Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarčanka, ki je znanost približala širšemu poslušalstvu


Šmarčanka Maja Ratej v zadnjih letih, kot radijska novinarka pušča velik pečat predvsem v približevanju znanstvenih tem širšemu poslušalstvu. O njenem delu in življenju je nedavno v obsežnem intervjuju spregovorila za podkast Številke.

Maja Ratej se je vrsto let uvrščala tudi na lestvico najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Nazadnje leta 2017, preden je nastopila porodniški dopust.

Znana je tudi po tem, da je v manj kot mesecu dni prehodila skoraj tisoč kilometrsko pot Camino.

Maja Ratej je odlična novinarka, ki že vrsto let na Valu 202 obdeluje teme s področij zdravja, okolja in znanosti. Prav v približevanju znanosti širšemu poslušalstvu, predvsem preko oddaje Frekvenca X, pa je v zadnjih letih pustila izjemno velik pečat. Ratejeva se namreč pri tem rada spogleduje z uporabo modernih radijskih prijemov. Tako je naprimer v enem izmed njenih številnih prispevkov premikanje tektonskih plošč, v slogu smučarke tekme, komentiral športni novinar, izumiranje vrst pa je prikazala s pomočjo orkestra. S takšnimi in podobnimi prijemi je Ratejeva tako v zadnjih letih marsikatero “dolgočasno” znanstveno teorijo/dejstvo ponudila v popolnoma drugačni preobleki, ki pritegne širše množice.

Ekipa poljudnoznanstvene oddaje Frekvenca X, ki jo poleg Ratejeve sestavlja tudi Šentjurčan Luka Hvalc, je v začetku leta prejela tudi priznanje Prometej za odličnost v komuniciranju, ki ga podeljuje slovenska znanstvena furndacija.

Majo Ratej, večkratno prejemnico zlatega Vegovega priznanja, zaradi česar bi se kmalu namesto novinarstvu popolnoma posvetila matematiki, nekdanjo balerino, in še mnogo več, je v podkastu Številke gostil Slavko Jerič. V izčrpnem intervjuju sta razkrila marsikaj, kar o Maji do sedaj njeno poslušalstvo morda še ni vedelo. Vabljeni k poslušanju TUKAJ (klik).

foto: Flickr/Val 202

stajerski-valcek-2019-klik