Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vplivneži KiO desetletja: od 11. do 20. mesta


Druga deseterica najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja vsebuje tri znanstvenike – akademike, lani žal umrlo veliko slovensko igralko, tri pomembne lokalne podjetnike in dva aktualna ter enega bivšega župana.

IME IN PRIIMEK PREDSTAVITEV
11 Franc Pišek

Franc Pišek

 

 Obrtnik Franc Pišek z Jazbin je nedvomno primer in vzor, da se s trdim in poštenim delom, z veliko znanja, spretnosti in tudi malo sreče, uspe tudi v Sloveniji.

In to uspe megalomansko – od popoldanske obrti v garaži v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, do 38. najbogatejšega Slovenca v letu 2016. Letos ga sicer med stotimi ni, a v tej druščini jih je malo, ki bi se nanjo uvrstili z bolj žuljavimi rokavi, kot se je on.

Pišek se je, vse od leta 2009, ko je s prometom ustvarjal dobrih 7 milijonov evrov ter zaposloval 50 ljudi, po naši lestvici neprestano vzpenjal. Vse do 3. mesta že omenjenega leta 2016, ko ga je po 21 milijonih prometa in skoraj 5 milijonih evrov čistega dobička Kongres podjetnikov Slovenije izbral za podjetnika leta. .

V naslednjih letih takšnih rezultatov sicer ni ponovil in je po naši lestvici tudi malenkost zdrsnil, a to še zdaleč ne pomeni, da Vitli Krpan poslujejo slabo. V 2017 so ustvarili kar 28 milijonov evrov prometa in zaposlovali 199 delavcev.

Morda se je Franc Pišek tudi zato odločil denar vložiti v nakup nekdanjega objekta šmarske gostilne Štorman, kjer bodo od pomladi naprej kuhali malice za svoje delavce ter seveda ponovno stregli goste iz Šmarja ter bližnje in daljne okolice.

12 ddr. Igor Grdina

images_slike3_ured10_vplivni_dr_igor_grdina2

Eden opaznejših humanistov, zgodovinarjev, literarnih zgodovinarjev in libretist je visoko uvrščeni gost naših letnih lestvic prav vsako leto. Poklicno deluje kot znanstveni svetnik na Znanstveno raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti na njegovem Inštitutu za kulturno zgodovino.

Njegova aktivnost je tolikšna, da se ob njegovem imenu v sistemu COBISS izpiše veliko več kot tisoč zadetkov. Glede na njegovo vnemo, ki jo neguje z obveznimi vsakodnevnimi kondicijskimi sprehodi, in »šele« 53 let pa lahko od njega pričakujemo še metre in metre knjig.

Javnost je v zadnjem času zanj veliko slišala, ko se je govorilo o 100-letnici konca I. svetovne vojne na naših tleh, kakor tudi ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja, o katerem je napisal delo Portret genija.

V zadnjem času manj deluje kot libretist, saj za tovrstnimi deli ni interesa za uprizoritev. Med drugim je napisal note za Princeso Vrtoglavko Josipa Ipavca, šentjurski skladateljski družini pa se je poklonil tudi z monografijo Ipavci. V domačem kraju je pred dvema desetletjema soustvaril monografijo.

13 prof. dr. Anton Stres

 

Profesor in dvojni doktor filozofije in teologije izpod Donačke gore se je prva štiri leta kot najvišji cerkveni dostojanstvenik v Sloveniji – ljubljanski nadškof in metropolit – izmenjaval na prvih dveh mestih naše lestvice. Vse do afere bankrota Mariborske nadškofije, kjer je pred tem slabo leto služil kot pomožni škof, kar je zadostovalo, da se je od vodenja slovenske cerkve iz objektivne odgovornosti moral posloviti.

Kot kolateralno škodo največje afere v zgodovini Katoliške cerkve na Slovenskem so ga v Vatikanu po dveh letih umika iz javnosti rehabilitirali, Ponovno se je lahko vključil v pastoralno in drugo življenje cerkve, zato ga je nadškof Zore imenoval za rektorja Katoliškega inštituta pri nastajajoči slovenski katoliški univerzi.

To delo opravlja še danes. Aprila 2018 ga je papež Frančišek imenoval za novega svetovalca papeškega sveta za kulturo. Že skoraj desetletje pa je tudi član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu.

14 Hugo Bosio

Urednistvo_vplivni_hugo_bosio

 Po končani fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani je po rodu Kozjan prvo zaposlitev našel v štorski železarni. V garaži staršev v Šentjurju je sestavil prvo laboratorijsko peč in leta 1990 ustanovil podjetje Bosio. GZS mu je podelila nagrado za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, vitrine podjetja pa so polne priznanj za različne inovacije.

