Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Osnovna šola Rogatec v velikih dolgovih, likvidnostne težave bo reševala občina


Včerajšnja 6. seja Občinskega sveta Občine Rogatec ni postregla s konkretnimi odgovori glede reševanja slabega finančnega stanja, v katerem se nahaja OŠ Rogatec. Izvedeli pa smo, da dolg OŠ do dobaviteljev znaša približno 90 tisoč evrov.

Na Občini Rogatec so zagotovili, da bodo v primeru likvidnostnih težav skupaj z OŠ Rogatec, s katero je ob nastopu nove ravnateljice stekla dobra komunikacija, rešili vse morebitne težave.

Nekdanjega ravnatelja in občinskega svetnika Viljema Prevolška ni bilo na seji.

Včeraj je potekala težko pričakovana 6. seja Občinskega sveta Občine Rogatec. Težko pričakovana predvsem zaradi točke razno, ko se je že pred začetkom napovedovalo burno razpravo v zvezi z dogajanjem na OŠ Rogatec, natančneje s slabim finančnim stanjem s katerim naj bi se soočala nova ravnateljica OŠ Rogatec Alenka Virant.

Finančno stanje šole naj bi bilo namreč tako slabo, da šola trenutno ni sposobna kupiti niti nekaterih najosnovnejših stvari, nekateri dobavitelji pa naj bi po neuradnih informacijah zaradi visokih terjatev do šole celo že zagrozili z zaustavitvijo dobave živil.

Slabo finančno stanje naj bi bilo posledica “nasledstva” iz časov prejšnjega vodstva šole. Da so se v preteklosti na šoli res dogajale sumljive reči, priča tudi dejstvo, da zaradi sumov več kaznivih dejanj v povezavi s poslovanjem nekdanjega vodstva OŠ Rogatec poteka tudi kriminalistična preiskava, o čemer smo pisali v ponedeljek (klik!).

Seja brez bivšega ravnatelja, Občina Rogatec pa brez konkretnih odgovorov

6. redna seja Občinskega sveta Občine Rogatec med točkami dnevnega reda sicer ni imela načrtovane razprave o slabi finančni situaciji OŠ Rogatec, a pod točko razno je že pred sejo nekaj svetnikov napovedalo odprtje te teme.

Po naših informacijah so svetniki, predvsem Fredi Ferčec, ki je tudi predsednik sveta staršev OŠ Rogatec, pod točko razno res odprli razpravo na temo slabega finančnega stanja OŠ Rogatec ter zahtevali konkretne odgovore in načrtovane rešitve Občine Rogatec, ustanoviteljice VIZ OŠ Rogatec, pri reševanju finančnih težav.

Revidirano poslovno poročilo OŠ Rogatec za leto 2018 izkazuje 54.347 € čiste izgube (presežek odhodkov nad prihodki) – vir: eBonitete.si

Župan občine Rogatec Martin Mikolič in podžupanja Mojca Šmit sta svetnikom potrdila, da ima šola za okoli 90 tisoč evrov dolgov, ki sestojijo predvsem iz dolgov do dobaviteljev, a da za zdaj šola naj ne bi imela likvidnostnih težav. Če pa bi do teh slučajno prišlo, pa sta zagotovila, da bo občina takoj priskočila na pomoč in zagotovila normalno delovanje šole. Ob tem sta poudarila, da je z OŠ Rogatec s prihodom nove ravnateljice stekla tudi normalna komunikacija, zato težav pri reševanju morebitnih likvidnostnih in drugih težav ne pričakujejo. Izpostavljeno pa je še bilo, da naj bi šola, po nekaterih projekcijah, v letošnjem letu nekako uspela poslovati pozitivno, torej se dolgovi ne bodo povečali.

Težave z dolgovi do dobaviteljev naj bi trenutno skušali rešiti z dogovori za podaljšanje odloga plačil, občina pa naj bi v naslednjem proračunskem letu šoli dodelila dodatnih 20 tisoč evrov sredstev, ki bi pomagali pri sanaciji finančnega stanja šole. Vse skupaj je sicer trenutno še v fazi predlogov, konkretne rešitve pa naj bi Občinski svet iskal na naslednjih sejah.

Ob vsem skupaj velja omeniti, da bivši ravnatelj OŠ Rogatec in občinski svetnik Viljem Prevolšek ni bil prisoten na seji. Svojo odsotnost je namreč pred sejo opravičil.

V novembru naj bi VIZ OŠ Rogatec izbiral nove člane sveta zavoda VIZ OŠ Rogatec. Kot je znano so maja letos, takoj po potrditvi nove ravnateljice, odstopile vse predstavnice šole. 

B.S.