Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini izbrali novo Slat’nsko legendo (foto, video)


DSC06041Rogaška Slatina je preteklo soboto okronala novo »Slatn’sko legendo«. Laskavi naziv je letos prejel vsem dobro poznani glasbenik in umetnik Zvonko Podkoritnik, z nazivom PostHumna legenda pa so se spomnili tudi Franca Fidlerja – Frenkija.

Vroč sobotni dan je na Rogaške ulice privabilo mnoge obiskovalce. Kako da ne, ko pa je na Evropski ploščadi med drugim potekalo tekmovanje v kuhanju Slat’nskega piskra. Prav vsi tekmovalci so predstavili več kot jed, a le ena ekipa je lahko na koncu tudi zmagala. Letos so najboljši Slat’nski pisker, katerega osnovni sestavini sta petelin in slanina, skuhali člani FS Minerali iz Rogaške Slatine.

Nedvomno je prireditev svoj vrhunec doživela zvečer ob nastopu novega Slat’skega Big Banda pod vodstvom Boštjana Letnarja in razglasitvijo Slat’nske legende za leto 2016. Izbor ‘slat’nske legende’, ki ga je spodbudilo KUD Sttella, sega v leto 2005 in je trajal do leta 2009. Lani je organizacijo prevzelo Glasbeno društvo Kristali na čelu s Francem Vukovićem – Picom, ki je pritegnil soavtorja legende Nanija Poljanca, in v sodelovanju s Central Caffejem dogodek ponovno izvedlo.

DSC06056

Namen prireditve je izbrati nekoga iz lokalne sredine, ki ni bil nagrajen, odlikovan ali deležen neke večje pozornosti s strani ostalih institucij. Tako so bili v preteklosti za legende proglašeni že Franček Zalokar, Tilčka Šerbak, Kasja Grašer, Jože Plemenitaš – Smoletof Pepič, Milena Bjelovučić in Henrik Vladimir Grubelnik – Hinko. PostHumno so naziv podelili še idejnemu vodji prireditve Janezu Jungerju, letos pa tudi fotografu Francu Fidlerju – Frenkiju.

Letos je naziv Slat’nske legende prejel Zvonko Podkoritnik.

DSC06140Zvonko Podkoritnik, Slat’nska legenda 2016, je ljudem najbolj poznan kot odličen glasbenik in slikar. Svojo ljubezen do glasbe je odkril že v zgodnjih letih, ko je sodeloval v Pihalni godbi Steklarne Rogaška in prvem pevskem zboru Steklarne Borisa Kidriča. Tudi v času služenja vojaškega roka je ostal zvest glasbi in tako ustavnovil »Vazduhoplovni orkestar Sarajevo«. Kot slikar je tekom svojega življenja postavil na ogled šest samostojnih slikarskih razstav, prav tako pa do svoje upokojitve delal kot Mojster – stekloslikar in vodja oddelka. Njegov najljubši inštrument je nedvomno hawajska kitara. Svojo prvo si je naredil sam, kasneje pa mu je novo za 30. rojstni dan leta 1964 kupila njegova žena Erna.

Po prejeti nagradi je g. Podkoritnik zbranim zaigral na hawajsko kitaro, kasneje pa so zabavni del večera ponovno prevzeli člani Slat’nskega Big Banda.

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije in videa.

Kristina Strašek

rokovo-2016-polsi-klik