Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Miklavževanje v Bistrici ob Sotli in Kozjem (foto)


Včerajšnji večer je bil tudi v naših krajih v znamenju proslavljanja sv. Miklavža. Prvi decembrski dobri mož je obiskal tudi otroke v Bistrici ob Sotli in Kozjem.

V Bistridsc_9735ci ob Sotli je miklavževanje tradicionalno pripravilo Društvo prijateljev mladine v sodelovanju z domačo župnijo Sveti Peter pod Svetimi gorami.

Približno osemdeset otrok se je skupaj s starši in v spremstvu članov društva lahko podalo na večerni dober poldrugi kilometer dolg pohod od trgovskega centra v Polju pri Bistrici v središče občine. Nato se je druščina zbrala v cerkvi sv. Petra, prisluhnila nagovoru župnika Damjana Kejžarja ter nato uživala v igri, ki so jo pod taktirko društva prijateljev mladine zaigrali starejši osnovnošolci. Naposled je množico v spremstvu angelov in parkljev le obiskal sv. Miklavž, ki je po krajšem pogovoru z otroki ugotavljal, da je leto minilo v znamenju njihove pridnosti. Vsa njihova dobra dela si je zapisal v zlati knjigi, iz katere so mu njegovi angeli brali imena otrok, sam pa jim je izročal darila.

Druščina je postala še na cerkvenem dvorišču, kjer so jih pričakali topli napitki in slaščice.

dsc_9711 dsc_9728

Prav tako praznično je bilo na predvečer sv. Miklavža v Kozjem. Prihod prvega dobrega moža so organizirali v tamkajšnjem turističnem društvu. V večerni temi se je druščina otrok najprej odpravila na pohod, nato je na trgu uživala v igri Družinskega gledališča Kolenc. Sledil je prihod Miklavža, ki se je pripeljal kar na kočiji.  Z otroki se je družil v farni cerkvi.

dsc_1680 dsc_1689

Poznate tradicijo obdarovanja na miklavževo?

Miklavž je pri nas darila nosil že v 19. stoletju, še pred tem pa so se darila kar pojavila – posebnega imena obdarovalec ni imel -, večinoma je šlo za drobne jesenske plodove, na primer lešnike, orehe in sadje. Sredi 19. stoletja so tudi v naših krajih nato začeli obdarovalca upodabljati kot sv. Nikolaja, v 4. stoletju škofa v mestu Mitra v Mali Aziji. Po krščanskem izročilu je bil sv. Nikolaj sin premožnih staršev, ki je svoje premoženje razdal in zato že v času življenja veljal za dobrotnika.

V fotogaleriji predstavljamo nekaj utrinkov prihoda Miklavža v Bistrici ob Sotli in v Kozjem. Vabljeni k ogledu.

/

E. Š., foto: E.Š., Mojca Valenčak