Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini bodo gradili Evropski orglarski center


dsc_5311
Na seji občinskega sveta Občine Rogaška Slatina so akterji predstavili izjemen, kar 400 milijonov evrov vreden projekt Evropskega orglarskega centra, ki bo Rogaški Slatino postavil na svetovni zemljevid klasične glasbene umetnosti.

Včerajšnja 2. redna seja Občinskega sveta v Rogaški Slatini je ponudila predstavitev idejne zasnove 400 milijonov evrov vrednega Evropskega orglarskega centra, v katerega ob pomoči zasebnega partnerja in z obeti po sofinanciranju naložbe iz evropskih sredstev namerava investirati domače Orglarstvo Škrabl.

V Rogaški Slatini bi v roku petih let tako dobili koncertno dvorano, orglarsko akademijo, nove prenočitvene kapacitete, imeli pa bi tudi ene izmed največjih orgel na svetu.

Edinstveni turistično-socialni in kulturni projekt, za katerega pravijo, da ga v svetu še ne najdemo, želijo realizirati na območju opuščenega nekdanjega industrijskega območja »Mizarstva Rogaška Slatina« ob vznožju Trškega hriba ob vhodu v Rogaško Slatino. Gre za zemljišče v izmeri približno 2,2 hektarjev, ki je še v lasti primorskega podjetja Bitermo, zasebni projekt bi izvedli na približno dveh tretjinah razpoložljivega prostora.

Evropski kulturni center bi služil za izvedbo različnih koncertov, izobraževanju organistov, spoznavanju orgelske glasbe in literature iz različnih zgodovinskih obdobij. Družil bi različne glasbene zvrsti, povezoval mentaliteto različnih narodov in različnih religij z vseh kontinentov, zlasti pa bo center imel primat predstavitve orgelske glasbe in orgel, je izpsotavil Anton Škrabl iz Orglarstva Škrabl.

V sklopu gradnje Evropskega orglarskega centra želijo zgraditi koncertno dvorano, opremljeno v duhu sodobne in klasične arhitekture s pridihom upoštevanja kulturne dediščine različnih področij, ki bo imela 2000 sedežev in bo največja na tem območju.

Ustanovili bi tudi akademijo za orgelsko glasbo, na kateri bi izobraževali organiste različnih glasbenih izobrazbenih stopenj iz vse Evrope.

Načrtujejo, da bodo  izdelali in postavili ene izmed največjih orgel na svetu, zagotovo pa največje v Evropi, obljubljajo tudi ponudbo glasbenih terapij, gradili bi hotel za višji rang obiskovalcev ter zagotovili še nekaj nastanitev, ki bodo dostopne širšemu krogu obiskovalcev.

Vse skupaj pa želijo povezati z že obstoječo turistično ponudbo oz. z novimi turističnimi produkti in kompleksi, kot so izgradnja apartmajskih naselij, naravni parki za sproščanje, camping kompleksi …

seja_rogaska_7
Veljavni podrobni prostorski načrt na območju starega mizarstva bodo morali spremeniti, oziroma prilagoditi novim inveticijskim načrtom Evropskega orglarskega centra  (klik za povečavo)

Za izvedbo investicije načrtujejo pridobitev sredstev iz evropskega sklada za kulturo in socialo, kot je pojasnil snovalec idejne zasnove Anton Škrabl, pa že imajo tudi zasebne investitorje, katerih imen ni izdal.

Predstavitev na včerajšnji občinski seji je spremljal tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki zaradi izjemne gospodarske vrednosti projekt podpira, saj naj bi ta prinesel do 200 novih delovnih mest.

Slatinski orglarski mojster Anton Škrabl (levo) bo v domačem kraju, s pomočjo investitorjev, zgradil enega največjih projektov v Sloveniji v zadnjih letih
Slatinski orglarski mojster Anton Škrabl (levo) bo v domačem kraju, s pomočjo investitorjev, zgradil enega največjih projektov v Sloveniji v zadnjih letih

Občinski svet Občine Rogaška Slatina je projekt podprl s potrditvijo spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta za omenjeno zemljišče, tako da bo Orglarstvo Škrabl lahko kmalu šlo v nakup zemljišča ter pridobitev gradbenih dovoljenj. Ocenjujejo, da bodo projekt lahko izvedli v roku petih let.

Na nov orglarski center in na občino Rogaška Slatina boste čez štiri leta lahko gledali dobesedno zviška. Ob tej pridobitvi bodo namreč postavili še razgledni stolp Kristal. Več v posebnem prispevku.

Vabljeni pa tudi k ogledu videoposnetkov:

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek o Evropskem orglarskem centru:

Anton Škrabl iz Orglarstva Škrabl o zasebnem projektu Evropskega orglarskega centra:

foto: Občina Rogaška Slatina, E.Š., tekst: E.Š.