Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

13. festival Pranger 2016: letošnji dobitnik Stritarjeve nagrade je Aljaž Krivec (foto in video)


prangernaslovnaLetošnji že 13. festival Pranger je od 28. junija do 2. julija 2016 potekal na lokaciji Ljubljana–Šmarje pri Jelšah–Rogaška Slatina.

Kaj se dogaja na Prangerju? Vsak kritik izbere 3 pesniške zbirke slovenskih pesnic in pesnikov in izbrani avtorji in avtorice zbirk so povabljeni na festival, kjer sodelujejo pri debatah. Kritiške utemeljitve objavlja časnik Večer, julija pa se na različnih prizoriščih v Rogaški Slatini javno debatira o razlogih za kritiški izbor.

V Ljubljani v Trubarjevi hiši literature so konceptualno razpravljali na temo poezije in športa, in sicer so se dotaknili vprašanj, zakaj športnim komentatorjem ob izrednih športnih predstavah za opis le-teh zmanjka besed in ali sta poezija in šport kot družbena diskurza notranje povezana.

V razpravi so sodelovali Karlo Hmeljak, Matjaž Pikalo, Urban Vovk in dr. Borut Batagelj. Razpravo je vodil Goran Potočnik Černe. Isti večer sta Ivo Svetina in Nina Kokelj razglasila letošnjega dobitnika Stritarjeve nagrade.

V sredo zvečer so na Metelkovi v kritiški razpravi Mlada kritika sodelovali izbranci natečaja Mlada kritika 2016, in sicer Vid Bešter, Jaka Smerkolj, Urška Krambergar in Kristian Koželj. Razpravo je vodil Grega Ulen, komisijo so sestavljali Andrej Hočevar, Veronika Dintinjana in Aljaž Koprivnikar. Večer je ravno tako zaznamovalo branje Prangerjevih pesnic in pesnikov.

V četrtek je v Knjižnici Rogaška Slatina potekala 1. kritiška razprava (Jurij Hudolin, Magister Angel Arh, Neva Lučka Zver), ki jo je vodila Maja Šučur, v petek  je sledila 2. kritiška razprava v Anini galeriji (Andrej Medved, Matjaž Zorec, Simona Kopinšek) ter popoldne prevajalska okrogla miza.

prangersmarje

Petkov večer je zaznamovalo branje portugalske poezije v Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah. V soboto je v Rogaški Slatini sledila 3. kritiška razprava (Ana Pepelnik, Novica Novaković, Meta Kušar) in Mali pranger Ela v popoldanskih urah.

smarjepranger1Na sliki z leve proti desni: Meta Kušar, Neva Lučka Zver, Matjaž Zorc in Andrej Medved.

V spodnjem videoprispevku lahko branju poezije tudi prisluhnete.

prangerrogaskaZbrane je na zaključni prireditvi v Kulturnem centru v Rogaški Slatini pozdravil tudi župan Občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič.

prejemnikstritarjevenagradeStritarjevo nagrado za mladega kritika sta 25-letnemu Aljažu Krivcu podelila predsednik DSP Ivo Svetina in podpredsednica DSP, Gabriela Babnik.

prangerrogaska2Zbrane je nagovorila tudi Urška P. Černe, vodja festivala Pranger. Del njenega govora si lahko pogledate v spodnjem prispevku.

f/f/v: J. C.

Save

Save

Save