Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hišo v osrčju Kozjanskega, kamor je rad zahajal Josip Broz Tito, uredili v Žabjo domačijo


Na severni strani reke Bistrice ob ribniku Trebče stoji Kolarjeva domačija. Domačija je bila od nekdaj pomemben del Kozjanskega regijskega parka, vse od njegovih začetkov, ko je bil leta 1981 ustanovljen kot Spominski park Trebče.

Domačija je povezana z življenjem nekdanjega dosmrtnega predsednika komunistične Jugoslavije, maršala Josipa Broza Tita, ki se je na Trebče rad vračal na obisk k svoji teti Ani Kolar (roj. Javeršek) in sestrični Ani Kostanjšek. V letošnjem letu pa dobiva Kolarjeva domačija novo podobo in novo zgodbo.

Pod domačijo se nam razpira pogled na ribnik Trebče, ki je mrestišče mnogim dvoživkam. Spomladi tu odlagajo mreste krastače, sekulje in rosnice, občasno pa opazimo še kakšnega pupka. Ker je območje za tamkajšnje populacije dvoživk močno pomembno, v okviru projekta LIFE Amphicon pripravljamo Info center za dvoživke v Kozjanskem parku – Žabja domačija.

kolarjeva domačija pred letom 1970 (arhiv KP)

V Žabji domačiji bodo predstavljene vrste dvoživk, ki jih najdemo v Kozjanskem parku in v bližnjih območjih Natura 2000. Opisani bodo habitati, v katerih te vrste živijo, navedene bodo mnoge zanimivosti iz sveta dvoživk in pojasnjeni dejavniki ogroženosti te skupine, obiskovalci pa bodo izbranim vrstam lahko tudi prisluhnili. Domačijo smo pred pripravo razstave tudi obnovili. Prekrili smo jo z novo slamnato streho, osvežili fasadni del in prenovili tla. Izvedene aktivnosti projekta in obnovo domačije je delno sofinancirala tudi občina Bistrica ob Sotli, ki je lastnik Kolarjeve domačije.

Poleg vsebin v sami domačiji pa bomo okoli ribnika uredili učno pot, kjer bomo lahko ob informativnih tablah sledili življenju dvoživk skozi celo leto – od spomladanskih selitev do jesenskih priprav na prezimovanje.

Zaključna dela in priprave so v polnem zagonu, da bo vse pripravljeno za otvoritev Žabje domačije v jesenskem času, ko bomo na Trebčah skupaj zapisali novo, žabjo zgodbo.