Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podeljena priznanja ob prazniku občine Dobje (foto)


dobje-nagrajenci-2019
Vsi letošnji nagrajenci občine Dobje

Občina Dobje 22. julija praznuje občinski praznik. Minulo soboto je zato Kulturni dom Dobje gostil osrednjo slovesnost na kateri je župan Franc Leskovšek med drugim podelil občinska priznanja najzaslužnejšim občanom.

Priznanja občine Dobje so letos prejeli:

Ekipa mladink PGD Dobje pod vodstvom Aljaža Volaska in Andreja Kovačiča, za aktivnosti in prizadevanja v društvih občine Dobje.

Za aktivnosti pri gradnji ceste Škarnice je priznanje prejel Adolf Ločar.

Županova priznanja pa so za posebne učne dosežke prejeli tudi učenci Osnovne šole Dobje. Priznanja so prejeli Ana VidicAnej BezgovšekUrška VrečkoŠpela ŠkoberneNejc ŽibretMatic Gračner in Lovro Gubenšek.

Plakete občine in naziva častni občan v Dobju letos niso podelili.

Župan Leskovšek ob prazniku ošvrknil državo in njen mačehovski odnos

Župan Franc Leskovšek je v nagovoru na slovesnosti izpostavil minule dosežke in pomembne naložbe občine v zadnjem letu. “Največja je bila investicija v sanacijo ceste in zemeljskega plazu v Lažišah v vrednosti 150 tisoč evrov, posodobili in asfaltirali smo tudi okoli 5 kilometrov občinskih cest, pristopili smo k pridobitvi projektne dokumentacije za obrtno-poslovno cono, občina je prav tako obnovila stanovanjski objekti v Dobju 3, precej denarja pa smo namenili tudi za zimsko vzdrževanje cest ter šolo in vrtec,” je dejal Leskovšek.

V izjavi za radio Štajerski val pa je Leskovšek izpostavil tudi vse slabši položaj manjših in podeželjskih občin. Vzrok temu Leskovšek vidi predvsem v preveliki centralizaciji s čimer država po njegovem mnenju namerno uničuje. “To se kaže z ukinjanjem poštnih uradov, zdravstvenih postaj, itd.. Mislim, da se država mačehovsko obnaša do podeželja,” je Leskovšek ošvrknil državo.

Kljub vsemu meni, da imajo trenutno manjše občine, če bo sistem financiranja ostal takšen kot je sedaj, še vedno perspektivo. “Z racionalnim delom je možno preživeti, seveda pa do kohezijskih sredstev za razne večje investicije nekako ne moremo priti, ker nimamo tako velikih projektov. Če omenim samo odvajanje in čiščenje odpadnih voda, za kar infrastrukturo bi bilo potrebno hitreje graditi tudi na podeželju, je spodnja meja za pridobitev kohezijskih sredstev 2000 populacijskih enot. Enako tudi regionalne spodbude, razni razpisi,… niso naklonjeni manjšim občinam in se je treba zanesti na lastna sredstva,” je povedal župan.

Vse kar jim je zagotovljeno in koristijo vsako leto so sredstva za sofinanciranje investicij, za katera lahko zaprosijo na podlagi 23. člena Zakona o financiranju občin. Leskovšek je ob koncu še poudaril, da skušajo vedno poslovati čim bolj racionalno in brez zadolževanja. Občina Dobje med vsemi občinami KiO beleži najmanjši dolg na občana.

ekipa-mladink-pgd-dobje
Ekipa mladink PGD Dobje
ucenci-os-dobje-s-suzano-plemenitas
Učenci OŠ Dobje z ravnateljico Suzano Plemenitaš

foto: Andreja Kovačevič