Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjursko-šmarska naveza na nacionalnem radiu do novega priznanja


V okviru podelitve priznanja Prometej za odličnost v komuniciranju bo slovenska znanstvena furndacija to podelila poljudnoznanstveni oddaji Frekvenca X na Valu 202.

Dva njena ustvarjalca prihajata iz naših logov, in sicer Šmarčanka Maja Ratej in Šentjurčan Luka Hvalc.

Priznanje je najvišje in edino doslej vpeljano za tiste raziskovalce, umetnike, učitelje in novinarje, ki se odlikujejo v komuniciranju znanosti z različnimi javnostmi.

Oba sta lani prav tako že prejela priznanje, in sicer v ekipi šestih novinarjev, skupaj Gašperjem Andrinekom s Ponikve, za projekt Siniševo delo, kjer so razkrivali izkoriščanje tujih delavcev.

Hvalc je na Valu 202 v okviru 100-letnice smrti Ivana Cankarja v oddaji Nedeljski gost pred kratkim objavil odmeven pogovor s someščanom, zgodovinarjem, Igorjem Grdino, ki ga redno uvrščamo na našo lestvico 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Na seznamu desetletja je uvrščen na 12. mesto.

V pogovoru ne manjka hvale na račun Cankarjevega genija, prav tako pa je Grdina potrdil, da gre za iskrivega sogovornika, ki mu velja prisluhniti. Tako je med drugim minevanje časa ponazoril z anekdoto:  “Čas za tistega, ki je v stranišču, teče popolnoma drugače, kot za tistega, ki stoji pred straniščem.” Kritično ost je uperil tudi do zgodovinarjev, ki svoje poslanstvo opravljajo v smislu natakarjev: “Zgodovina ne sme biti servis, ampak mora slediti izključno resnicoljubnosti.”

Povezava do oddaje (klik!)

razbojnik-guzej-rs-klik