Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slovenski kulturni praznik obeležili tudi v Bistrici ob Sotli (foto, video)


Minulo soboto so v Kulturnem domu Bistrica ob Sotli s kulturno prireditvijo, naslovljeno “Oj, lepo je res na deželi” in podelitvijo priznanj JSKD OI Šmarje pri Jelšah, obeležili slovenski kulturni praznik. Osrednji govornik je bil David Stupica, koordinator JSKD OI Šmarje pri Jelšah, za kulturni program so poskrbela domača društva. 

Bistrica ob Sotli sinonim za kulturno življenje

Kultura in kulturno življenje je v Bistrici ob Sotli sta še kako živa in pestra, kar je širše gledano prej izjema kot pravilo. Zato ni naključje, da je letošnja slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, ki se je odvila pod okriljem JSKD OI Šmarje pri Jelšah, Kulturnega društva Bistrica ob Sotli in Občine Bistrica ob Sotli, potekala ravno v bistriškem hramu kulture.

praznik_kulture_bos_2

Darja Babič Drašler, idejna vodja prireditve, je k sodelovanju povabila MePZ Bistrica ob Sotli, Etno skupino Nojek, Folklorno skupino Kozje, Folklorno skupino Sv. Štefan, Dekliški cerkveni pevski zbor LA VITA, Moški pevski zbor Terme Olimia, Podčetrtek in člane ŠeBi teatra. Skupaj z zborovodkinjo Špelo Drašler in pianistko Urško Roškar so pripravili bogat in pester kulturno-zabavni program, s katerim so počastili praznik, poleg tega pa kulturno nasmejali polno dvorano KD Bistrica ob Sotli.

Govor Vinka Möderndorferja z osrednje slovesnosti ob prazniku rdeča nit nagovora

praznik_kulture_bos_3Slavnostni govornik je bil David Stupica, koordinator območne izpostave JSKD. Nagovor, ki mu lahko v celoti prisluhnete spodaj, je pričel z Möderndorferjevimi citati, ki jih je slednji izrekel na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku v Cankarjevem domu. “Danes nismo zbrani le, da počastimo spomin na Franceta Prešerna, ampak, da ob tej priložnosti razmislimo o sedanjosti in prihodnosti”, je med drugim povedal Stupica.

Izrazil je veselje, da na prireditvi niso bili zbrani le domačini, temveč tudi obiskovalci iz drugih občin. Izpostavil je pomen ljubiteljskih društev, ki skrbijo za kulturo in utrip v kraju, skrbijo za dediščino in “živi” del kulture.

 

Priznanja JSKD osebnostim in skupini, ki so v okolici pustili močan pečat

Ob tej priložnosti sta David Stupica in Marinka Strašek podelila priznanja JSKD posameznikom in društvu, ki so v okolju, kjer delujejo, pustili močan pečat. Letos so priznanja sklada prejeli Helena Rančigaj (že desetletja gonilna moč kulturne dejavnosti v Šmarju pri Jelšah), Dragica Gobec (gonilna sila in predsednica KD Pristava) in Anton Užmah (ustanovni član zasedbe Štefanski fantje), Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli pa je prejel jubilejno nagrado Sveta OI JSKD Šmarje pri Jelšah.

Prejemniki priznanj in nagrade OI JSKD Šmarje pri Jelšah.
Prejemniki priznanj in nagrade OI JSKD Šmarje pri Jelšah z Davidom Stupico.

 

Župan Debelak: To je kultura, ki jo mi živimo

Župan občine Franjo Debelak se je zahvalil vsem, ki so se še enkrat več razdali in oblikovali prireditev. Prav vsa društva v občini namreč odlično delajo, kar se v prvi vrsti vidi na prireditvah v občini in širše. Slednje se odraža na vseh ravneh življenja, po besedah Debelaka gre za kulturo, ki jo v občini želijo in navsezadnje tudi živijo.

Čestital je prejemnikov priznanj in nagrade, ki so v minulem letu najbolj izstopali.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”611″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”pid” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]odtenki-njive