Danes je edini slovenski proizvajalec industrijskih peči za visoke temperature, pohvali pa se lahko z izjemnimi mednarodnimi referencami, saj sodelujejo s firmami kot so Mercedes, Volvo, General Motors, Škoda, v Rusiji pa sodelujejo npr. s proizvajalcem vojaških letal Mig in velikimi železarnami.

Leta 2011 je večinski delež prodal avstrijskemu podjetju Aichelin Holding, ki je del skupine Berndorf Group in je vodilni svetovni proizvajalec opreme za termično obdelavo kovin. Proizvodni dejavnosti slovenskega in avstrijskega podjetja se dopolnjujeta, Hugo Bosio pa je ostal generalni direktor.

Na naših lestvicah se je v letu 2012 uvrstil na 2. mesto, potem pa dve leti na tretje. Razlog je bila njegova vpetost v gospodarsko diplomacijo, saj je se je večkrat udeležil slovenskih vladno-gospodarskih odprav v tujini – predvsem na Daljni vzhod. Koot predstavnik gospodarstva je že vrsto let vključen v Regionalni razvojni svet Savinjske regije. Podjetje je odločilno prispevalo k ustanovitvi in razvoju Centra konjeniškega športa Celje na Lopati, ki gosti tudi vidna mednarodna tekmovanja.

V zadnjem desetletju se je kljub nekaj nihanjem obseg poslovanja skoraj podvojil in je leta 2017 znašal 13 mio EUR. Leta 2014 so se preselili v Bukovžlak, iz Štor pa so prinesli tudi zlati grb, tamkajšnje najvišje priznanje.

V letu 2018 so se skupaj s partnerji ukvarjali z razvojem naprednega orodnega jekla za najzahtevnejše aplikacije v industriji.

15 mag. Branko Kidrič

Urednistvo_vplivni_branko_kidric2

 

 Magister gradbeništva je postal sinonim za Občino Rogaška Slatina. Vse od ustanovitve leta 1994 je njen župan, v 24 letih je prerezal številne trakove na otvoritvah novih pridobitev, pri čemer je rekord zagotovo postavil prav letos s petnajstimi prerezanimi trakovi. In to bo počel vsaj še štiri leta.

Lani so mu volivci podelili še sedmi mandat, ga z dobrimi 59 odstotki vnovič ustoličili za župana občine, ki je uspešno na stežaj odprla vrata turizmu in tujim vlagateljem.

Tako je Kidrič dobil potrditev, da se zdraviliški kraj, sodeč po odzivih občanov, razvija v pravo smer, zato ne čuti samozavestno nadaljevanje za nekatere najbolj spornega projekta razglednega stolpa Kristal, ki bi pa na koncu lahko postal večni spomenik Kidričevemu ambicioznemu vodenju Občine Rogaška Slatina.

Nekdanji košarkar je stalnica tudi na lestvici najvplivnejših Obsotelja in Kozjanskega, njegovo ime v zadnjem desetletju z nje ni padlo in se večinoma giblje med 10. in 20. mestom.

16 prof. dr. Jože Krašovec

joze-krasovec22

Univerzitetni profesor, štirikratni doktor, teolog, biblicist, prevajalec in filozof iz Sodne vasi pri Podčetrtku je med drugim tudi redni član SAZU in prejemnik državnega odlikovanja častni znak svobode Republike Slovenije ter ambasador Republike Slovenije v znanosti.

Zato ne čudi, da je akademik takšnega kova vseskozi član naše lestvice najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja, kjer gravitira okrog 20. mesta.

Na začetku je bil na naši lestvici tudi njegov brat, ekonomski spiritus agens mariborske nadškofje, Erih Krašovec, ki ga je sodišče po letih pravdanja, dveh obsodilnih sodbah, razveljavljenih na Vrhovnem sodišču, oktobra lani oprostilo vseh obtožb napeljevanja h goljufiji v primeru dvorca Betnava.

74-letni Jože je še vedno aktiven predavatelj. Predava v okviru Duhovne akademije pri Teološki fakulteti v Ljubljani, pa tudi drugje. Konec leta je denimo v sklopu adventnih predavanj na Teološki fakulteti predaval na temo Mistična razlaga Visoke pesmi, bibličnega besedila modrega izraelskega kralja Salomona.

17
Jože Čakš

jozef-caks

Naj aktualni vodja občine in njegov predhodnik ne zamerita, a ob besedi župan številni občani Šmarja pri Jelšah še vedno najprej pomislijo na Jožeta Čakša.

Nič čudnega, že leta 1992 je diplomant bibliotekarstva in slovenščine postal najprej predsednik skupščine Občine, po reaorganizaciji, delitvi na manjše dele, pa je šmarsko občino vodil v kar petih mandatih. Volivci so priljubljenemu Pepiju iz vasi Orehek zaupali, vsakič so ga za župana potrdili v prvem krogu, leta 2002 denimo s kar 90 odstotki glasov.

