Nekoč Prevorje, sedaj Lopaca. Kaj se je zgodilo?

10. 9. 2019 20:36

Marsikaterega prebivalca kraja Prevorje je presenetila nova tabla, ki označuje, da od sedaj naprej živi v Lopaci. Prevorje ni ime naselja, tudi hišne številke so od nekdaj poimenovane Lopaca …

Kljub novemu, očitno pravemu imenu, pa je bila nova tabla v kratkem času že večkrat prebarvana s sprejem.

Napaka v imenovanju

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) je ugotovila, da je na regionalni cesti R2-423, odsek 1281, v km 12.252 in v km 12.455, Črnolica-Lesično potrebno ustrezno urediti prometno signalizacijo. Razlog: 

Naselje Prevorje v Letopisu naselij v RS sploh ne obstaja.

obdelane-2Napačno ime naselja so odkrili med terenskim pregledom cest. Njihova služba za odnose z javnostmi pojasnjuje, da prometni znaki za začetek in konec naselja označujejo samo naselja, ki so vpisana v letopis naselij v RS in so v skladu z 2. členom Zakona o cestah in Pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Ti znaki se ne postavljajo na katastrske meje naselij, ampak označujejo mesto na cesti, od katerega naprej veljajo pravila za vožnjo v naselju, in mesto na cesti, kjer se naselje konča. Hkrati se s temi prometnimi znaki ne označuje zaselkov.

Pred zamenjavo prometnih znakov je DRSI prosila Občino Šentjur za izjavo o soglasju za preimenovanje. To je tudi prejela in na ta način je …

… po običajni poti pridobila uradno mnenje lokalne skupnosti.

Nezadovoljstvo z novim imenom

V Krajevni skupnosti Prevorje se zavedajo, da Prevorje ni ime naselja, a gre za pokrajinsko ime, ki ga sestavlja 6 vasi.

KS Prevorje je dne 12. 8. 2019 vložila na DRSI poizvedbo in pritožbo glede zamenjave, saj tabla z imenom Prevorje že stoji več desetletij. 

Dopis krajevne skupnosti vsebuje tudi zahtevo, da se naselju vrne staro ime Prevorje, v nasprotnem primeru pa si želijo vsaj namestitev drugačne prometne signalizacije. Trenutno čakajo na uradni odgovor. Krajani so bili z vsebino tega dopisa seznanjeni, na drugi strani pa obvestila o namestitvi novega znaka očitno ni bilo. Večkrat počečkane table jasno govorijo o nezadovoljstvu tamkajšnjih prebivalk in prebivalcev.

Vprašanje, če lahko naselje dobi nazaj staro ime, je zaenkrat neodgovorjeno.

T. Ž.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X