Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jože Čakš na 1. programu Radia Slovenija o praktičnem krščanstvu


Nedavno je verska oddaja Sledi večnosti, ki jo pripravlja Prvi program Radia Slovenije, obiskala Šmarje pri Jelšah. Gost oddaje je bil namreč Jože Čakš, nekdanji dolgoletni župan občine Šmarje pri Jelšah, bibliotekar, učitelj slovenskega jezika, vsestranski kulturnik in iskreno verujoči kristjan, obenem pa tudi oče petih otrok in dedek štirim vnukom.

Z voditeljem oddaje Antonom Petelinškom sta se pogovarjala o tem, kako živeti praktično krščanstvo, odprto, iskreno, pogumno, radostno in pričevalno.

Jože Čakš je kljub statusu upokojenca – po večletnem vodenju Knjižnice Šmarje pri Jelšah se je upokojil leta 2018 – delovno še vedno močno vpet v kulturniške koordinate Šmarja pri Jelšah. Pravzaprav sedaj še bolj, saj lahko več svojega časa posveča raziskovanju zgodovine Šmarja, sodeluje pa tudi pri mnogih aktualnih zadevah v povezavi z Muzejem Baroka ter šmarsko župnijo, kjer je član odbora za obnovo tamkajšnje cerkve. Poleg vseh aktivnosti pa pri sveti maši še vedno velikokrat prebere kakšno berilo. O Svetem pismu govori z izbranimi besedami in meni, da bi ga moral prebrati vsak, ki želi napredovati v govoru in branju.

O tem, kaj je za slovenski jezik in slovensko katoliško cerkev pomenil drugi vatikanski koncil, ki je v cerkev prinesel molitve v slovenskem jeziku, pa o tem, ali je kdaj razmišljal, da bi postal duhovnik, na kaj je bil v povezavi z vero vedno zelo občutljiv, kako imajo mnogi tudi danes, morda še bolj kot v prejšnjem sistemu, zadržke do javnega razkrivanja svojih krščanskih vrednot ter antikrščanskem refleksu, ki je v Sloveniji še vedno zelo prisoten, in še o mnogo drugih zanimivih zgodbah je Jože Čakš spregovoril za oddajo Sledi večnosti. Spodaj vabljeni k poslušanju celotnega intervjuja:


foto: Radio Slovenija