Dvajset let je bil Čakš nepoklicni župan, saj je sočasno opravljal tudi funkcijo direktorja Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Ta se je, vključno s kulturnim domom, širila, posodabljala, pripravljala številne tečaje in delavnice za bralce vseh starosti.

Ko so se v začetku lanskega leta pojavili pozivi (najodmevnejše je zapisala njegova dolgoletna sodelavka na občini Zlatka Pilko), da se mora Čakš upokojiti, so mu zaposleni stopili v bran. Ne v začetku leta, a upokojitev je prišla.

Ob 40-letnici izgradnje kulturnega doma v Šmarju je Čakš žezlo vodenja največje kulturne ustanove v občini predal domačinu mlade generacije, dr. Marku Samcu.

18 Štefka Drolc

drolc-pokojna

Odrske deske in filmski trakovi so zabeležili številne nepozabne vloge, ki jih je ustvarila Štefka Drolc. Igralka, rojena leta 1923 na Ponikvi, je svojo strast do umetnosti odkrila že med obema svetovnima vojnama, leta 1948 pa nastopila v prvem slovenskem zvočnem celovečernem filmu Na svoji zemlji.

Desetletje je ustvarjala v tržaškem gledališču, nato pa vse do upokojitve v ljubljanski Drami.

Svoje znanje je prenašala tudi na mlajše generacije igralcev, poučevala je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Prejemnica številnih priznanj, vključno z najprestižnejšo,

Borštnikovim prstanom, ki so ji ga podelili leta 1983, je tudi po upokojitvi ostala pomemben del slovenske umetniške srenje. Pot velikanke slovenskega filma in gledališča se je zaključila 25. junija 2018, a njena sled bo ostala. Tudi kot spomin na njeno veličino na lestvici najvplivnejših Obsotelja in Kozjanskega desetletja.

19 Ivan Cajzek

ivan-cajzek

 

Pred 29 leti je Slatinčan ustanovil GIC gradnje. Malo podjetje, ki je imelo sprva le enega zaposlenega, se je z leti razvilo v enega največjih igralcev v gradbeništvu. Ne le v lokalnem okolju, po številnih delih države je opaziti pečat Cajzekovega podjetja, ki je gospodarsko krizo preživelo precej bolje kot nekateri nekdanji paradni konji slovenskega gradbeništva.

Lani so GIC gradnje v Pristavi pri Mestinju odprle novo betonarno.

Ob biznisu je Cajzek, sicer navdušen golfist, skrbel tudi za obnovo kulturne dediščine. Leta 2002 je njegovo podjetje obnovilo dvorec Strmol v Rogatcu in v njem uredilo vinoteko. Podobne načrte je imel tudi z dvorcem Jelše v Šmarju pri Jelšah, a do ralizacije projekta ni prišlo.

Z aktivnostjo je raslo tudi Cejzekovo premoženje, revija Manager ga je večkrat uvrstila na seznam najbogatejših Slovencev, nazadnje je ocenila, da ima pod palcem nekaj več kot 11 milijonov evrov.

20 mag. Marko Diaci

 

 

Župan največje občine na območju, ki šteje 19.000 prebivalcev in ima tudi največje, kar 800-kilometrsko cestno omrežje, ki je zaradi plazovitega terena ogromna postavka v proračunu, je jeseni nastopil tretji mandat.

S politiko je začel v študentskih časih, ko je vodil študentsko organizacijo v Mariboru, pri 29 letih pa mu je leta 2000 s stranko SMS uspel preboj v Državni zbor. Tam je uspešno vložil amandma za navezovalno cesto Dramlje-Šentjur, ki jo bomo po najnovejših podatkih učakali do leta 2027.

Predznanje iz ŠOUM in DZ je uporabil za utrjevanje oblasti v domačem okolju, kjer resne politične konkurence v zadnjih letih ni. V odmevnem intervjuju na Kozjansko.info je lokalni poznavalec razmer Franc Kovač ocenil, da bi mu bila lahko kos zgolj Jelka Godec, a političarka SDS zaenkrat županskih ambicij nima.

Med dobrimi praksami v širšem merilu Šentjur izstopa po tem, da je čebelam prijazna občina. Občani pa so zadovoljni tudi s kvaliteto življenja. V naši predvolilni anketi jo je četrtina občanov ocenila za odlično in nadaljnjih 35 odstotkov za dobro, kar je bil, za Podčetrtkom, drugi najboljši rezultat na območju.Med slabšimi platmi življenja v občini pa so anketiranci našteli promet in slabo razpoložljivost, oziroma dostopnost služb, kar sta področji, kjer ima župan Diaci še kar nekaj rezerve za napredek.

A župan uživa zaupanje občanov, kar pomeni da zna zadovoljiti njihova pričakovanja in hkrati od sodelovanja na volitvah odgnati resnejše tekmece, ki bi z njim tvegali spopad.