodinjstvo približno 2,5 članov ter k temu prištejemo še 26 s testiranji potrjenih okužb do vključno petka, 13. 11., izračun preseže število 400. Če ob tem še vzamemo v obzir, da vsi bolezenski znaki, za katere je bila odrejena samoizolacija, morda vendarle niso posledica okužbe s koronavirusom, temveč kakšnih drugih bolezni s primerljivimi simptomi, lahko oceno o številu okuženih postavimo okrog 300 ali nekaj čez. Občina Šmarje pri Jelšah ima sicer približno 10 tisoč prebivalcev.

V naslednjih dneh je pričakovati klice tistih s simptomi, ki so se potencialno okužili še pred uvedenimi strogimi izolacijskimi ukrepi s strani občinskih in državnih oblasti. Če bodo občani, tudi tisti, ki ne kažejo simptomov, navodila o socialni distanci ter zadrževanju doma dovolj striktno upoštevali, bi številka okuženih v šmarski občini po nekaj dnevih lahko začela upadati.

Se bo pa v naslednjih dnevih zagotovo povečalo število težjih obolenj, ki bodo zahtevale hospitalizacijo. Kot je na državni novinarski konferenci povedala infektologinja dr. Bojana Beović, glede na dosedanje opazovanje bolezen deluje v dveh valih – najprej lahko pride do relativno blagih simptomov kot so prehlad, nizka vročina in kašelj, nakar se situacija na videz nekoliko umiri, pri približno 15-20 odstotkih primerov pa se močno poslabša po nekaj dnevih, ko virus iz ustne votline doseže pljuča.

Za te ljudi je potrebna hospitalizacija, 5 odstotkov pa se jih znajde v intenzivni negi.

V ZD Šmarje pri Jelšah so v minulih dneh zaradi možnega razvoja težje oblike bolezni v Celje poslali 5 pacientov. Ali so hospitalizirani, ni znano, je pa infektologinja Bojana Beović na današnji državni novinarski konferenci dejala, da so vsi do sedaj hospitalizirani bolniki (29) v treh bolnišnicah: UKC ljubljana, Golnik in UKC Maribor.

Na območju šestih občin UE Šmarje pri Jelšah sta bila sicer preko kontakta s postajami ZD Šmarje pri Jelšah zaradi simptomov koronavirusa k samoizolaciji pozvana še 2 bolnika in sicer iz občine Podčetrtek. Poročali pa smo že o primeru samoizolacije v Rogaški Slatini, kjer simptome bolezni kaže učenec II. Osnovne šole.

Občina Šmarje pri Jelšah opozarja: NE KRONAJ GA, OSTANI DOMA!

V Facebook zapisu šmarske občine pišejo o solidarnosti, pomoči, nesebičnosti, solidarnosti, ki je občane povezala v trenutku stiske.

A opažajo tudi, da v nekem trenutku kot da vsa prizadevanja številnih posameznikov, ustanov, skupnosti izgubijo ves pomen ??

“Prav neverjetno je namreč, kar opažamo sami in tudi s terena prejemamo informacije: potrjeno okuženi z boleznijo COVID-19 ali pa njihovi svojci (tudi potencialni prenašalci virusa) kljub resnim in nenehnim opozorilom ne upoštevajo navodil o obvezni izolaciji oziroma karanteni, se sproščeno sprehajajo, hodijo v trgovine … Večje skupine otrok se brezskrbno igrajo na igriščih, odrasli prirejajo vesela druženja …”

Zato še enkrat apelirajo na vse okužene, njihove družinske člane in vse, ki kažete bolezenske znake (četudi niste testirani): NE OGROŽAJTE DRUGIH! Ravnajte odgovorno – do sebe in drugih, tudi vaših sorodnikov, prijateljev, sosedov!

Zdravstveno osebje zdravo, testirali zaposlene Doma starejših občanov

Kot nam je zatrdila direktorica, so trenutno vsi zdravstveni delavci ZD Šmarje pri Jelšah zdravi. So pa danes zaradi suma o okužbi koronavirusa pri eni izmed zaposlenih pobrali brise vseh uslužbencev Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah (o tem več preberite tukaj).

Direktorica ZD Šmarje pri Jelšah Jasna Žerak na paciente z območja vseh zdravstvenih postaj apelira še z navodili iz spodnjega okvirčka.

Poziv pacientom na območju šestih občin Kozjanskega in Obsotelja:

“Glede na veliko število klicev v ZP Šmarje  še enkrat opozarjamo, da administrativne stvari uredijo v svoji Zdravstveni postaji preko ambulante lečečega zdravnika. Torej vsi iz Rogaške pri svojih ambulantah v Rogaški, vsi iz ostalih krajev pri svojem zdravniku. V Šmarju pri Jelšah so delujoče samo infektivna  ambulanta (koronavirus, ostala virusna obolenja..), ambulanta nujne medicinske pomoči, ambulanta za preveze in ostala bolečinska stanja.

Še enkrat naprošamo, da za recepte, bolniške liste, napotnice, in ostale pisne stvari urejate s svojo ambulanto lečečega zdravnika (tisti, ki ste pri zasebnikih uredite preko njihove ambulante).  Vse ambulante, oziroma telefonske številke ambulant so navedene na spletnem mestu www.zd-smarje.si .

Še enkrat: vsa administracija, ki je papirnatega značaja se obnite v delovnem času ambulante na vašo ambulanto. Pri naročilu recepte prosimo, da ne puščate zdravstvene kartice v ZD.”

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (slabo počutje, povišana telesna temperatura, kašelj, oteženo dihanje) in potrebujete zdravstveni nasvet, se NAJPREJ PO TELEFONU OBRNITE NA AMBULANTO IZBRANEGA ZDRAVNIKA.

V kolikor na telefon ne uspete dobiti izbranega zdravnika, pokličite na eno od spodnjih številk:

ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00

ZP ROGAŠKA SLATINA: 03 818 37 84

ZP PODČETRTEK: 03 818 36 80

ZP KOZJE: 03 800 26 08

ZP ŠENTJUR: 03 746 24 00 ali 031 650 334 ali pišite na e-pošto: [email protected].

Splošna bolnišnica Celje, 24 ur na dan: 03 423 30 79

Po telefonu boste prejeli vsa nadaljnja navodila.

V primeru suma na okužbo s koronavirusom prosimo, da brez predhodnega dovoljenja ne vstopajte v zdravstveni dom.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)

R. Č., foto: G. K.