Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Informativni dan na Šolskem centru Šentjur pritegnil veliko mladih, željnih praktičnih znanj (foto in video)


Po srednjih šolah in fakultetah po Sloveniji so minuli konec tedna potekali informativni dnevi, katerih namen je bodoče dijake in študente seznaniti s programi, ki jih izvajajo. Slednje so pripravili tudi na Šolskem centru Šentjur, kjer so se  bodoči dijaki in študentje lahko seznanili s programi in ostalimi dejavnostmi šole. 

Šola z bogato zgodovino in odličnimi kadrovskimi ter materialnimi pogoji

Šolski center Šentjur ima zelo bogato zgodovino, ki jo z leti še dodatno nadgrajuje z vedno več izobraževalnimi programi. Danes je deljena na dve enoti: srednja poklicna šola in višja strokovna šola. Znotraj obeh se lahko bodoči dijaki in študentki odločijo za različne izobraževalne smeri, na informativnih dneh pa so lahko izvedeli več o njih in jih preizkusili tudi v praksi.

Dijaki se na Srednji poklicni in strokovni šoli izobražujejo za naslednje poklice, ki so jih na informativnih dneh tudi podrobneje predstavili: kmetijsko podjetniški tehnik (4 leta), kmetijsko podjetniški tehnik (PTI), živilsko prehranski tehnik (4 leta), živilsko prehranski tehnik (PTI), veterinarski tehnik (4 leta), naravovarstveni tehnik (4 leta), slaščičar (3 leta), pek (3 leta), mehanik kmetijskih in delovnih strojev (3 leta) ter pomočnik v biotehniki in oskrbi (2 leti). Ob tem velja omeniti, da spadata slaščičar in pek med deficitarne poklice, kar pomeni, da si lahko dijaki na teh programih zagotovijo tudi štipendijo.

Po zaključenem srednješolskem izobraževanju pa lahko nadaljujejo s študijem v višješolskih študijskih programih: upravljanje podeželja in krajine, živilstvo in prehrana, gostinstvo in turizem ter naravovarstvo.

Šolski center Šentjur pa mladim upom predstavlja več kot le izobraževalno institucijo, saj jim omogoča sobivanje z naravo, samooskrbo, pestro paleto obšolskih aktivnosti, bivanje v dijaškem domu, številna nova znanja in praktične izkušnje in zelo dobro možnost zaposlitve v prihodnje.

Informativni dan je obiskovalcem Šolskega centra Šentjur postregel tudi s prikazom številnih praktičnih znanj.
Informativni dan je obiskovalcem Šolskega centra Šentjur postregel tudi s prikazom številnih praktičnih znanj.
Praktična znanja, pridobljena v zavetju narave

Šolski center Šentjur bodočim dijakom in študentom omogoča pridobitev veliko praktičnih znanj v zanimivih poklicih. Izvajajo veliko število dopolnilnih dejavnosti, v upravljanju pa imajo 90 hektarjev površin, na katerih lahko mladi sami pridelujejo hrano, ki jo kasneje tudi zaužijejo v šoli v okviru štirih obrokov dnevno. Tako mladi že zgodaj pridobijo veščine, ki jim bodo tekom življenja zelo koristile in se dodatno naučijo samostojnosti. To je poudaril tudi mag. Branko Šket, direktor zavoda in ravnatelj VSŠ, ki dodaja, da Šolski center Šentjur dodatno ponuja tudi šolo vožnje, varno delo s traktorjem, usposabljanje FFS, tečaje za nosilce turistične dejavnosti, setev travinj, Program razvoja podeželja, bivanje v dijaškem domu s številnimi aktivnostmi in pestro paleto dogodkov.

Dopolnilne dejavnosti šole so sicer vezane predvsem na aktivnosti, ki jih lahko izvajajo na posestvu, torej vrtnarstvo, sadjarstvo, poljedelstvo, vinogradništvo, vinarstvo, gozdarstvo … Dijaki in študentje pa lahko dodatno razprejo svoja krila in se udeležijo tudi močnega mednarodnega programa Erasmus+, v okviru katerega so se številni že lahko podali v Avstrijo, Italijo, Portugalsko, Nizozemsko, Francijo, Španijo, Finsko itd. Na informativnem dnevu smo lahko prisluhnili tudi osebnim mednarodnim izkušnjam, ki dodatno obogatijo izobraževanje mladih.

Branko Šket med prednosti Šolskega centra Šentjur šteje tudi subvencionirano prehrano, kmetijsko mehanizacijo, veliko parkirnih prostorov in predvsem prehransko samooskrbo. Gre za ustanovo z bogato tradicijo, ki je hkrati šola za razvoj posameznika in šola za življenje. 

Nov program veterinarski tehnik pritegnil veliko zanimanja

Predstavitev novega srednješolskega programa veterinarski tehnik.
Predstavitev novega srednješolskega programa veterinarski tehnik.

Z naslednjim šolskim letom bodo začeli izvajati tudi nov srednješolski program veterinarski tehnik, ki je že na informativnih dneh pritegnil veliko zanimanja. Več o tem je na informativnih dneh pojasnila doktorica veterinarske medicine Nina Turk. Program ponuja izvajanje veterinarko-tehnične oskrbe živali, prepoznavanje potreb živali in njihovo zadovoljevanje, hitro prilagajanje razmeram v delovnem procesu izvajanje praktičnih in uporabnih znanj na svojem področju dela, ravnanje z etičnim in moralnim čutom za delo z ljudmi in živali, vzpostavljanje humanega odnosa do živali in izvajanje zaščitnih ukrepov za varno delo.

Po končanem izobraževanju se lahko dijaki zaposlijo v veterinarskih ambulantah, policiji, vojski, v prehrambni industriji, živalskem vrtu, trgovinah z živalmi in za živalmi, v laboratorijih itd. Veterinarski tehnik je perspektiven program, kar so prepoznali tudi obiskovalci informativnih dni, ki so toplo pozdravili novo smer.

Po uvodnem nagovoru, kjer so dijaki Šolskega centra Šentjur poskrbeli tudi za kulturni program, so se lahko bodoči dijaki in študentje odpravili tudi na podrobnejšo predstavitev posameznih smeri. Z njimi smo se odpravili tudi mi in nekaj utrinkov z informativnega dne ujeli v objektiv. Pred kamero pa smo povabili tudi mag. Branko Šketa, ki nam je zaupal več o tem, zakaj izbrati Šolski center Šentjur.

Vabimo vas tudi k ogledu fotogalerije s petkovega informativnega dne.

iskrena-spoved-polsi-vojnikTina Ožvald