Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju kmalu Hofer?


Šmarski občinski svet  je na sredini seji pooblastil župana za nadaljevanje postopka prodaje stavbnih zemljišč v neposredni bližini bencinske črpalke MOL v Zadržah. Za nakup večje in manjše parcele se zanima podjetje GIC gradnje, samo za manjšo pa je interes izkazal domači prevoznik Šmarje Trans.

Po neuradnih informacijah naj bi GIC gradnje parcelo kupoval v namene trgovske dejavnosti, za poslom pa naj bi stal prihod trgovine Hofer v Šmarje pri Jelšah.

Občina Šmarje pri Jelšah se v poslovni coni Šmarje – zahod v Zadržah že sedem let trudi prodati zemljišča, namenjena gradnji stavb storitvenih, proizvodnih, trgovskih dejavnosti ter eno in dvostanovanjskih stavb. Pred časom je v vodo padel posel z lokalnim obrtnikom, ki bi na zemljišču postavil žago. Sedaj pa se na vhodnih vratih Šmarja iz celjske smeri kot kaže odpira možnost za povsem drugačno dejavnost.

Interes za nakup obeh razpoložljivih parcel – večje s površino dobrih 10 tisoč kvadratnih metrov ter manjše s 3 tisoč kvadratnimi metri, je izkazalo slatinsko gradbeno podjetje GIC Gradnje. Zanju bi bilo pripravljeno Občini odšteti skupaj 525 tisoč evrov, a ta bi morala v komunalno ureditev vložiti okrog 177 tisoč evrov. Pod črto bi Občina Šmarje pri Jelšah s prodajo še vedno zaslužila slabih 350 tisočakov, sedanja kmetijsko obdelovana površina pa bi stopila v namembnost, določeno z občinskim prostorskim planom.

GIC Gradnje naj bi parcelo uporabil za trgovsko dejavnost. Uradne podrobnosti sicer niso znane, neuradno pa se sliši, da naj bi šlo za projekt prihoda trgovske verige Hofer v Šmarje pri Jelšah.

Zemljišče je bilo sicer trgovcu pred leti, ko je Hofer iskal nove parcele za širitev v različne slovenske kraje, s strani občine že ponujeno, vendar takrat zanj niso izkazali interesa.

Hofer v Sloveniji z vse večjim tržnim deležem

Hofer je sicer ena od najbolj rastočih trgovskih verig v Sloveniji. Njegov tržni delež je že okrog 12 odstotkov in je praktično dosegel Tuševega. Večji tržni delež imata zgolj Mercator in Spar, a oba ga v zadnjih letih izgubljata (Mercator), oziroma ne povečujeta (Spar).

Hofer  v več kot 80 poslovalnicah po Sloveniji zaposluje 1500 ljudi. Šmarju najbližji trgovini te nemške trgovske verige sta v Šentjurju in na slatinski obvoznici, kamor se po nakupih vozijo tudi številni Šmarčani.

Posel v šmarski poslovni coni zahod seveda še ni sklenjen, uradne informacije pa še varovane in  zato ne dokončno potrjene. Kljub vsemu pa obstaja upanje, da bodo ljubitelji te trgovske verige med Šmarčani kmalu dobili trgovino na svojem domačem pragu.

Za manjšo parcelo v poslovni coni zahod se sicer zanima tudi lokalni avtoprevoznik Šmarje Trans, a zanjo ponuja nižjo ceno od GIC Gradenj, vendar hkrati ne zahteva komunalne opremljenosti parcele. Kljub vsemu je za pričakovati, da si bo Občina Šmarje pri Jelšah prizadevala obe parceli prodati boljšemu ponudniku.

R. Č.