Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tabla Lopaca se po nekaj mesecih odmika stari tabli Prevorje


Po večmesečnih prizadevanjih Občine Šentjur in Krajevne skupnosti Prevorje ter pobudi s strani krajanov Prevorja, je Direkcija RS za infrastrukturo odobrila ponovno namestitev prometne signalizacije z označitvijo Prevorje, s katero se bo nadomestil trenutno postavljen znak z napisom Lopaca.

Direkcija RS za infrastrukturo je prisluhnila želji ljudi ter krajank in krajanov, zatem ko sta večkrat podprla njihove argumente v pogovorih z direkcijo.

Kot je znano, je direkcija v poletnem času po terenskem ogledu ugotovila, da obstoječa tabla na regionalni cesti Črnolica – Lesično, ni v skladu z določbami Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Kot razlog so navedli, da prometni znaki za začetek in konec naselja lahko vsebujejo zgolj imena dejanskih naselij, kar je v tem primeru Lopaca, ne pa tudi Prevorje, ki je zgolj geografski pojem. Direkcija je zato odločila, da se znak zamenja z napisom dejanskega naselja na tej lokaciji – Lopaca.

Krajani KS Prevorja proti zamenjavi table
Pri zahtevi po ponovni namestitvi table Prevorje sta se Občina Šentjur in KS Prevorje sklicevala na določila Zakona o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb, da se naselja lahko poimenuje tudi na podlagi imen, povezanih z zgodovino in kulturnim izročilom naselja.

Krajani KS Prevorja se z na novo nameščeno tablo Lopaca niso strinjali in navajali zgodovinske, upravne in druge razloge, oblikovana pa je bila tudi Civilna iniciativa »Za Prevorje gre«, za povrnitev prejšnjega imena. Sledil je zbor krajanov z vodstvom KS Prevorje, predstavniki Občine Šentjur in PP Šentjur, na podlagi česar je bila oblikovana skupna formalna pobuda direkciji, da vrne krajevno označbo Prevorja. Krajani se sicer niso strinjali niti z vmesno postavitvijo označevalne turistične (rjave) table z napisom Prevorja.

Po večmesečnih prizadevanjih Občine Šentjur in KS Prevorje so iz Direkcije RS za infrastrukturo konec minulega tedna sporočili, da je bilo zahtevi lokalne skupnosti ugodeno, direkcija pa s tem ponovno izdaja nalog za postavitev prometnih znakov za označitev naselja Prevorje ter odstranitev prometni znakov Lopaca. Zamenjava se bo zgodila v naslednjih dneh.

Mag. Marko Diaci: »Veseli me, da smo dokazali, da lahko z enotnim nastopom in dobrimi argumenti obidemo birokratska zakonska določila, ki za direkcijo in prometne poti niso ključnega pomena, imajo pa ogromen simbolni pomen za krajanke in krajane Prevorja, saj gre vendarle za pomemben del njihove identitete in pripadnosti. Enako velja za Občino Šentjur, katere neločljivi del Prevorje je, je bilo in tudi bo. Zato smo v vzpostavitev starega stanja vložili veliko truda in energije. Tabla Prevorje se vrača, voznike in obiskovalce pa naj ne opozarja le na to, kje se nahajajo, ampak tudi, da so v naselju, kjer velja še posebna opreznost pri vožnji.«