Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bodo o razglednem stolpu v Rogaški Slatini odločali na referendumu?


Javna razprava o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu za varovana območja v Rogaški Slatini je postregla z burno razpravo, v kateri je svoje nestrinjanje s postopanjem občine izrazil del tam prisotnih občanov.

Moti jih predvsem to, da želi občina prostorski načrt sprejeti v dveh delih. V prvi fazi za razgledni stolp, v drugi fazi pa za Evropski orglarski center.

Bodo zaradi razglednega stolpa v Rogaški Slatini razpisali referendum?

V četrtek je Občina Rogaška Slatina organizirala javno razpravo ob razgrnitvi osnutka sprememb in dopolnitev Občinskega podrobnega prostorskega načrta za varovana območja okoli starega mizarstva. Razprave se je udeležilo lepo število občanov, del njih pa je izrazil pomisleke glede gradnje najodmevnejših projektov, ki se načrtujejo na tem območju: razgledni stolp, Evropski orglarski center in nadhod Sonce.

Zakaj sprejemanje prostorskega plana v dveh delih?

Nekatere prisotne občane je zmotilo predvsem to, da se prostorski načrt sprejema v dveh delih, pri čemer bi se sedaj v prvi fazi sprejel prostorski načrt za razgledni stolp in nadhod, 400 milijonov vreden Evropski orglarski center, ki ga bo gradil lokalni podjetnik Anton Škrabl, pa bi bil v prostorski načrt vključen v drugi fazi.

In kakšna je razlkaga sprejemanja prostorskega plana v dveh delih? Občina želi razgledni stolp postaviti do leta 2022, Evropskega orglarskega centra pa vsaj še štiri leta ne bo. Ob predstavitvi idejne zasnove Evropskega orglarskega centra, o čemer smo pisali tukaj, je bilo namreč rečeno, da naj bi bila gradnja tega dokončana leta 2024. Na tokratni javni razgrnitvi pa Škrabl ni več želel govoriti o časovnici projekta. Zemljišče, kjer naj bi orglarski center stal uradno namreč še niti ni odkupil, čeprav obenem Škrabl zatrjuje, da je pogodba za odkup zemljišča sklenjena, projekt pa da bo realiziran, ko bo za to prišel pravi čas.

Ker je torej realizacija orglarskega centra očitno še zelo oddaljena, občina pa želi razgledni stolp – ta naj bi po prvotnih načrtih stal na območju stare glasbene šole v centru mesta, a je občina kasneje lokacijo spremenila – postaviti do leta 2022, se bo prostorski načrt sprejemal v dveh delih.

Se bo stolp bohotil nad ruševinami starega mizarstva?

Neusklajena gradnja obeh velikih slatinskih projektov pa pri delu nezadovoljnih občanov poraja tudi vprašanje o tem, kakšen vtis bodo dobili turisti, ko bodo pod stolpom vsaj še nekaj let lahko opazovali zgolj ruševine starega mizarstva. Župan Rogaške Slatine Branko Kidrič je na te pomisleke za Štajerski val odgovoril, da je to vprašanje za lastnika zemljišča, kjer se namerava graditi Evropski orglarski center in da verjame, da ta ne bo dopustil, da bi se kaj takega zgodilo. Sicer pa je župan Kidrič poudaril, da bodo postopek glede stolpa nadaljevali po korakih, kot jih veleva zakonodaja.

Glede obeh projektov je svoje mnenje podal tudi Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ta je potrdil načrte za razgledni stolp, medtem ko imajo glede orglarskega centra nekatere pomisleke, saj po njihovem mnenju dva višinska poudarka verjetno nista sprejemljiva. Vrednostena mora pa biti tudi še opečnata arhitektura stare mizarske delavnice.

Bodo o usodi razglednega stolpa občani odločali na referendumu?

Ena izmed večjih nasprotnic postavitve stolpa Andrejka Flucher, ki se je na zadnjih lokalnih volitvah potegovala za županjo Rogaške Slatine, je za Štajerski val izrazila prepričanje, da je bila predstavitev preskopa, stvari pa bi se morali na občini lotiti tako, da bi najprej iskali konsenz pri ljudeh ter nato skupaj ugotoviti, ali ne bi bilo smotrneje sredstva za stolp preusmeriti drugam.

Meni namreč, da bo stolp Rogaški Slatini prinesel predvsem veliko enodnevnih turistov, onesnaženja in gneče v mestu, bolj malo pa bodo od tega imeli občani. Flucherjeva je celo pozvala k referendumu. O slednjem bodo, tako župan Kidrič, na občini razmislili v kolikor bo do pobude prišlo.

B.S.