Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Rogaško Slatino in nov evropski orglarski center boste lahko gledali zviška


dsc_5315
Načrt občinskih investicij na območju “starega mizarstva Rogaška Slatina” je občinskemu svet upredstavil Aleš Otorepec, vodja oddelka za razvoj in investicije.

Ne samo edinstveni orglarski center v svetovnem merilu, v naslednjih štirih letih bo Rogaška Slatina vendarle dobila tudi panoramski razgledni stolp Kristal, s katerega bodo obiskovalci lahko na dogajanje v Rogaški Slatini gledali zviška, v dobesednem pomenu.

Na novi lokaciji, ob orglarskem centru na območju starega mizarstva, dosedanji pomisleki po prepričanju Občine postajajo brezpredmetni.  Nove pridobitve bodo s slatinskim centrom povezali z več kot 100m dolgim nadhodom Sonce. Za obe naložbi bodo odšteli skoraj 3,5 milijona evrov, pri čemer bodo nekaj prispevali lokalni podjetniki, nekaj pa po načrtih tudi država.

Potem ko je zaradi nestrinjanja občinskega sveta in nekaterih Slatinčanov lani predstavljen projekt izgradnje 106-metrov visokega razglednega stolpa, najvišjega tovrstnega v Sloveniji, prešel v mirovanje, pa sedaj na Občini idejo ponovno obujajo. Za njeno realizacijo so našli primernejšo lokacijo, in sicer zemljišče starega mizarstva, kjer bo investicija dopolnjevala ponudbo Evropskega orglarskega centra.

razgledni_stolp_kristal_osnutek_2018Načrti za samo izgradnjo se v primerjavi s prvotnimi ne spreminjajo, kot prednost nove lokacije pa izpostavljajo, da v radiju 200 metrov ni stanovanjskih objektov, za katere bi lahko bil stolp moteči faktor, prav tako bodo lahko zagotovili večje število parkirnih mest, manjša pa bi bila tudi prometna obremenitev proti centru.

Vrednost naložbe ocenjujejo 2,1 milijona evrov, za nakup zemljišča pa bi odšteli še dodatnih nekaj več kot 330 tisoč evrov. V letošnjem in prihodnjem letu bi pridobili projektno dokumentacijo, čez štiri leta pa naj bi stolp že stal. Večji del naložbe bi financirala Občina Rogaška Slatina, približno desetino sredstev pa bi prispevalo lokalni gospodarstveniki. Računajo, da bi se na stolp povzpelo 40.000 obiskovalcev letno.

Do orglarskega centra in stolpa po novem nadhodu

Dodaten milijon evrov pa bi vložili še v izgradnjo nadhoda »Sonce«. 140- metrov dolg nadhod bi se pričel v sklepnem delu promenade med Poslovnim centrom Sonce in Restavracijo Sonce, nadaljeval čez Celjsko cesto, železniško progo in cesto na Tržaški hrib ter se zaključil na območju platoja s parkiriščem. Ker bi občanom in obiskovalcem z nadhodom omogočili varnejši dostop do mesta ter razvoj novih rekreativnih poti proti Trškemu hribu, računajo, da bi investicijo sofinancirala država.

Občina ima za obe investiciji pripravljen idejni načrt, za omenjeno zemljišče so v občinskem svetu za načrtovano investicijo zasebnika v Evropski orglarski center potrdili spremembo podrobnega prostorskega načrta, bo pa izgradnja obeh znamenitosti še tema obravnav v Občinskem svetu Rogaška Slatina.

E.Š.