Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju s knjigo razglednic obeležili 150 letnico trških pravic (foto)


V petek zvečer so v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah s slovesno prireditvijo predstavili krajevno monografijo Pozdrav iz Šmarja pri Jelšah. S tem so obeležili 150 letnico imenovanja Šmarja pri Jelšah v trg ter začetka knjižničarstva v Šmarju.

V knjigi so zbrane razglednice iz Zbirke Viktorja Tančiča, ki jo hranijo v domoznanskem arhivu šmarske knjižnice ter razglednice zbirateljev Pavla Stojana, Valerija Strmčnika in družine Ciglenečki. Poleg razglednic Šmarja so v knjigi zbrane tudi razglednice okoliških krajev.

Uredniški odbor, odgovoren za nastanek knjige sestavljajo bivši direktor knjižnice in nekdanji župan občine Šmarje Jože Čakš, zbiratelj in preučevalec drobne kulturne dediščine Zmago Tančič, skrbnica domoznanske zbirke v knjižnici Mateja Žagar, direktor knjižnice dr. Marko Samec in Sergeja Javornik, ki je poskrbela za jezikovno ustreznost dela. Grafično je knjigo oblikovala Kvirina Martina Zupanc.

Vsak zapis zgodovine je neizmernega pomena
V zlati dobi razglednic med leti 1897 in 1918 je mnogo krajev dobilo svoje prve razglednice. Tako je bilo tudi v Šmarju, saj je prva znana razglednica izšla prav leta 1897.

Izdaja omenjene knjige predstavlja pomemben zapis zgodovine ter poklon kraju, saj skozi omenjene razglednice in besedilo vidimo kako se je ta razvijal do današnje podobe. Prav zato so v knjigi razglednice razvrščene po treh časovnih obdobjih (1897-1918,1919-1945, ter od konca druge svetovne vojne do sedanjih časov). Na razglednicah lahko opazimo mnoge panoramske posnetke trga, cerkve sv. Roka in kalvarije, gostiln, trgovin, sodišča, železniške postaje in drugih motivov.

Na prireditvi sta o razglednicah in zgodovinskem utripu kraja spregovorila Zmago Tančič in Jože Čakš. Tančič je leta 2004 po želji svojega očeta Viktorja zbirko več kot 500 razglednic podaril šmarski knjižnici. Petkov pogovor je povezovala Mateja Žagar, za glasbeni premor pa sta poskrbeli Neža in Maja Drame, učenki Glasbene šole Rogaška Slatina.

#Pozdrav iz Šmarja pri Jelšah
Š/J, petek, 26.11.2021, 18h
Danes je v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah potekala…

Objavil/a Nani Poljanec dne Petek, 26. november 2021

Ob predstavitvi knjige so pripravili tudi koledar z motivi starih razglednic, posebno novo razglednico, ki obeležuje izid knjige ter razstavo Pozdrav iz Šmarja, ki si jo lahko ogledate v spodnji dvorani Kulturnega doma. Če se boste odločili za nakup, lahko knjigo in koledar kupite v Knjižnici Šmarje.

Utrip z dogodka si lahko ogledate tudi v fotogaleriji:

ŽLK. foto: arhiv Knjižnice Šmarje, Matic Javornik