Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ramna Jazz Festival 2019 s številnimi presežki (foto, video)


Zdaj že tradicionalni Ramna Jazz Festival je rekordno napolnil dobro znano lokacijo ob Slivniškem jezeru. Po obisku je zasenčil celo minulo Kresno noč. Možnost rezervacije miz so izkoristili mnogi, ostali smo stoje spremljali odličen program na odru. Organizator, Big band Šentjur, je tokrat povabil v goste Andrej Toplišek jazz trio in legendarno skupino Panda.

Big band Šentjur je, v soorganizaciji z Ramno, priredil tokrat že sedmi Ramna Jazz festival po vrsti. Namenjen je raznolikim glasbenim zvrstem, ki so kakorkoli povezane z jazz-om.

Program se je začel že ob 19:30 uri s prvimi gosti Andrej Toplišek jazz triom, ki intenzivno vadijo in koncertirajo od trenutka, ko so se zbrali na prvih vajah septembra 2017. Takoj so se ujeli in postali nerazdružljivi, hkrati pa so zelo produktivni. Dopoldanske “spoznavne” vaje, so postale  intenziven vikend v Andrejevem domačem studiu in posneli so prvi pesmi: Bi z mano šla in Se spomniš name kdaj. Sledila so mnoga podobna “druženja”, kot jim radi pravijo, saj intenzivni vikendi in vaje niso le preigravanja in aranžiranja Andrejevih kompozicij, temveč pravi mali maratoni poslušanja glasbe in debatiranja o življenju.

Andrej Toplišek jazz trio
Andrej Toplišek jazz trio

Da je Andrej Toplišek (harmonika, vokal, klavir) tudi že 20 let član skupine Okrogli muzikanti, je doprineslo k zanimivi kombinaciji spogledovanja narodnozabavne glasbe z jazzom. Na odru se je pokazala njihova največja vrlina, ki je neustrašna energija in povezanost med igranjem. Janez Krevel (kontrabas) in  Matjaž Skaza (bobni) sta harmoniki oziroma klavirju dodala jazzovsko noto.  Lani so izdali ploščo (Live Konzert) posneto v živo na zasebnem koncertu v Rogaški Slatini, na odru kulturnega doma, ki so ga lahko obiskali le njihovi najbližji sorodniki in prijatelji. Zanimivo je, da si prizadevajo razviti svojo glasbeno smer.

Med večinoma instrumentalne pesmi se prikrade tudi kakšna vokalna. Naj vam predstavimo čudovito Se spomiš name kdaj?

V nadaljevanju so oder zavzeli zelo številčni Big band Šentjur, ki deluje od leta 2007, vendar je zgodovina skupine še nekoliko daljša, saj so prvi člani že nekaj let prej igrali skupaj v nekoliko drugačni zasedbi. Januar 2007 pa pomeni prelomnico, saj se je skupina dokončno oblikovala v zasedbo big banda in ustanovila tudi svoje Kulturno društvo Big band Šentjur. Umetniški vodja zasedbe je od leta 2017 dalje saksofonist Žiga Vešligaj.

Big band Šentjur
Big band Šentjur

Zasedba vsako leto pripravlja tradicionalne poletne in decembrske
koncerte v Šentjurju, vsakič z drugimi glasbenimi gosti. Prav tako sodeluje na številnih prireditvah po Sloveniji in tujini, udeležuje pa se tudi državnih srečanj in festivalov big bandov, kot je Srečanje amaterskih big bandov Slovenije in festival Marezijazz v Marezigah. Tako so s skupino do danes sodelovala številna priznana imena slovenske glasbene scene, kot so: Nina Pušlar, Uroš Perič, New Swing Quartet, Dada Kladenik, Adi Smolar, Maja Slatinšek,…

 

Tudi tokrat so postregli s kopico zanimivih sklad z različnimi pevci in pevkami in poskrbeli za lepo dinamiko. Na odru se je tako izkazala vedno odlična Nikolina Novak in ostali. Prijetno presenečenje je bil pevski nastop njihovega trobentača Gašperja Rataja. Niso manjkali jazz standardi, big band klasike in pa vsem dobro znane pesmi, kot so: Potegnem črto, Raj, Ledena, Objem in celo pesem Magnifico je peder. S hudomušno držo so slednjo tudi malo preoblekli in preimenovali ter dokazali veliko smisla za humor.

Za veliki finale tokratnega Ramna jazz festivala je okoli 23 ure poskrbela zdaj že legendarna slovenska pop rock skupina Panda, ki piše zgodovino slovenske glasbe že vse od 1986 leta dalje. Takrat je z zmagovito skladbo Lino prvič opozorila nase in se potem včasih bolj, včasih malo manj redno pojavljala na slovenski sceni.

V vseh teh letih je vrsta dogodkov, ki uvrščajo Pando na prav posebno mesto. Devet avtorskih projektov ( UGRIZNI ME ČE UPAŠ, V VROČICI NOČI, V POZNIH NOČNIH URAH, VSE NAJBOLJŠE, ECSTASY, NEPREMAGLJIVI, URBANA AVANTURA, D.O.N.S. in DEPANDANSA), dve zmagi na MMS (Za vedno moj in Sive ceste), vedno visoke uvrstitve na EMI, štirje video spoti (‘Nepremagljivi’ je bil prvi na lestvici Videospotnice) in preko 400 samostojnih koncertov.

Skupina Panda
Skupina Panda

Med najbolj znane skladbe, ki so dnevno na številnih radijski valovih po Sloveniji sodijo skladbe, kot so Daleč stran, Nepremagljivi, Sive ceste, Kako ga čutim, Ljubimec brez imena, Ljubezni ti ne dam, Sneguljčica, Da bo jutri še en dan, Včasih,  Danes se vse preprosto zdi, En korak, Za vedno moj, Lino,  Bele noči, Ti in jaz, V poznih nočnih urah, … in v zadnjem času Morda, Kakšno sonce kakšen dan, Premakni se k meni in najnovejša Noro.

Poznavalci smo bili zelo prijetno presenečeni, da je njihova nova pevka od leta 2014  Nina Bauman, tako suvereno odpela vse pesmi in navdušila vso občinstvo. Pri nekaj pesmih, jim je pomagal del pihalne sekcije Big banda Šentjur.

Njihovih nastopov v zadnjem času ni več tako veliko, kot bi si želeli. Ravno zaradi tega je bil ta še toliko bolj dragocen.

Ramna Jazz festival je tako navdušil že sedmo leto zapored. Večer je minil v znamenju dobre in kvalitetne glasbe, kar dokazujejo tudi številni obiskovalci Slivniškega jezera. Še več utrinkov z dogodka pa v foto-galeriji.