Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Olimju na Veliki šmaren maševal dr. Marjan Turnšek


Marijino vnebovzetje je eden izmed največjih krščanskih praznikov in na ta dan se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Na območju Kozjanskega in Obsotelja imamo kar nekaj cerkva, ki so posvečene Mariji.

Ena izmed njih je tudi v Olimju, cerkev Marije vnebovzete, ki so jo leta 1665 začeli graditi redovniki pavlinci iz Lepoglava. Cerkev ima enega izmed največjih oltarjev, ki je trinadstropen. 

V središču je podoba Marije z Jezusom, nad Marijinom kipom je slika Jezusovega krsta, nad njim pa slika kronanja Device Marije. Cerkev se ponaša tudi s stransko kapelo, ki so jo okoli leta 1760 pavlinci prizidali ter posvetili sv. Frančišku Ksaverju.

velikamasa (1)
Velike maše se je v Olimju udeležilo nekaj sto romarjev.

Ob 9. uri se je pričela procesija po vasi Olimje. Za njo je sledila slovesna sveta maša, ki jo je vodil nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek. Pod vodstvom Marije Počivalšek Grilc je pel domači cerkveni zbor, na orgle je igrala Angela Tomanič. Pri procesiji so sodelovali tudi Godba na pihala Svetina, Društvo zeliščarjev Olimje in Folklorno društvo Košuta iz Poljčan.

velikamasa (2)
Slovesno s procesijo v Olimju.

V pridigi je Marjan Turnšek dejal, da je “romanje molitev. Marija je tudi takoj pokazala Jezusa, ni ostala zaprta vase, čutila je, da mora iti drugim na proti. Iti na pot zaradi boga. Kako je bila sposobna s čistim srcem sprejemati življenje kot dar. Marija je prejela dar večnega življenja in celo naše življenje je romanje. Naša domovina je v nebesih. Pri sv. krstu smo bili potopljeni v sv. Duha, med ljudezen med očetom in sinom. Odkar je v nas sv. Duh, želi Bog, da bi živeli kakor Marija; vsaka njena misel je bila spočeta od sv. Duha.”

Velika maša v Olimju, ki jo je vodil upokojeni škof Marjan Turnšek. Slika iz spletne strani www.olimje.net.
Velika maša v Olimju, ki jo je vodil upokojeni škof Marjan Turnšek. Slika iz spletne strani www.olimje.net.

Več sto romarjev iz Slovenije in tujine se je tudi letos zbralo pri patrih v Olimju. Veličasten pogled na procesijo po vasi je dal občutek, da so ljudje zares prišli zaradi Marije. Prišli so na romanje, na pot, ki jih bo ponovno pripeljala k sebi.

velika masa Olimje (41)-tile
Procesija v Olimju.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij.

F/t: J. C.

Save

Save