Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nekoč Prevorje, sedaj Lopaca. Kaj se je zgodilo?


Marsikaterega prebivalca kraja Prevorje je presenetila nova tabla, ki označuje, da od sedaj naprej živi v Lopaci. Prevorje ni ime naselja, tudi hišne številke so od nekdaj poimenovane Lopaca …

Kljub novemu, očitno pravemu imenu, pa je bila nova tabla v kratkem času že večkrat prebarvana s sprejem.

Napaka v imenovanju

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) je ugotovila, da je na regionalni cesti R2-423, odsek 1281, v km 12.252 in v km 12.455, Črnolica-Lesično potrebno ustrezno urediti prometno signalizacijo. Razlog: 

Naselje Prevorje v Letopisu naselij v RS sploh ne obstaja.

obdelane-2Napačno ime naselja so odkrili med terenskim pregledom cest. Njihova služba za odnose z javnostmi pojasnjuje, da prometni znaki za začetek in konec naselja označujejo samo naselja, ki so vpisana v letopis naselij v RS in so v skladu z 2. členom Zakona o cestah in Pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah. Ti znaki se ne postavljajo na katastrske meje naselij, ampak označujejo mesto na cesti, od katerega naprej veljajo pravila za vožnjo v naselju, in mesto na cesti, kjer se naselje konča. Hkrati se s temi prometnimi znaki ne označuje zaselkov.

Pred zamenjavo prometnih znakov je DRSI prosila Občino Šentjur za izjavo o soglasju za preimenovanje. To je tudi prejela in na ta način je …

… po običajni poti pridobila uradno mnenje lokalne skupnosti.

Nezadovoljstvo z novim imenom

V Krajevni skupnosti Prevorje se zavedajo, da Prevorje ni ime naselja, a gre za pokrajinsko ime, ki ga sestavlja 6 vasi.

KS Prevorje je dne 12. 8. 2019 vložila na DRSI poizvedbo in pritožbo glede zamenjave, saj tabla z imenom Prevorje že stoji več desetletij. 

Dopis krajevne skupnosti vsebuje tudi zahtevo, da se naselju vrne staro ime Prevorje, v nasprotnem primeru pa si želijo vsaj namestitev drugačne prometne signalizacije. Trenutno čakajo na uradni odgovor. Krajani so bili z vsebino tega dopisa seznanjeni, na drugi strani pa obvestila o namestitvi novega znaka očitno ni bilo. Večkrat počečkane table jasno govorijo o nezadovoljstvu tamkajšnjih prebivalk in prebivalcev.

Vprašanje, če lahko naselje dobi nazaj staro ime, je zaenkrat neodgovorjeno.

T. Ž.