Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kresna noč na Ramni ob Slivniškem jezeru 2019 (foto, video)


Prvotno načrtovana sobotna Kresna noč na Ramni je bila zaradi slabe vremenske napovedi prestavljena na ponedeljek, ko je vreme zdržalo. Na predvečer Dneva državnosti je bila tako izvedena že 22. izvedba Kresne noči na slivniškem jezeru.

Tradicionalni dogodek sta organizirali Turistično društvo Gorica pri Slivnici in Planinsko društvo Slivnica pri Celju. Tudi tokrat je bil dogodek namenjen tako mlajšim kot tudi starejšim.

Člani Planinskega društva Slivnica pri Celju
Člani Planinskega društva Slivnica pri Celju

Uvod v čarobno kresno noč je kakopak pripadel čarodeju Sam Sebastianu, ki se je na Ramni ustavil preden se je podal na turnejo v Veliko Britanijo, kjer bo nastopil tudi na znamenitem Glastonbury Festivalu. Pred vrhuncem večera je obiskovalce razveseljeval tako z inovativnim oblikovanjem posebnih balonov različnih barv, kot tudi čarovnijami in vragolijami s katerimi že vrsto let navdušuje množice tako doma kot v tujini. S povezovanjem čarovnij in klovnovskih norčij je navdušil tudi občinstvo ob Slivniškem jezeru.

Da ne bi pozabili, da to ni navadna zabava ob jezeru, so skrbeli otroci , ki so prodajali jajčne lupine s svečkami, da bi lahko Slivniško jezero ob mraku zažarelo. Otroci iz Planinskega društva Slivnica pri Celju bodo ta denar porabili za Planinski tabor.

img_8019-kopirajBajeslovna kresna noč oziroma poletni solsticij – najdaljši dan v letu, ko se začne poletje, že od nekdaj velja za najbolj čarobno noč v letu. V kresni noči naj bi bilo mogoče najti zaklad, priklicati hudiča, izvedeti prihodnost in celo slišati ter razumeti govorico živali. V tej magični noči imajo največjo moč tudi čarovnice, vile, škrati in druga nadnaravna bitja.

Ljudje so verjeli, da življenje izhaja iz Sonca, da Sonce vpliva na življenje, zato so hoteli s čarobnimi sredstvi Soncu ohraniti moč in mu jo pomnožiti. Takšno magično sredstvo je bil ogenj. Zato so ljudje zanetili kolikor mogoče blizu neba po hribih in gorah kresove, da bi sonce od njih prejemalo čim več toplote in svetlobe.

Drug pomemben element kresne noči je voda. V preteklosti so ljudje plavali v rekah, potokih, ki so tekli proti vzhajajočemu soncu. Kopanje v izvirih je prinašalo ozdravljenje, zaščito in očiščenje. Stara pripoved pravi, da naj bi samska dekleta na kresno noč v odsevu jezera ugledala svojo ljubezen.

Žal je tudi letos, podobno kot lani, iz programa izostal prihod povodnega moža. Samo spuščanje jajčnih lupin s svečkami je bilo letos malo oteženo, saj višja gladina jezera ni dovoljevala dostopa na pomol

Kresno noč pospremila tudi živa glasba in ples
Ansambel Veseli Savinjčani
Ansambel Veseli Savinjčani

Že malo pred 20. uro je na sceno stopil Ansambel Veseli Savinjčani, ki ga sestavljajo štirje mladi fantje. Izhajajo iz Spodnje savinjske doline in obstajajo od leta 2014.

Igrajo v sestavi Mitja, Blaž, Tomaž in Domen. Skupaj ustvarjajo melodije in se uveljavljajo na narodnozabavni sceni z udeležbo na raznih festivalih narodno-zabavne glasbe v Sloveniji in tujini. Družita jih veselje in ljubezen do pristne narodnozabavne glasbe z obilo humorja in veselja. Ni trajalo dolgo, da so se na plesišču pojavili tudi prvi plesalci.

Vabljeni k ogledu utrinkov s Kresne noči na Ramni:

 

Še več utrinkov iz prekrasne Kresne noči pa v naši fotogaleriji:

F.G.