Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaključen prvi izmed šestih seminarjev Glasbenega poletja na gradu Podsreda


3

Minuli petek so s koncertom udeležencev seminarja za klarinet zaključili s prvim od šestih glasbenih seminarjev, ki jih bodo v letošnjem poletju izvedli v Kozjanskem parku na gradu Podsreda.

gp-gpZa nami je torej seminar za klarinet, ki je potekal po mentorstvom prof. Andreja Zupana. V letošnjem poletju bodo v Kozjanskem parku na gradu Podsreda izvedli še seminarje za flavto, violončelo, saksofon, trobento in zborovsko dirigiranje.

Na seminarju za klarinet je bilo prisotnih 10 udeležencev, ki so prihajali iz Slovenije in sosednje Hrvaške.

Glasbeno poletje se izvaja že četrt stoletja

Glasbeno poletje na gradu Podsreda izvajajo že od leta 1995, torej že polnih petindvajset let. Umetniški vodja glasbenega poletja na gradu Podsreda je že enajsto leto zapored prof. Andrej Zupan.

Seminarji so namenjeni začetnikom, učencem nižjih in dijakom srednjih glasbenih šol ter študentom.

O prof. Andreju Zupanu:

Klarinetist in pedagog Andrej Zupan je diplomiral in zaključil podiplomski študij klarineta na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu svojega očeta, red. prof. Alojza Zupana. Leta 1985 je bil v Jugoslaviji izbran za glasbenika leta. Istega leta je zastopal državo na evrovizijskem koncertu v Madridu. Na tekmovanjih mladih glasbenikov je prejel osem prvih nagrad. Leta 1995 je bil sprejet v ˝Orchestre des Jeunes de la Mediterranee˝ v Franciji, s katerim je gostoval po Evropi in Afriki. Beleži številne solistične nastope z orkestri, recitale in komorne koncerte v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Črni gori, Makedoniji, Avstriji, Italiji, Angliji, Slovaški, Češki, Franciji, Belgiji, Italiji, Španiji, Nemčiji in ZDA. Leta 1993 je postal prvi klarinetist orkestra nacionalne Opere in baleta v Ljubljani, kjer je igral enajst let. Redno snema za arhiv RTV Slovenija. Deluje kot docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer predava klarinet, komorno igro, specialno didaktiko pihal in pedagoško prakso in kot profesor klarineta na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Vodi mednarodne seminarje in mojstrske tečaje za klarinet in je član mednarodnih žirij na tekmovanjih klarinetistov. Kot koncertant in profesor gostuje po številnih tujih univerzah (ZDA, Anglija, Slovaška, Belgija, Italija). Kot solist ali član komornih sestavov je posnel sedemnajst zgoščenk za različne založbe. V zadnjem času pa se vse bolj uveljavlja tudi kot dirigent različnim orkestrom.

Celoten PROGRAM Glasbenega poletja na gradu Podsreda najdete TUKAJ (klik)