Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarčan Peter Čakš gostoval na nacionalni televiziji


V pogovorni oddaji Dober večer, ki jo pripravlja mariborska izpostava nacionalne televizije, je pred dnevi gostoval Šmarčan mag. Peter Čakš. Dologoletni radijski ustvarjalec, ki trenutno največ časa posveča delu asistenta na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko – smer medijske komunikacije.

V zanimivem pogovoru je razkril marsikatero zanimivost iz svojega življenja in zelo bogate karierne poti.

Mag. Peter Čakš je kjer je le mogel in znal vedno najprej iskal znanja, zlasti v radijskem novinarstvu s katerim se je spoznal že v osnovni šoli, ko so učiteljice v njem prepoznale potencial za nastopanje, poleg tega pa se je že takrat začel kazati njegov “radijski” glas. Vse skupaj je vodilo do tega, da so že takrat s sošolci, kot se izrazi, gverilsko zastavili šolski radio. Nastopanje se je pri njemu nato nekako razvijalo še naprej skozi gimnazijo pod mentorstvom Irene Benedičič. Tako se je že v srednješolskih letih z resnim radijskim delom na Radiu Celje, kjer je vodil dijaško oddajo. Od tod naprej pa je deloval na različnih radijskih postajah. Predvsem na Štajerskem valu, kjer se je preizkusil v praktično vseh vlogah, ki obstajajo v sklopu ustvarjanja radijskega programa.

Sledil je premik na radijsko mrežo Info net, kjer je opravljal delo novinarja redaktorja – bralca novic. V tem času se je tudi izpopolnjeval v šolah govora, kar sedaj ocenjuje kot izjemno pomemben delček v njegovi karieri. Kot ključno osebo za razvoj njegovega govora pa izpostavlja mojstrico govora Ido Baš v nadaljevanju pa še različne učitelje in trenerje izobraževalnega centra RTV Slovenija.

Bil sem kar trmast in zaverovan vase. Prepričan sem bil, da sem zelo dober. Da bi to dokazal tudi svojemu nekdanjemu uredniku sem naredil tri leta dobre govorne šole. Prepričan sem namreč bil, da znam brati, urednik pa mi je vseskozi govoril, da ne znam. Odločil sem se, da mu bom to, da znam brati, dokazal še s papirjem. – Peter Čakš o tem zakaj je bil še posebej motiviran, da se izpopolni v govornem nastopanju

Štajerski val – prva ljubezen

Pot ga je nato za devet let odpeljala iz radia v drugi del komuniciranja – odnose z javnostmi, od koder ga je po spletu razmer ponovno pripeljala nazaj na radio Štajerski val. Tam je ostal vse do pred kratkim, ko je začel svoje znanje prenašati na nove generacije študentov Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, na kateri sodeluje pri zelo širokem spektru predmetov smeri medijska komunikacija.

Tudi pri delu s študentu pogosto pokaže, da so mu govorne sposobnosti izjemno pomembne. Od njih namreč vedno zahteva, da tako kot znajo kultivirano napisati različne oblike besedil, jih morajo znati tudi lepo kultivirano prebrati. Ob tem pa poudarja, da je vedno iskren do študentov, pa tudi tistih, ki so si na radiu zaželeli delati, ko se pokaže, da za to delo očitno nimajo potrebnih naravnih predispozicij, predvsem dobrega glasu. Toda dodaja, da lahko tudi takšni, če so res dobri, kakšen naravni manjko skompenzirajo.

Tudi za zlato medaljo v smuku potrebuješ določene naravne predispozicije, tudi za manekensko brv, prav tako pa tudi za radio potrebuješ lep, zdrav glas s katerim se dela ter malo dojemljivosti za jezik, interpretacijo besedila, pisanje,… – Peter Čakš o tem, da so za dobrega radijskega govornika potrebne tudi nekatere naravne danosti

Izjemno zanimiv pogovor z mag. Petrom Čakšem, ki je poleg vsega tudi član porote novinarskih nagrad Čuvaj/WatchDog, kjer se dotakne razvoja in kakovosti slovenskih radijskih postaj, razkrije katere radijske postaje posluša ter na kakšen način, kako se spreminja odnos mladih do radia, zakaj je velik nasprotnik glasbenih kvot, o svojem delu s študenti, in še mnogo več, lahko poslušate s klikom na spodnjo sliko:

dober-vecer